26 Април 2024петък08:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Южен поток транспорт" публикува доклада за ОВОСС в България

Документът разглежда детайлно въздействието на инвестиционния проект върху населението и уязвимите групи

/ брой: 173

автор:Дума

visibility 12

"Южен поток транспорт" изготви оценка на въздействието върху околната и социалната среда (ОВОСС) за българския участък на морския газопровод "Южен поток", съобщиха за ДУМА от офиса на компанията в Амстердам, Холандия.
Докладът за ОВОСС потвърждава заключенията, че строителството и експлоатацията на тръбопроводите в морски води не се очаква да имат значително влияние върху екологията на Черно море и българския бряг, където морският газопровод излиза на сушата. Докладът е изготвен от международните експерти Ю Ар Ес инфрастръкчър енд инвайърмънт Ю Кей (URS Infrastructure and Environment UK Limited).
"Южен поток транспорт" проведе процедура по оценка на въздействието, която се състои от два паралелни процеса - Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) в съответствие с националното законодателство и Оценка за въздействието на околната и социалната среда (ОВОСС) в съответствие с насоките и стандартите на международни финансиращи институции.
Докладът за ОВОС констатира, че околната среда няма да бъде повлияна значително от проекта. Той беше одобрен от Министерството на околната среда и водите през февруари 2014 година.
Докладът за ОВОСС съдържа допълнителни анализи за околната среда, културното наследство и социално-икономическите аспекти на проекта, както и усилията, които компанията продължава да полага за ангажиране на заинтересованите от проекта страни. Например той разглежда по-детайлно въздействието на инвестиционния проект върху населението и уязвимите групи в околността.
В доклада е включена и оценка на потенциалните кумулативни въздействия в резултат на развитието на проекта и други съществуващи и предложени дейности в близост до инфраструктурата.
Докладът за ОВОСС очертава смекчаващи и защитни мерки, които да гарантират, че проектът няма да окаже значително отрицателно въздействие върху околната среда.
Според Матео Веронези, мениджър за ОВОСС и разрешителни режими в "Южен поток транспорт", ОВОС и ОВОСС представляват сигурна основа за екологичното и социално управление на проекта.
"Южен поток транспорт" кани всички заинтересовани да се запознаят с предварителния доклад за ОВОСС и активно да споделят обратна връзка чрез електронна поща, по пощата или чрез формата за обратна връзка, публикувана на сайта. Проектодокладът за ОВОСС е достъпен онлайн от 29 юли. Негови печатни копия са на разположение в офиса на "Южен поток транспорт" в София, в Информационния център за "Южен поток" във Варна, в кметската администрация в Приселци, в Културния дом в кв. "Галата", както и в "Крушките" и "Ракитника".
"Южен поток транспорт" ще проведе консултации с неправителствени и с местни организации във връзка с доклада за ОВОСС. Освен това гражданите са поканени да посетят отворените консултативни срещи във Варна и региона. Графикът на срещите може да бъде намерен на интернет страницата на компанията, се казва в съобщението.


"Нафтогаз":
Проектът може да остави Украйна без приходи от транзит

Стойността на украинската газотранспортна система (ГТС) към момента се оценява на 25-35 млрд. долара, но тя може да намалее двойно заради строителството на газопроводи, заобикалящи Украйна. Това коментира директорът на украинската национална компания "Нафтогаз" Андрей Коболев пред телевизия ICTV.
По думите му, украинската ГТС се нуждае от скорошна модернизация. "Южен поток" ще отнеме от украинския транзит потенциално до 60 млрд. куб. метра газ. Сега този транзит е 86 млрд., пояснява той.
Коболев информира, че "Нафтогаз" е изпратила писмо с предложение за преразглеждане на договора за обемите и условията на транзита на природен газ за периода 2009-2019 г. Един от елементите за промяна на транзитния договор е в методиката за отчет за газ - къде ще се отчита, как ще се контролира това, обобщи шефът на "Нафтогаз".

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ