28 Март 2024четвъртък14:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Проф. Румен Гечев:

Служебният кабинет ще налива вода във воденицата на ГЕРБ

Неграмотна наглост е да се твърди, че което и да е правителство може да уреди присъединяване на България към Европейския банков съюз, заяви икономистът

/ брой: 179

автор:Мая Йовановска

visibility 42007

РУМЕН ГЕЧЕВ е роден на 4 октомври 1956 година в Червен бряг. През 1980 година завършва УНСС в София, където след това започва да преподава. От 1995 до 1997 година е вицепремиер и министър на икономическото развитие в правителството на Жан Виденов. Народен представител в бившето вече 42-ро НС от Коалиция за България, където е и заместник-председател на парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм.

"БВП има по-висок растеж, отколкото при правителството на Борисов"
"Сроковете за връщането на ДДС през 2014 г. спрямо времето на Борисов са съкратени три пъти"


При представянето вчера на състава на служебното правителство в своето слово президентът Росен Плевнелиев обяви какво ще прави то. Сред дадените заявки бе, че ще се направи пълен анализ на изпълнението на бюджета, ще се извади "истината на финансите в държавата", за фискалния резерв, за "финансово необезпечените обществени поръчки" и т.н. Президентът обаче не съобщи нито един факт, не даде нито една цифра или сума, която да докаже твърденията му. Затова за коментар потърсихме проф. Румен Гечев.



- Проф. Гечев, в речта си вчера президентът каза, че служебното правителство ще изготви пълен анализ на изпълнението на бюджета за 2014 г. към 31 юли и прогнозата за края на годината. И каза: "Ще извадим истината за финансите в държавата, за дефицита, за фискалния резерв, за дълга, за несъбраните приходи, за раздутите разходи, неплатените сметки към строители..." и т.н. Моля за вашия коментар.
- Става въпрос за откровена и нискокачествена пропаганда преди изборите. Това е внушение. Той априори, преди да е проверил, заявява нещо. Вкарва в заблуждение, че някой е излъгал и сега ще излезе истината. Истината я има не само в отчетите на правителството, но трябва да се припомни на г-н президента, че бюджетът на държавата минава през Централната банка. Там са сметките на правителството и там също се проверяват всички харчове на държавата. Освен това информация се подава към НСИ, към Евростат, към Европейската комисия. Това априори внушение, че тук някой лъже, е абсолютно неприемливо. Никой няма право да прави, особено държавният глава, такива предварителни внушения. Като искат да правят анализ на бюджета, не е забранено, нека го направят, но да не правят предварителни заключения. От казаното по този начин от президента съдя, че очевидно задачата на служебния кабинет през следващите 8 седмици до изборите е да налива вода във воденицата на ГЕРБ. То и съставът на правителството е ясен - протестъри и приближени на президента.
- Какво мислите за хората, които президентът определи за министри, както и за служебния премиер?
- Познавам много малко от тях. Мога само да им пожелая успех, ако си гледат работата както трябва. В крайна сметка става дума за служебно правителство, което има една основна и почти единствена стратегическа задача - да организира изборите. Какво ще направи министър на икономиката за 8 седмици? Това е абсурдно. Не може да прави нова политика, защото няма кой да я одобри. Те просто трябва да изпълняват бюджет 2014-а. Това трябва да е ясно.
- Президентът заяви, че бюджетът е сбъркан още в самото си начало.
- Объркани още от самото си начало бяха бюджетите на ГЕРБ, които Плевнелиев подкрепяше. Бойко Борисов уволни собствения си министър на финансите и каза, че 4 години г-н Дянков му е обърквал фискалната политика, което е довело до крах. Не е сбъркан бюджетът сега, който оставя към момента над 8 млрд. лв. резерв. Бюджет, който е осигурил повишение на социалните помощи, на майчинските, освободил е пенсиите, повишена е средната работна заплата в публичния сектор и в частния сектор, осигурени са средства за реализация на европейските програми. Трябва да се обърне внимание, че ние в момента имаме усвояемост, която е близо до 70%. А колкото е по-висок процентът на усвояемост, толкова по-добра новина е това. Напрежението върху бюджета в България расте, защото колкото повече програми реализираме, толкова повече собствени средства от бюджета ние първоначално трябва да похарчим, но те ще ни бъдат възстановени от ЕС. Така че какво е сбъркано в бюджета, аз не знам.
- Изглежда сякаш всеки в държавата има претенциите да разбира от бюджет, различни политици се изказаха за него, вдигаха пушилка.
- Пушилката е винаги, когато управлява БСП. Всички са срещу БСП, защото тя е най-солидната партия, която е политически дразнител за останалите. Ние сме винаги почти в кръгова отбрана. Каквото и да правим, то не се приема. Като се погледнат обаче макроикономическите показатели - БВП има по-висок растеж, отколкото при правителството на Борисов. При правителството на Борисов бяха изхарчени почти 4,5 млрд. лв. от фискалния резерв. А правителството на Орешарски оставя над 8 млрд. лв. във фискалния резерв на държавата. На практика фискалният резерв е два пъти по-голям от това, което остави Борисов.
- Противно на това, което казвате, президентът вчера заяви, че служебното правителство един вид ще извади кирливите ризи за фискалния резерв?
- Те експлоатират тази тема, по съвет вероятно на техните пиари. За съжаление обикновеният човек не знае какво е фискален резерв. Повечето хора се досещат, че са някакви бели пари за черни дни, но не можем да искаме от всеки български гражданин да знае каква е структурата на резерва, откъде идват парите и т.н. Но икономистите, хората, които се интересуват от бюджетна политика, знаят каква е истината. Във фискалния резерв всяка стотинка е разписана и това трябва да се обясни на хората. Става въпрос за Закона за бюджета 2014 г. Щом е закон, нито един министър на финансите няма право да вземе и една стотинка от едно перо на бюджета и да го сложи в друго. Законът не позволява такива шменти капели, за които говори г-н президентът. Във фискалния резерв и към момента е кристално ясно всяка стотинка откъде е дошла и накъде отива.
От тези 8,2 млрд. примерно към момента около 3 млрд. лв. са от последния дълг, който е взела държавата. Да обясня на читателите - 1,5 млрд. евро външен дълг емитира правителството. Този милиард и половина ще бъде използван, за да си платим дълга на 15 януари 2015 г., който дълг е от 2002 г., но тогава е неговият падеж. И нашата държава, за да плати този дълг на 15 януари, като разумна държава трябва по-рано да осигури тези пари, а не в последния момент. Защото ако се чака декември или януари, тези, които ни купуват дълга, ще ни предложат много по-неизгодни условия, защото бихме били в ъгъла и няма накъде да мърдаме. И затова много правилно правителството емитира дълг 1,5 евро и го получи при рекордно ниска лихва - 3,05%. И правителството на Бойко Борисов сключи същия дълг по размер за 4,25% лихва. Но на 3 млрд. лева разликата от близо процент и половина е доста съществена, възлиза на десетки милиони. Та тези 3 млрд. лв. дълг, които взе правителството на Орешарски, не стоят в мазето на Министерския съвет, а са във фискалния резерв на държавата. Е, тогава ще кажат: ама от 8 млрд. лв. като се извадят тези 3 млрд. лв., остават 5 млрд. лв. С 1,3 млрд. лв. е качен фискалният резерв от увеличение на бюджетните приходи, а не от други дългове.
- Беше заявено, че служебното правителство ще работи за размразяване на двете спрени оперативни програми - "Околна среда" и "Регионално развитие". Това е странно, защото вече е известно, че въпрос на дни е да се пуснат парите по тези програми.
 - Вече има решение на съответния департамент по "Околно среда" на Европейската комисия. Чисто технически до десетина дни пари по "Околна среда" ще дойдат. Сигурен съм обаче, че те ще се бият в гърдите, че от три дни са на власт, а вече са парите дошли. Постижения на досегашното управление Плевнелиев ще пришие на служебното правителство. Това е неприемливо.
- Президентът говори за финансово необезпечени обществени поръчки и договори.
- Това са някакви политически притчи на президента, без нито едно число и нито един факт. Това са много странни негови заключения. Никога досега толкова бързо не е разплащан ДДС и не са разплащани договори по обществени поръчки. Сроковете за връщането на ДДС през 2014 г. спрямо времето на Борисов са съкратени три пъти. Освен това има техническо време, необходимо за разплащането. Изказването му е ясно - бой по бившето вече управление и възхвала на управлението на служебното правителство.
- Плевнелиев каза още, че инициираната от бившето вече правителство програма за регионите ще бъде ревизирана, а икономисаните пари ще отидат за бедстващите граждани.
- Това е чист популизъм. От тези 500 млн. лв. от програмата допреди десетина дни са раздадени максимално около 200-250 млн. лв. Остават около 200-250 млн. лв. нераздадени. Парите не се раздават само през януари и февруари, а през цялата година, защото трябва да има утвърдени проекти, за които да се дават. Тогава какви 200 млн. лв. ще дават за бедствията? Защото освен популизъм, тук има и икономически проблем. Разбира се, че трябва да се помогне на бедстващите, но защо трябва да се дадат 200 млн. лв. за къщи на хора, които не са проявили елементарна рационалност да дадат по 5 лв. на месец за застраховка. От друга страна, не виждам на какво основание ще усвоят толкова много пари за природни бедствия.
- Беше заявено, че служебното правителство ще направи първата стъпка за присъединяване на България към Европейския банков съюз. Това негова работа ли е?
- Това е неграмотна наглост.
- Защо?
- Първо, защото решението за това да се приобщи България към този съюз е наше във връзка с кризата с КТБ. Досега Управителният съвет на БНБ не е искал да се присъединим към надзора. Такива са фактите. Второто е, че в този съюз се влиза по изричното искане на УС на БНБ. Правителствата на Европа нямат нищо общо с единния банков надзор. Европейската централна банка и БНБ са независими органи. Чудо на чудесата би било служебното правителство да урежда банковия надзор. Това не е в правомощията на никое правителство, най-малкото на служебното, което трябва да отпечата бюлетините за идващите избори.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 194

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 218

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ