28 Март 2024четвъртък14:11 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Брокери:

Хлябът може да поевтинее заради евтиното зърно

Търговията с пшеницата от новата реколта започна на миналгодишните цени

/ брой: 173

автор:Дума

visibility 8

Търговията със зърното от новата реколта започна на миналогодишните цени, съобщи вчера Борис Ангелов, управител на брокерската къща "Монтана" - регионален център на Софийската стокова борса, цитиран от БТА. При тези цени на пшеницата трябва да се очаква намаление на цената на хляба, прогнозира брокерът.
По негови данни фуражната пшеница се купува при цена 240-260 лв. за тон, а хлебната - 280-300 лв. Цената се определя от качеството, а мелници и хлебарски фирми са готови да платят повече, но да получат качествена пшеница, допълни още търговецът.
Същевременно Радослав Христов от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) каза вчера, че търговията със зърно от новата реколта върви със слаби темпове, тъй като производителите изчакват по-добри цени от предлаганите сега от търговците. По негова информация в момента цената на фуражната пшеница се движи в рамките на 260-270 лв. за тон, а на хлебната - около 280-300 лв. за тон, предаде investor.bg.
За сравнение Христов посочи, че миналата година кампанията по изкупуването на зърното е стартирала при цена от 290-300 лева за тон за фуражната пшеница и 330-340 лв. за тон при хлебната. Той припомни, че през август миналата година обаче беше отбелязан срив на цените под посочените нива.
В момента колегите изчакват подобрение на пазара, независимо че хоризонтът не е много добър. Пшеницата е борсова стока и цената зависи от движението на международните пазари, припомни производителят. Той допълни, че заради валежите тази година и третирането на посевите допълнително с препарати себестойността на продукцията е по-висока и ще надхвърли 30 ст. за кг. Явно ще работим на загуба при пшеницата и ечемика, смята Христов.
Няма търсене на ечемик, съобщи Борис Ангелов. Хиляди тонове от това зърно чакат купувачи в складовете. Фуражният се предлага по 240-250 лв. за тон, а пивоварният - по 300 лв. Най-скъп е ечемикът от френския сорт "Казанова" - по 320 лв. за тон.
По данни на Софийската стокова борса през юли са сключени сделки за пшеница с незабавна доставка II Б група на цена от 260 лв. за тон, както и за фуражен ечемик на цена 240 лв. за тон.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 176

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 199

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ