16 Април 2024вторник10:08 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Оставиха Булгаков без литературно гражданство

/ брой: 175

автор:Светлана Михова

visibility 3050

Допускали ли сте, че може да има национална литература, в която на писателите се раздават тапии за принадлежност към нея не според тяхната националност, а по решение на висши местни чиновници? Раздава се един вид "литературно гражданство".
До неотдавна никой не предполагаше, че с украинското "литературно гражданство" на големия руски писател Михаил Булгаков, роден в Киев, ще възникнат толкова трудности. Че след няколкогодишни спорове казусът ще бъде решен и то благодарение на гражданската война в страната - подобна на тази, в която преди 100 години самият той бе участвал и бе описал. Не можеше да се очаква, че развръзката ще дойде и като следствие на манията на някакъв далечен президент да въвежда санкции срещу Русия.
Тези дни киевските власти забраниха прожекцията на руския филм по романа на Булгаков "Бялата гвардия", чрез който се проявявало "пренебрежение към украинския народ, език и държава, а отделни факти в тях са изкривени в полза на Русия". Да напомним, че сценаристът и режисьорът максимално са се придържали към автентичния авторски текст. Според Министерството на културата решението е взето в условията на т.нар. информационна война. Забраната целяла "да се защитят националните интереси на страната".
"Възможно е украинските депутати така да ненавиждат Булгаков, защото разпознават себе си в неговите герои", писа във "Файненшъл таймс" още преди три години известният английски журналист Миша Глени. Действително "Бяла гвардия" ни помага да разберем днешните събития в Украйна. "Сега това произведение се превръща в жлъчна сатира, описваща фундаменталната съпротива на украинците срещу разумното управление. Пълните вагони с пари, крадливите натрапници, които се мятат от една политическа сила към друга - всичко това напомня как днешните олигарси и външни сили, превръщат страната в терен на вечни разпри, алчност и душевен смут", пише Глени.
Поводът за тези редове на английския журналист е възникналият през 2011 г. в Радата спор дали да се даде на Булгаков званието украински писател по случай 120-годишнината от рождението му. Това, че и двамата му родители са руснаци, родени и живеещи в Орловска губерния на Русия, не смущава чиновниците. Просто в един момент бащата е избран за професор в Киевската духовна семинария и съпрузите се преселват в Киев, където се ражда синът им Михаил. Този факт обаче е достатъчен сегашните киевски власти да си го присвоят. 
Инициатор на предложението тогава е депутатката Ина Богословска. Според нея светът трябва да възприема всяка известна личност, родена на територията на днешна Украйна, като нейно "национално достояние". "Трябва да направим така, че за няколко години светът да свикне с мисълта, че Малевич е известен украински художник, че Вернадски е изтъкнат украински учен. Трябва да разширяваме понятието за нашите корени", предлага тя. Нейни колеги обаче се възпротивяват - не заради реалния руски произход на писателя, а заради сатиричното му отношение към украинския национализъм от началото на ХХ век.
Показателен и съзвучен с днешния ден е следният факт. През 1920 г. украински националисти, възмутени от романа "Бяла гвардия", отиват при Сталин с искане да спре постановката на пиесата "Дните на Турбини", създадена по романа. Сталин обаче не се съгласява. А спорът в Радата през 2011 г. стига до странния компромис: решено е да бъде отбелязан юбилеят на "големия писател Михайло Булгаков". Така, хем не му дават украинско "литературно гражданство", хем му отнемат руското и на всичкото отгоре го прекръщават.
Благодарение на сегашните маниакални санкции дилемата бе решена окончателно. Реши се и Чеховата драма. Някои твърдяха, че и той е украински писател, защото има музей в Ялта. Слава богу, че Крим се върна в Русия и писателят запази националността си. Украинското съзнание обаче остава смутено: защо родената в Одеса Аня Горенко е известна като руската поетеса Ана Ахматова, защо безспорният украинец Гогол не е написал нито ред на украински.
Киев забрани филма и просто заради етикета "Направено в Русия". Там не си дават сметка, че по този начин отблъскват големия актьор Сергей Гармаш, роден в Херсон, и неговия колега Фьодор Бондарчук, син на изтъкнатия великия режисьор Сергей Бондарчук, роден в Черниговска губерния. Нещо повече, сега по предложение на зам.-шефа на Радата Александър Сич ще бъде ограничен вносът на руски книги, които били "информационно бунище" и заслужавали специални санкции.
Историята познава страни, които и след жестоки граждански войни са се съвземали и са намирали равновесие на духа. Трагедията на Украйна е, че в тази братоубийствена война тя няма да намери себе си, защото воюва срещу собственото си минало и родова памет. Защото търси националната си идентичност в зловонието на историята, в зловещи личности, чиято украинска принадлежност, уви, не буди съмнение - нацистите Бандера, Роман Шухевич, Андрей Мельник...
 

"Лас Вегас" край Равно поле се провали

автор:Дума

visibility 822

/ брой: 71

200 лв. разлика в офертите за новите 35 влака

автор:Дума

visibility 757

/ брой: 71

Еврото в България пак може да се отложи

автор:Дума

visibility 780

/ брой: 71

За пръв път Иран атакува пряко Израел

автор:Дума

visibility 813

/ брой: 71

Призоваваме за мир

автор:Дума

visibility 777

/ брой: 71

САЩ да стоят настрана, призова Техеран

автор:Дума

visibility 706

/ брой: 71

Вашингтон твърдо зад Тел Авив

автор:Дума

visibility 751

/ брой: 71

Заедно

автор:Юлия Кулинска

visibility 859

/ брой: 71

Що за демокрация?!

автор:

visibility 825

/ брой: 71

Обратен ефект

visibility 802

/ брой: 71

Избори и образование

visibility 795

/ брой: 71

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ