28 Март 2024четвъртък13:07 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Тръпка

Водолазни разходки в Света на мълчанието

Българинът Иван Железаров поставя край Китен световен рекорд за престой в солена вода

/ брой: 188

автор:Альона Нейкова

visibility 107

Водолазният център "Марина" в Китен не е единственият в курортното градче. Но почти няма човек, който, разхождайки се по крайбрежието на Южния плаж, да не се спре пред плочата с любопитен надпис, явно оставена за поколенията. Оказва се, че през 2010 г. българинът Иван Железаров събира група съмишленици и приятели и поставя световен рекорд, за да покаже, че за вечно търсещия човешки дух няма граници и хората са способни на всичко. Но Иван първо прочел в интернет, че предишният рекорд бил на един ирландец - Уил Гудман, престоял в солена вода 48 часа. Българинът обаче си рекъл: "Защо пък аз да не мога да ги направя 50?!" Тренирал цяло лято и през август 2010 опитал и... успял!

 Постижението е признато от Световната академия на рекордите, но не и от "Гинес". Поискаха ни за това много пари, които ги нямахме, споделиха от водолазния център. Така направеното от Иван Железаров се ограничи "само" със сертификат от Световната академия на рекордите и с паметна плоча, поставена на брега в Китен от приятелите и съмишлениците му като признание за неговия успех. Разбира се, много труд е необходим за подобно постижение, нужни са и организация, и подготовка, и подкрепа. Тогава Иван Железаров бил на 27 години, но сега много рядко идва в Китен, защото живее в чужбина. Не подготвя други рекорди далеч от родината си, а се занимава със съвсем различни неща. Но страстта му към гмуркането със сигурност се е запазила.

 Повечето водолази знаят за център "Марина" в Китен. Всеки, който се интересува от тази дейност, е чувал за клуба и търси начин и възможности да разбере какво предлага. Едва ли някой от плажуващите ще дойде тук, за да поиска да се разходи под водата, съмнява се Румен Железаров - един от основателите на култовото място за гмуркачи, а съвпадението на фамилията му с тази на рекордьора хич не е случайно. "Марина" си има определен кръг клиенти. Това са бамбашка хора, усмихва се Железаров. И въпреки че за съществуването на водолазния клуб може да се почерпи информация в глобалната мрежа, тук идват най-вече онези, които са разбрали за съществуването му от уста на уста, а не благодарение на интернет. А това е най-добрата препоръка. Още повече че водолазният център си е създал добро име - вече над 10 лета предоставя на желаещите възможност да видят красотите на Черно море.

 Водолазите от клуба са се натъквали на доста интересни находки, които са експонирани в Музея за подводна археология в Китен. "Намирали сме съдове за бита, прибори за хранене, тоалетни кутии, мастилници, цървули дори, парчета кожа, факли - все хубави и интересни неща, уточнява Румен Железаров. - Но злато тук не сме открили, иначе нямаше да си говоря с вас сега."

 Зимните месеци са мъртъв сезон, тогава времето не е подходящо за водолазите у нас. В България най-добри за този спорт всъщност са два месеца - юли и август, смята Железаров, който през останалото време от годината живее в Пловдив. Когато го питам как протича един негов ден, с усмивка отговаря: "Ставаме и започваме да се гмуркаме". Но всичко зависи от квалификацията на водолазите, дали желаещите да видят морето от дълбоко са по-напреднали, или са съвсем начинаещи и първо трябва да изкарат специални курсове.

 В последните години се повиши интересът към гмуркането, прави своеобразна равносметка на притегателната сила на водолазния спорт Румен Железаров. Самият той се "запалил" по гмурканията под вода още в детските си години, след като е гледал филм на Кусто. След 2000 г. било много трудно, малцина рискували да се захванат с това. Сега модерно ли стана, какво ли, но започнаха да идват хората, включително и жени, като съотношението е около 60 към 40 в полза все пак на мъжете. И това са предимно българи - от всякакви сфери: и обикновени работници, и лекари, и IT инженери, и хора с престижни длъжности, както и заемащите много високи държавни постове. Включително и журналисти - усмихва се Железаров. Във водолазния център работят и с чужденци, но по-рядко. Интересното е, че са показвали подводните красоти на нашето море на туристи от Египет, Австралия, Испания, Чехия, Полша...

 Една от програмите, които предлагат в център "Марина" в Китен, е посветена на първото водолазно преживяване. Преди това се прави инструктаж за безопасно гмуркане, след което се слага оборудването, хващаме ви за ръчичка и ви водим под вода, с неизменното си чувство за хумор разкрива Румен Железаров. Подобна подготовка продължава около час, час и половина, а разходката по дъното е, докато ви е приятно. Явно и съвсем неподготвени хора имат шанса да изпитат тръпката от водолазното спускане. Не може да се опише с какви грейнали очи излизат от морето не само децата, но и възрастните. Това просто трябва да се види! Малчуганите обаче се допускат за такава разходка под вода след декларация, подписана от родителите им. А пълнолетните може да решат сами за себе си дали да опитат или пък не да влязат в Света на мълчанието. А той е много различен, особено през детските очи.

 Най-малкото водолазче, което се е гмуркало в Китен, е било на възраст под 10 години. Просто няма как да откажеш на едно дете, което иска да изпита тръпката от подводно преживяване. Румен Железаров не води статистика, но по спомените му при тях са идвали и гмуркачи на над 70 години. Повечето хора, колкото и богата фантазия да имат, дори не могат да си представят какво може да се види само на 10 метра под водата. Защото, както мъдро отбелязва Железаров, няма думи, които да разкажат, и ръце, които да опишат всички чудеса на подводния свят.

 От водолазния център срещу 450 лв. предлагат 4-дневни курсове, които съдържат теория, включваща информация за физиологични промени, планиране на спускането, подробности за водолазното оборудване, патологични състояния, а при практическите занимания се правят упражнения за сигурност... Завършилите курса получават сертификат за правоспособност да се гмуркат в цял свят на дълбочина до 18 метра. В китенския център "Марина" работят по системата на Националната асоциация на подводните инструктори, чието седалище е в Тампа, Флорида.

 А на всички желаещи се правят и снимки за спомен под водата, даже някои хора идват само за това, не крие Румен Железаров. Водолазното гмуркане за него не е нито страст, нито хоби: "С нищо не може да се сравни. Просто трябва да се почувства отвътре - със сърце и душа. Иначе не става. Иначе е мъка..."


Целувка преди гмуркане

 Румен Железаров дава последни препоръки преди разходката под вода

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 144

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 164

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ