24 Април 2024сряда10:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Шеврон" се надява да "прилапа" газа

Американският енергиен гигант се интересува от закупуването на дял в украинската газопроводна мрежа

/ брой: 191

автор:Дума

visibility 54

Три чуждестранни компании, сред които и американската "Шеврон", имат намерение да участват в съвместното предприятие-оператор на украинската газопреносна мрежа. Според три независими източника на ИТАР-ТАСС, запознати с преговорите, официалните оферти украинското правителство се очаква да получи в най-скоро време.
Това ще стане, след като бъдат спазени юридически процедури, включително и влизането в сила на нов закон, който регламентира, че газопреносната мрежа на Украйна може да се поеме от чужди компании.
Потърсени за коментар, от "Шеврон" са обявили, че политиката на компанията не допуска спекулации или коментари по търговската дейност на компанията.
Американската компания влезе в Украйна миналата година, когато подписа споразумение за споделяне на добива на шистов газ. Контролът върху газопроводната мрежа на страната е чувствителен въпрос и преди време Украйна отблъсна опитите на руския газов гигант "Газпром" да купи дял в украинската "Нафтогаз".
От "Нафтогаз" на свой ред са заявили, че в най-близко време компанията възнамерява да започне преговори с потенциалните кандидати за оператори на мрежата.
"До подписване на договори ще се стигне след съгласуване с Върховната рада", обявил представител на "Нефтогаз".
"Нафтогаз" притежава най-големите мрежи за природен газ в света с близо 40 000 км газопроводи. Но според експерти вътрешната мрежа на Украйна се нуждае от значителни инвестиции.
На 14 август украинските депутати приеха на второ четене поправки в закона за реформиране на системата за управление на Единната газопреносна мрежа. Според нормативния акт оперативното и технологичното управление на мрежата може да бъде предадено от държавно предприятие на оператор, който се утвърждава от Министерството на енергетиката и въгледобивната промишленост на страната.
Оператор на газопреносната система може да бъде юридическо лице, чиито основатели и собственици са украински компании или граждани от държави членки на Европейския съюз, Съединените американски щати или на Европейската енергийна общност. В тези случаи делът на украинската държава в съвместното предприятие не може да бъде по-малко от 51 на сто, пише в приетия законопроект.
Русия спря доставките за Украйна заради спорове за дълга и цената на газа, което в миналото предизвика недостиг и в Европа. Москва спря кранчето за Украйна през юни, но до момента газът продължава да тече на Запад без прекъсване.

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 555

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 598

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 562

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 509

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 597

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 575

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 551

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 598

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ