28 Март 2024четвъртък11:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Асансьор уби жена

3/4 от съоръженията в страната са за подмяна

/ брой: 191

автор:Дума

visibility 110

Пропадна асансьор в 12-етажен жилищен блок на "Цариградско шосе", намиращ се в района между хотел "Плиска" и Четвърти километър в столицата. От силния удар една жена е загинала. Починалата се казва Цветелина Радунчева и е на 46 г. Била е шеф на отдел "Предварителен контрол" в Министерството на транспорта.
Оцелялата жена на 41 г. е закарана в УМБАЛ "Св. Анна" с множество травми. Състоянието й е много тежко, коматозно, уточни директорът д-р Димитър Димитров. Жената има контузии и травми в коремната област, гърдите, мозъка, черепа. Освен това има спукан далак, няколко счупени ребра в лявата част на гръдния кош, контузия на белия дроб, както и счупени кръстни прешлени. Има и лицево-мозъчна травма. Вчера следобед все още бе кома, но е стабилизирана. Налагат се поне още 3 хирургични интервенции. Сградата е строена в средата на 60-те години.
Некачествен ремонт, извършен преди 3 години от фирмата "Витоша Лифт", е причината за падането на асансьора в столичния квартал "Гео Милев". На 18 февруари тази година фирмата, която извършва технически надзор - "НБ лифтконтрол", не е установила проблеми, въпреки че според очевидци асансьорът не е бил в добро състояние. Надзорната фирма има съставени протоколи за нередности и 15 акта за нарушение.
По-рано вчера, след като даде показания на полицията, домоуправителят на блока Ангел Ангелов не пожела да каже коя е фирмата, която поддържа асансьора, и не отговори дали и кога за последно е бил ремонтиран.
По думите Румен Вълков, инспектор от Агенцията по метрология, съдейки по възрастта на жилищния блок, асансьорът в него е най-малко на 40 години. Вълков уточни, че въжетата на асансьорите имат живот между 10 и 40 години, в зависимост от натовареността им. Самите асансьори можело да изкарат и 50 години.
По данни на Българската асансьорна асоциация в България от 2012 г. има около 120 000 асансьора, около 80 000 от които са за неотложен ремонт, трябва да бъдат подменени и модернизирани или спрени. От м.г. специална наредба посочва нови изисквания за техническото състояние на асансьорите. Едно от изискванията е и поставянето на телефон със SIM карта за постоянна връзка с фирмата, която обслужва съоръжението при аварии. Такива устройства трябва да се сложат в около 100 000 асансьора.


Осъвременяването на една машина е около 500 лева

Парите за осъвременяване на съоръженията ще се поемат от тези, които ги ползват. За жилищните сгради това са обитателите им. По груби сметки за осъвременяването на някои асансьори ще отидат около 500 лв., без да се включва телефонът в кабината. Новите правила засягат съоръжения, пуснати на пазара преди 2002 г. В около 100 000 от тях до 31 декември 2016 г. трябва да се осигури "двустранна разговорна връзка между пътниците в кабината и фирмата, която извършва аварийното обслужване".
В 80 000-90 000 съоръжения в страната трябва да се сложи и аварийно осветление, което да работи при прекъсване на тока. То ще захранва лампа с мощност поне 1 ват, която да свети минимум час. Изискването трябва да се изпълни до края на юни 2016 г. Това ще струва по 30 лв. на уредба. Около 80 лв. ще излезе задължителното монтиране на осветление в асансьорните шахти, което също трябва да е факт до края на юни 2016 г. В същия срок трябва да се сложат и аварийни спирачки, чиято цена била пренебрежимо малка.
До края на 2015 г. на около 2000 асансьора трябва да се монтират уреди за контрол на товара или врати, които да ограничат ползването на кабините от много хора. В първия случай ще са необходими 300-400 лв. на асансьор, а във втория - от 200 до 250 лв. С най-дълъг срок за изпълнение е изискването за поставяне на предпазен щит под кабината на асансьора, който да предотврати падане на пътници в шахтата. Щитове трябва да бъдат монтирани задължително до края на 2023 г. за жилищните сгради и до края на 2018 г. за останалите.

Летният сезон тръгва с 10-15% по-високи цени

автор:Дума

visibility 562

/ брой: 58

Цената на яйцата гони световен рекорд

автор:Дума

visibility 541

/ брой: 58

Париж готов на война с Русия за Одеса

автор:Дума

visibility 727

/ брой: 58

ВМРО-ДПМНЕ отлага промените в конституцията

автор:Дума

visibility 578

/ брой: 58

Евросъюзът отстъпва пред фермерите

автор:Дума

visibility 543

/ брой: 58

Накратко

автор:Дума

visibility 521

/ брой: 58

Десница по дьо Сад

автор:Александър Симов

visibility 625

/ брой: 58

Обирът на руските активи

автор:Юри Михалков

visibility 667

/ брой: 58

Особена порода

visibility 621

/ брой: 58

Престъпен интерес на ЕС

автор:Юри Михалков

visibility 786

/ брой: 58

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ