28 Април 2024неделя07:29 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пак сме на власт, пак крадем

България е страната с неограничените възможности, тук фотоволтаиците произвеждат ток от слънцето и след залеза

/ брой: 213

visibility 55

д-р Радко Ханджиев
инж. Стефан Тошев

Пак сме на власт, пак крадем! - обявиха програмно от служебното правителство и заявиха, че ще вдигат цената на тока. Джакпот! - изреваха дружно от енергийното лоби и отново пуснаха ротативката за крадене.
Ако някой все още се съмнява как става това, нека погледне интернет-страницата на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Според данните, публикувани на 09.08.2014 г., фотоволтаиците генерират в реално време - в 20:45:37 ч. - и подават в системата 20 MW произведена електроенергия.
От синоптичните данни обаче научаваме, че на същата дата - 09.08.2014 г. - слънцето е залязло в 20:37 ч. Но според данните на ЕСО в реално време, фотоволтаиците продължават да произвеждат ток от слънцето и след залеза. Оказва се, че България е страната с неограничените възможности. Неограничени за енергийното лоби, което Илия Божинов преди осем години нарече с истинското му име - енергийна мафия. А законите на физиката заедно с Никола Тесла и Алберт Айнщайн - ряпа да ядат!
Преди година популярното електронно издание "Поглед.инфо" в две статии, озаглавени "Как се прави милион за седмица или колко часа "грее" слънцето над България" и "Още за "слънчевите" милиони или как реагира Октоподът?", алармира как фотоволтаичните централи системно "генерират" ток след залез слънце, дори през малките часове на нощта.
Оказа се, че такъв "вариант" е бил обсъждан от потенциалните "инвеститори" на ВЕИ още преди започване на проектите - да

купуват евтин ток от НЕК

и да го продават като уж произведен от ВЕИ. Затова в Закона за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ, Дв. бр. 35/2011) или "нашият закон", както го нарече Бойко Борисов, е оставена вратичка собствениците на ВЕИ-централи да ползват "за собствени нужди" евтин ток от НЕК с мотива, че на инверторите им трябва напрежение, за да тръгнат. В действителност с този закон се отварят широко вратите за грабеж. "Схемата" е елементарна. Фотоволтаикът дори не е нужно да съществува. Ако сте припознат като "наш човек" и "се отчитате", никой няма да ви проверява. Като Мишо Бирата. Достатъчно е да монтирате боядисани в кафяво ламарини, които иззад оградата или от птичи поглед да приличат на слънчеви панели. И пускате "схемичката" да завърти банкомата, пардон, електромера!
Ако сте електроразпределително дружество (ЕРП) - от това по-лесно няма. Защото и електромерът, и таблата, и "схемата" за крадене са на "ваша територия" и никой не може да ги контролира. Впрочем, публичен факт е, че

ЕРП-тата контролират държавата

а не държавата - ЕРП-тата. Те назначават министрите на енергетиката, пазаруват законодатели, медии, магистрати, наемат гангстери за сплашване, държат "конско" на министър-председатели, заплашват с международни санкции. След бунтовете през февруари миналата година ексминистърът на енергетиката Асен Василев бе принуден да признае, че само едно от ЕРП-тата е присъединило 50 такива електроцентрали.
Ако приемем, че по тази схема се завъртят 8 мегавата по 700 лева на мегават, за 24 часа се "печелят" 8 х 700 х 24=134 400 лева или 940 800 лева за седмица. Близо милионец! Един врътка с 8, друг със 7, трети с 3 мегавата. Никой в ЕСО или в НЕК няма да проверява, особено ако си плащате да не ви забелязват. А каква сумичка "генерират" при 200 мегавата, колкото според официалните данни са присъединените ФЕЦ-мощности? При 200 мегавата по 3 360 000 лв. на ден

"сумичката" е от порядъка на 1,2 милиарда лева годишно

"От енергетиката се източват, тоест крадат, по два милиона лева на ден!", алармира и вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров в предаването "Под лупа" на ТВ "Европа", излъчено на 13.11.2013 г. в 20:52 ч. Това именно е размерът на натрупания дълг в НЕК от юли 2012 г. Към тази сума трябва да се прибавят и "генерираните" грабежи от Костовите "Марица" 1 и 3, както и ТЕЦ-овете на Ковачки. Другото - ЕРП-тата си го "прихващат" сами от НЕК. И от нас, потребителите, след съответната "благословия" на членовете на ДКЕВР, които по времето на ГЕРБ били купувани със 100 000 лева за всеки процент увеличение на "цената" на тока! Или за наложеното от ГЕРБ 13%-но увеличение от 1 юли 2012 г. всеки член на т.нар. независим държавен регулатор е бил "възнаграден" от ЕРП-та с 1,3 милиона лева, според изнесеното по ТВ "Алфа" от депутат Магдалена Ташева.
Авторът на разкритията в "Поглед.инфо" подкани тогава взелите подкупа господа да бъдат така любезни да помогнат на съответните мутри да си пренастроят таймера. Реакцията на олигарсите от Българската фотоволтаична асоциация и на уволнения вече Иво Лефтеров от ЕСО не закъсня: за да не се набиват на очи "скромните" фотоволтаични 80 мегавата, произведени в 2 часа след полунощ, ЕСО инсталира и програмира таймер, който софтуерно да занулява ФЕЦ-показателите на страницата си съобразно синоптичните данни за залеза. Не бяха взели предвид обаче, че

според законите на физиката

светлинният поток достига недостатъчност поне половин час по-рано от астрономическия залез. Следователно в края на светлата част на деня не може да се задейства който и да е фотоволтаик. Нещо повече, инверторите, които преобразуват постоянното напрежение и тока от панелите в променливия ток на разпределителната мрежа с нужната синхронизирана амплитуда, честота и фаза, автоматично изключват веднага щом входящата мощност спадне под долната номинална, тоест минимална граница! Или в сегашния случай, след като залезът на 09.08.2014 г. настъпва в 20:37 ч., минималната осветеност, необходима за фотоволтаично производство, се изгубва далеч преди 20:00 ч.
И така, грабежът продължава. Чудно ли е тогава защо служебният вицепремиер лобира за повишаване цената на тока? Паролата е: пак сме на власт, пак крадем!



Това показва в реално време ЕСО - в 20:45:37 часа на 09.08.2014 г. фотоволтаиците (ФЕЦ) са подали в системата 20 MW произведена електроенергия

Това показат синоптичните данни - на 09.08.2014 г. залезът е бил в 20:37 ч. 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 667

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 661

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 578

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 659

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 751

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 629

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 543

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 722

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 724

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 642

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 665

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ