23 Април 2024вторник19:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

НАТО иска нови бази в Източна Европа

Страните членки обаче не са единни в отношението си към засилване на присъствието на Алианса на Изток

/ брой: 198

автор:Дума

visibility 23

НАТО планира да разположи нови бази в Източна Европа в отговор на кризата в Украйна и новата военна доктрина на Русия. Това става ясно от серия интервюта на генералния секретар Андерс Фог Расмусен, публикувани в няколко европейски вестника, сред които британският "Гардиън", френският "Фигаро" и германският "Зюддойче цайтунг".
Расмусен посочва, че Алиансът трябва да е способен да действа бързо, но за тази цел се нуждае от условия в страни домакини. Това ще означава предварително организиране на доставки, екипировка, подготовка на инфраструктура, бази, командване.
"В бъдеще ще станем свидетели на много по-видимо присъствие на НАТО на Изток", казва генералният секретар.
На предстоящата среща на върха на НАТО в Уелс в началото на септември, където ще бъде обсъден план за действие в този смисъл, обаче ще бъде направен опит да се избегне терминът "постоянни" по отношение на базите, тъй като страните членки не са единни в отношението си към засилване на присъствието на Алианса на Изток.
Докато Полша и трите балтийски държави настояват за увеличаване на присъствието, Франция, Италия и Испания, както и Германия, се притесняват да не провокират Русия.
Наистина Кремъл едва ли ще посрещне този ход без силна реакция, коментира "Гардиън". Едно от възможните решения според Расмусен е домакинството на базите да бъде организирано на ротационен принцип между източните държави членки на НАТО. Генералният секретар еднозначно отговаря с "да" на въпроса дали в Източна Европа все пак ще има постоянни международни сили под флага на НАТО и допълва: "За да предотвратя недоразуменията, използвам фразата "за толкова дълго, колкото е необходимо".
Генералният секретар на НАТО, чийто мандат изтича тази есен, подчертава: "Трябва да се изправим лице в лице с реалността, че Русия не смята НАТО за партньор. От стратегически партньор на Алианса Русия се превърна във враждебна сила, която се усъвършенства в това, което Алиансът нарича "хибридна война", отбелязва Расмусен. Той допълва, че от войната в Грузия през 2008 г. насам се наблюдава значителна промяна в руския военен подход и възможности. Хибридната война, пояснява той, е комбинация от традиционна конвенционална война, смесена с информационни и най-вече с дезинформационни операции.
"Видяхме, че руснаците подобриха възможностите си да реагират бързо. За много кратко време те могат да превърнат голямо военно учение в нападателна бойна операция", казва Расмусен, цитиран от "Гардиън".
Той повтаря и твърдението, че Русия е струпала хиляди свои военни на границата с Украйна и дори използва артилерията си, за да стреля по съседката си. Информацията му се основавала на собствени разузнавателни данни на НАТО, както и "много доклади".
На срещата на върха на НАТО се очаква да бъде взето решение за подпомагане на изграждането и модернизиране на сектора на сигурността в Украйна, посочва още Андерс Фог Расмусен.
Планира се създаването на "доверителни фондове" за финансиране на военната логистика, изграждането на командни и контролни структури и киберзащита.

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 319

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 333

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 310

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 303

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 332

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ