28 Март 2024четвъртък12:58 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ЕС губи милиарди от санкциите срещу Русия

Съюзът ще претърпи загуби от 40 млрд. евро през тази и 50 млрд. евро през следващата година

/ брой: 173

автор:Дума

visibility 10

Санкциите, които Европейският съюз наложи и подготвя срещу Русия заради кризата в Украйна, може да донесат на европейската икономика загуби за общо 90 млрд. евро до края на 2015 г. Това е почти толкова, колкото се смята, че ще са щетите за руската икономика - 23 млрд. евро през настоящата година и 75 млрд. евро догодина, твърди електронното издание EUobserver.
Според източник от ЕС, запознат със законовите текстове, икономическият ефект от санкциите през тази година представлява 1,5% от руския брутен вътрешен продукт (БВП). Догодина ефектът се очаква да стигне 75 млрд. евро, или 4,8% от БВП.
ЕС се очаква да претърпи загуби, равняващи се на 0,3% от БВП през тази и 0,4% от БВП през следващата година, от ограниченията пред достъпа на руски компании до капиталовите пазари и редицата подготвяни търговски забрани. Освен това се очаква Русия да отвърне на удара с допълнителни търговски забрани срещу държавите от блока, допълва източникът на изданието, който е пожелал анонимност.
Данните причиняват безпокойство най-вече в южните държави членки на ЕС и особено в Италия, където икономическият растеж остава скромен и има опасност от нова рецесия заради санкциите срещу Русия. По време на среща на посланиците на постоянните представители на държавите от ЕС в Брюксел през миналата седмица представителите на южните държави са настояли европейските власти да вземат предвид санкциите срещу Русия, когато прилагат правилата за дълга и дефицита.
В същото време притесненията сред европейския бизнес се засилват. Германското бизнес лоби, представляващо фирми, работещи с Русия, изчислява, че санкциите застрашават около 350 хил. работни места в страната. Те зависят пряко от руско-германския търговски обмен, който възлиза на 80 млрд. евро годишно.
Белгийските производители на плодове се опасяват, че санкциите на ЕС срещу Русия ще имат за тях тежки последици, пише в. "Дерниер ер". Вестникът твърди, че Русия е главният вносител на плодове от Белгия, главно на круши, ябълки и ягоди. Годишно продаваната на Русия белгийска овощарска продукция достига 160 млн. евро. "Днес ние изнасяме в Русия 60-70% от отглежданите от нас круши. Ако Русия затвори границата за нашите плодове, загубите ще бъдат трудно изчислими", твърди Давид Бампа, представител на компания за плодове.
В същото време британският енергиен гигант British Petroleum (BP) предупреди, че всякакви допълнителни санкции, наложени на Русия от западните лидери, биха могли да имат "съществено неблагоприятно въздействие" върху тяхната дейност. Корпорацията има дял от 19,75 на сто в руската петролна компания "Роснефт" - най-големият производител на петрол в страната.
Засилването на санкциите срещу Русия ще удари на първо място финансовите интереси на Великобритания, без да се отрази на ключови аспекти на отношенията на други страни от ЕС с Москва". Това пък пише британският вестник "Дейли телеграф" в статия, анализираща възможното въздействие на готвените мерки срещу Москва. Изданието отбелязва, че ще продължи реализацията на сделката за доставка на френските вертолетоносачи "Мистрал", а лондонските институти неизбежно ще получат по-осезаеми удари, отколкото всеки друг. "Вашингтон притиска ЕС да заеме по-категорична линия по отношение на Москва и да наложи свои собствени санкции. Но обемът на търговията на американците с Русия е незначителен и те не зависят от руските енергоносители така, както зависи Германия", подчертава лондонският вестник. Според неговите журналисти "Европа трябва да определи своите цели, но същевременно да избягва крачки, които може да доведат до нова студена война".
Междувременно по време на срещата на посланиците на страните от ЕС в Брюксел бяха приети санкции срещу четири физически лица, приближени на Владимир Путин, както и четири институции, сред които и една банка. Мотивът за налагането на санкциите е, че те са подкрепяли дестабилизирането на Източна Украйна или че са извлекли полза от анексирането на Крим към Русия. Имената на засегнатите личности и компании ще бъдат оповестени в сряда след публикуването им в Официалния вестник на ЕС.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 144

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 164

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ