18 Април 2024четвъртък14:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Номерът на краставите магарета не минава

/ брой: 199

автор:Светлана Михова

visibility 4109

Някой яко е зомбирал държавната ни глава. Знаем си, че тя не е на цялата държава, а полива само герберите, но още две години поне този факт не може да не ни тревожи. Някой има много силно влияние върху нея, а то рефлектира пагубно върху държавицата. Не си мислете, че става дума за тартора Бойко или за американския главнокомандващ. Не. Изглежда това е новата политическа звезда на европейския небосклон на име Петро Порошенко. Главата ни се заслепи, замая и следва подире й.
Странна привързаност. Има френска поговорка: "Които си приличат, се привличат. Българинът го е казал по-образно: "Краставите магарета отдалеч се надушват". Вероятно това ще е причината. Приликите не са малко. И двамата истерично мразят Русия. И двамата са продукт на симбиозата "бизнес и политика" - полубизнесмени, полуполитици. И Петро не е държавна глава на всички украинци. И той е нещо като полудържавна глава. Тия, дето не го признават, ги обявява за терористи и ги изтребва. Който не му уйдисва в парламента, биячите го изхвърлят. После търси чалъм да забрани всички "вредни" партии. Слава богу, нашата глава не е стигнала дотам. Но знае ли човек! Още повече, че тези "демократични прояви" на Петро не тревожат Брюксел и дори срещат "широка подкрепа". Засега. Сигурно и на нашата глава й се иска да я погалят. Как да не подражава? Как да не следва звездата Петро?
Има и още по-фрапиращи прилики. И двамата с инстинкта на зверчета усетиха благоприятния прилив на мътните води в смутното безпарламентарно безвремие. И се втурнаха да ловят. Предизборно се запасяват със свои дресирани рибки и ги пускат из аквариумите на всички ведомства по всички етажи на властта. Републиканският председател твърди, че презарибяването ставало "напълно прозрачно". Петро обаче е по-прозрачен. Той нарича действието с истинското му име - "лустрация". "Мощното обществено искане за презареждане на властта е повече от очевидно. Изборите са най-добрият начин за лустрация и тя трябва да започне от висшия законодателен орган", светна той народа си. Запретнал ръкави, лустрира надлъж и шир по двата бряга на Днепър. Каквото иска, национализира, каквото иска, приватизира, както иска експрориира.
И двамата си имат черни списъци с имена на враговете. Сякаш на тайна среща са се наговорили как да се освободят от "плявата" инакомислещи, или са имали общ учител. По-скоро - второто. Защото полудържава трудно се управлява, а полуглава трудно мисли. Единият гони служители, за да сложи службари. На другия нацгвардията му държи списъци с имената на жени, деца и родители на донбаските "сепаратисти". Разправата с тях е безпощадна - по класическите правила на революционния терор.
И двамцата бързат в смутното безвремие, докато не са се пръкнали досадните парламенти, да им вържат ръцете, да свършат повече себеполезна работа. Единият иска повече пълномощия за временния си кабинет, който така да подстриже народната ливада, че утре нищо друго да не расте и да не засенчва заканилите се да цъфтят вечно гербери. Навсякъде в държавицата трябва да бъде така разчистено, че нито големи и малки кметове, нито едри и дребни бизнесмени да не пречат на порива им към парите и властта. И Петро не дреме. Идния месец ще застави несъществуващата де юре вече Рада - защото сам я разпусна, да ратифицира асоциирането с ЕС. Че е абсурд, няма значение.
В една дисциплина от русофобския многобой Петро изпревари колегата си - в твърдия си отпор срещу "заплахата на Русия с обявената от нея информационна война". Той спря всички кабелни телевизии на врага. Забрани печатните му издания, ограничи книгите и филмите му. Сега спецслужбите щели със старите съветски "глушители" да задушават сигнала на руските тв канали, хващани по сателит. Освен това, търсели технически чалъм да блокират "зловредните" московски сайтове.
Какъв заразителен пример! Особено за онази глава - пък била тя и държавна, която се цепи от гняв към смутителя на националната ни сигурност с проявите си на информационна дързост. Така се пръкна и скандалната "Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана". Главата ще се клати още само 2 години и половина на държавния си стол, но имала визия чак до 2020 г., без да има национален консенсус. "Визира" главата на широко: как да покани US пагони срещу "руската опасност", как да накаже медии и институции, които не видят заплахата. Същото прави и онзи в Киев, само че срещу това иска много пари, а ние ще даваме - във вид на по-голям военен бюджет. Главата го е обещала на магистрите от Северноатлантическия орден, който всяка година поглъща бюджет от над 1 трлн. долара. И още иска.
"Визията" била в съзвучие с позицията на останалите в НАТО. Ядец! Лъже! Като полубизнесмена Петро. Като генсека Расмусен, който бе разобличен, че откровено лъготи още от времето, когато е бил премиер на Дания. Чужди пагони на своя територия не искат нито чехите, нито унгарците, нито дори поляците. Номерът "така правят всички" не минава.
 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 160

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 152

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 154

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 152

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ