19 Април 2024петък23:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ЕС поиска от Сърбия да не изнася за Русия

Белград обаче отказва да се присъедини към санкциите срещу Москва

/ брой: 194

автор:Дума

visibility 4

Европейският съюз поиска от Сърбия да не увеличава износа си на хранителни продукти за Русия и да не заема мястото на други европейски доставчици на руския пазар, съобщи белградският вестник "Блиц". В същото време сръбската национална агенция ТАНЮГ съобщава, че в четвъртък е постъпил "демарш" на Европейския съюз в правителството на Сърбия, но не се посочва темата или детайли от този документ. От делегацията на ЕС в Белград отказаха да коментират.
Външният министър на Сърбия Ивица Дачич обаче заяви, че позицията на Белград относно въвеждането на санкции срещу Русия няма да се промени и страната няма да се присъедини към ембаргото на Запада. По думите на Дачич неизбежно е постепенното съгласуване на политиката с ЕС.
"В момента Сърбия няма да променя политиката спрямо Русия. Ние не може да се присъединим към санкциите", заявил Дачич.
В началото на август Русия ограничи за една година вноса на някои стоки от страни, които са наложили санкции срещу нея във връзка със ситуацията в Украйна - САЩ, държавите членки на ЕС, Канада, Австралия и Норвегия. В списъка на ограниченията са говеждо, свинско, птиче месо, зеленчуци, плодове, сирене и млечни и други продукти. Беше обявено, че Русия ще търси нови доставчици на храни, вместо западните.
Както обяви в четвъртък руското външно министерство, призивът на ЕС към трети страни да не увеличават доставките на хранителни продукти в Русия е "стремеж да запази мястото си на този пазар и да не допусне конкуренцията от други доставчици".
Брюксел ще плати 125 милиона евро на европейските фермери, за да ги обезщети за загубите от въведената от Москва забрана за внос на земеделска продукция от Европейския съюз в Русия, пише Дойче веле. И по всичко личи, че това е само началото.
Руското ембарго накара Еврокомисията да вземе първите мерки, за да урегулира ситуацията. Производителите на бързоразвалящи се плодове и зеленчуци, които не успяват да доставят своята стока на пазара, ще получават финансова помощ от Брюксел до ноември.
"Тези мерки трябва да отслабят натиска върху европейските доставчици, предизвикан от внезапната загуба на експортни пазари", цитира Дойче веле говорителя на ЕК Роджър Уайт.
Отказът на руските власти от вноса на холандски домати, полски ябълки, испански нектарини ще доведе до свръхпредлагане в ЕС, което на свой ред ще понижи цените и ще намали доходите на фермерите. "Подобен сценарий трябва да бъде предотвратен - по тази причина нашите мерки влизат в сила незабавно", зави комисарят по земеделието Дачиан Чолош.
Сега фермерите могат, подавайки съответната молба, да унищожат 5% от своята реколта и да получат от земеделския бюджет на Евросъюза компенсация - 50% от очаквания доход от продажбата на тази продукция. Ако те не се решат да унищожат плодовете и зеленчуците, а ги дадат за благотворителни цели, например на ученически столове или организации, които безплатно раздават храна на нуждаещите се, размерът на компенсацията ще достигне 100 процента.
"Общата сума на обезщетенията ще достигне 125 милиона евро. Става дума за изземане на земеделската продукция от пазара и безплатното й раздаване", каза Роджър Уайт.
Парите за обезщетение на фермерите ще бъдат отпуснати от специален антикризисен фонд, който е на разположение на еврокомисаря по селско стопанство. Той беше създаден още преди конфликта с Русия и предназначен за урегулирането на определени извънредни ситуации на пазара.
По данни на Евросъюза през 2013 г. Русия е внесла от Европа плодове и зеленчуци на обща стойност 1,3 милиарда евро. Но компенсациите, предвидени от Брюксел, не включват всички видове растителна продукция. "Могат да бъдат предприети определени допълнителни мерки", признаха в кулоарите еврочиновници.
Освен плодовете и зеленчуците, в износа на ЕС за Русия преобладават млечните продукти и свинското месо. За тази категория стоки в ЕС все още не са изчислили размера на паричните компенсации. Това е много трудно да се направи, заяви председателят на Европейския млечен съюз Ромуалд Шабер. На пазара на млечна продукция последиците от руското ембарго ще се появят не по-рано от няколко седмици.
ЕК би могла да намали обема на производството на мляко посредством съответните квоти, които ще бъдат премахнати през 2015-а, а всички излишъци да бъдат изкупени и складирани. Но чиновниците няма да могат да повлияят силно на този отрасъл. Председателят на EMB смята, че и без руската забрана ЕК трябва значително да подобри "ценовия мениджмънт" в земеделието. Цените на млечната продукция в Европа много често спадат и без отсъствието на санкции или търговски войни.
През 2013 г. европейските фермери са изнесли за Русия продукция за 12 милиарда евро. Тази сума, ако се наложи нейното пълно изплащане от евросредствата, ще се окаже прекалено голям товар за земеделския бюджет на Евросъюза, подчертават чиновниците в Брюксел. Земеделските министри на страните от ЕС планират да обсъдят своите по-нататъшни действия на извънредна среща на 5 септември. За момента ЕК не може да отговори на въпроса на кои от страните членки ще бъде оказана незабавна помощ и в какво именно ще се състои тя, подчертава Дойче веле.


САЩ опитват да привлекат Китай

Американските власти водят консултации с Китай, за да привлекат страните за въвеждане на санкции срещу Русия, предаде УНН, позовавайки се на информация от координатора на Държавния департамент Даниел Фрид.
"Ние разговаряме също така с Южна Корея и Сингапур. Провеждаме консултации и с Китай, и ще продължаваме с тях", заяви Фрид.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ