29 Март 2024петък12:07 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Премиера на "Oтело" във Варненската опера

Известният италиански тенор Франческо Меда гастролира за пръв път в България

/ брой: 173

автор:Дума

visibility 21

Публиката на ММФ "Варненско лято" ще види новата премиерна постановка на Вердиевия шедьовър "Отело" на 2 август от 21 ч. в Опера в Летния театър. Тя е резултат от партньорството както между Държавна опера - Варна и оперните театри във френските градове Лимож и Реймс, така и с режисьорката Емануел Кордолиани, която преди време постави за пръв път в България на варненска сцена операта "Граф Ори" от Росини. Премиерата на "Отело" отразява също творческите контакти с италианския диригент Стефано Сегедони, който след успешните постановки на "Севилският бръснар" и "Фалстаф" във Варна сега е диригент-постановчик и на "Отело". Сценографията е дело на Алис Лалуа и Емили Руа, костюмите - на Жули Скобелцин (Франция). Диригент на хора е Стефан Бояджиев. За премиерата е поканен световноизвестният италиански тенор Франческо Меда, който ще гастролира за пръв път в България, при това с любимата си роля - Отело. Водещото сопрано на Софийската опера и балет Радостина Николаева ще му партнира като Дездемона, Яго ще бъде изтъкнатият баритон Пламен Димитров, солист на Варненската опера, а Касио ще бъде френският тенор Жером Били. В историята на Варненската опера това е четвърта постановка на "Отело" след сценичните версии от 1967, 1977 и 1995 г., припомня Виолета Тончева.
Джузепе Верди композира "Отело" в продължение на 5 години. От една страна, това се дължи на напредналата му възраст, а от друга - на преклонението му пред гения на Шекспир. Либретото на младия Ариго Бойто се оценява като идеалния текст за опера, върху който Верди развива блестяща музикална драматургия с ярки образи. Премиерата на "Отело" на 5 февруари 1887 г. в Миланската "Ла Скала" предизвиква истински фурор. Според критици "Отело" е връх както в творчеството на Верди, така и в цялата италианска опера от втората половина на XIX век.
Франческо Меда изучва пиано и китара в Каляри и в консерваторията "Луиджи Керубини" във Флоренция, дипломира се в академия "Джузепе Верди" на фондация "Тосканини" в Парма. Негови преподаватели са великите тенори Франко Корели, Джани Раймонди и Карло Бергонци. Отличен е с първа награда на най-значими конкурси. Жъне успехи на престижни фестивали и световни сцени. Репертоарът му включва още Радамес в "Аида", Манрико в "Трубадур", Канио в "Палячи", Туриду в "Селска чест", Каварадоси в "Тоска", Дон Хозе в "Кармен", Калаф в "Турандот", Пинкертон в "Мадам Бътерфлай" и др.
Опера в Летния театър - Варна 2014, представят ТМПЦ - Държавна опера - Варна, общината и Дворецът на културата и спорта, в подкрепа на кандидатурата на Варна за европейска културна столица 2019.


Франческо Меда в "Отело"


Маестро Стефано Сегедони


Радостина Николаева в "Отело"
Снимка Държавна опера - Варна
 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 1

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 0

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 0

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 1

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ