20 Април 2024събота02:30 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Балонът на гордостта

/ брой: 191

автор:Светлана Велева

visibility 717

С гордост представлявам работещата класа в България в лицето на миньорското съсловие, изока вчера лидерът на "България без цензура" Николай Бареков. Той бил единственият, който мислел за тях, като внесъл закон за ранното пенсиониране на миньорите. А сега бил загрижен и за достойното им заплащане. Бареков прикани телевизиите да отразят всяка негова дума, изразяваща загриженост за десетките хиляди мъже, които полагат най-тежкия труд в света. "Патриот е не този, който се тупа в гърдите, а който слиза под земята, за да работи в недрата на родината", завършва патетичната си реч Бареков. А ние, аудиторията, четем с кърпичка в ръце и бърешем сълзи от вълнение.
Ех, а непрестанно се пише, че обществото се комерсиализирало, чалгализирало, деградирало морално, нямало съвременни герои. Е, как да няма бе?! Че той един съвременен Левски се ражда, а вие не можете го оцени! Той иде, за да даде - свобода от робския труд и равенство на онеправданите... И докато месиите приказват гръмко, кабинетът на лошавите комунисти почти без шум направи това, което 4 години никой не направи. Увеличи цената на въглищата, при това нееднократно, и започна да решава проблемите на сектора. За сравнение, ГЕРБ дори я намали, докато умишлено водеше "Мини Марица изток" към приватизация.
Първото увеличение беше преди година - тогавашният енергиен министър Драгомир Стойнев вдигна от 1 септември цената с 4,9% - от 71,50 лв. на 75 лв. за тон условно гориво. При това без увеличението да се отрази на сметките за тока. Второто е факт от 1 юли - с още 2 лева до 77 лв. за тон. Идеята беше новата цена, както и увеличеното производство на централите в Маришкия басейн, да доведат до повишаване приходите на мината, което да помогне дружеството да се стабилизира, да се запазят работни места, заплатите да се изплащат редовно, а инвестиционната програма да продължи да се осъществява. И резултатите не закъсняха. Благодарение на тези мерки и предприетите законодателни промени в сектор Енергетика, само 2 месеца по-късно - през октомври 2013-а, миньорите от "Мини Марица изток" ЕАД добиха рекорден добив на въглища от 3 512 хил. тона. Предприятието започна да работи на четири смени и всички заплати и социални плащания се изплатиха на 100%. В края на юли 2014-а вече има близо 180% ръст в добива на въглища, по данни на НСИ.
Ръстът не е учудващ на фона на събитията от миналата пролет, когато заради ниското потребление и почти спрелия износ производството на ТЕЦ-овете в Маришкия басейн беше ограничавано от ЕСО. След отпадането на таксите за зелена и кафява енергия върху износа нарасна търсенето на ток за експорт и това повиши производството на енергия, респективно на въглища. Износът на ток за периода януари-май 2014 г., спрямо същия период за 2013 г., е нараснал с цели 100%. И това е резултат от мерките на министър Стойнев И Пламен Орешарски, никой от които нито веднъж не каза какъв патриот е, че защитава работещата класа. И колко е горд да я представлява.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ