29 Март 2024петък01:11 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Михаил Миков:

БСП не е в идейна криза

Социализмът е политика за хората и има бъдеще у нас, заявява председателят на НС, кандидат за лидер на БСП

/ брой: 169

автор:Юлия Кулинска

visibility 49030

- Какви бяха мотивацията и аргументите за решението ви да се включите в битката за председател на БСП?
- За мен това е въпрос на поемане на отговорност. През последните 25 години съм участвал активно в политиката й на различни постове. В този момент партията трябва да бъде силна и единна, да бъде автентичен представител на лявата идея в България. Готов съм да поема своята отговорност за това нейно бъдеще.
- Не е тайна, че след евроизборите БСП се намира в труден, кризисен период. Как левицата може да разшири влиянието си и да запази мястото си на водеща политическа сила?
- От 1997 г., когато за първи път бях избран за народен представител, не си спомням БСП да е имала лесен период. Това вероятно е предопределено за партии с ясна идеология, с дълголетни принципи и ценности. Партиите еднодневки минават като комети и имат своя мандат слава, но само толкова. А БСП влиза в главна роля, когато е трудно. Вече стана дума за критичната 1997 г., не бяха лесни и годините след 1989 г., не по-лесно беше на парламентарните избори през 2001 г. или сложността на парламентарната конфигурация от 2005 г. Помни ли някой какъв беше залогът тогава, когато БСП с отговорното си поведение осигури членството ни в ЕС. Сега е поредният труден период, но съм убеден, че имаме добра основа за разширяване на влиянието си и разбирам това не само като запазване на мястото ни на основна политическа сила в България, но и за реализация на ясна лява политика за България. Тежките приказки за криза не отразяват действително мястото и перспективите на БСП. Усещането, че има предизвикателства, прави една партия жив организъм. Ние не сме в идейна криза и трябва още по-упорито да отстояваме практическата реализация на социалистическите идеи. Да направим левите идеи по-достъпни, за да получим по-голяма обществена подкрепа. А това значи постоянна мотивация, повече организация и самодисциплина и усещане на общност в преследването на социалистическите идеи.
- Осъзнат ли беше рискът за БСП да поеме управлението на държавата при крехката подкрепа в НС? Струваха ли си компромисите на партньорството с ДПС?
- Сигурно щеше да ни е много по-спокойно и комфортно БСП да остане в опозиция, обидена, че хората не са ни овластили с достатъчно доверие. Но потребностите на политическия момент бяха други и съдържаха осъзнатия риск, за който ме питате. Отговорното политическо поведение налагаше да се поеме отговорност в името на целта - да се спре, да се предотврати крайно дясната политика, която изкара хората на улицата през зимата на 2013 г., да се спре антидържавното поведение и едноличната власт, реализирана в предходния мандат. И оставям на хората сами да си отговорят на въпроса дали компромисите в партньорството с ДПС са си стрували цената.
Тези неща трудно се признават, особено ако не са променили драстично жизнения ни стандарт, но спомнете си приетите закони в това НС за доходите на най-бедните, за помощите за деца, за енергийните помощи, за цената на тока, за по-справедливо възлагане на обществените поръчки или пък защитата на българските производители. Чували ли сте бизнесът да е толкова благодарен за връщането на ДДС, като имаме предвид, че към днешна дата невърнатият налог е на най-ниското равнище в последните години. Всичко това трябва да се сложи на везните, когато се говори за цената на компромиса. Защото само в разстояние на една година ние направихме опит да покажем, че страната може да върви и по друг път, да се управлява по друг начин - по-демократичен, с отворен парламент, с отчетност и контрол на изпълнителната власт. Разбира се, щеше да е добре всичко това да се случва в нормална парламентарна среда, но нямахме този шанс, а и направихме някои груби грешки в  началото. Очевидно резултатите от евровота показаха, че  избирателите ни са очаквали повече, а и ние не успяхме да обясним ясно разликата между намерения и реално възможното. Давам си сметка, че неведнъж политическото ни поведение е изглеждало нелогично за левите хора в България и можеше много повече да говорим за деликатните и крехките баланси, които се налагаше да пазим в стремежа си да държим на фокус генералната цел - социално, справедливо, загрижено за всеки отделен човек управление.
 - Отчитате ли като грешка неподписването на коалиционно споразумение с ДПС?
- Сега това наистина изглежда грешно решение. Но преди години искахме да дадем свобода на експертния кабинет, да го освободим от прекалена партийна опека. Залагахме други очаквания за постигането на политическите си цели. Сигурно щеше да е по-правилно, ако имаше ясни, конкретни и максимално разписани ангажименти винаги, когато се правят политически споразумения. Така, както правят в Германия.
- Споделете някои от идеите си за промяна на БСП, ако застанете начело на партията.
- Политиката е изкуство на възможното, на реалното. Фактът, че БСП, за разлика от много други леви партии в Източна Европа, и за разлика от всички партии в България, остана на политическата сцена, показа, че е нужна на хората. В условията на криза, когато неравенството и бедността, липсата на икономическа и социална справедливост, лявата политика се превръща в единствения морален императив. Ние просто трябва да стигнем по-близо до хората, да ги убедим не само с послания, но и с работа - огромна, неуморна, безкористна работа. Медиите допълват, но не могат да заменят живия контакт. Да говорим на хората и да обясняваме лявата политика с думи, които са разбираеми и които не будят съмнение в нашата достоверност. Защото много думи в тези 25 години изгубиха значението си и общото недоверие към всичко и към всички - към институциите, към държавата, към политическите партии, тежи и върху нашите ангажименти и послания. Трябва да обърнем повече партията към правата и интересите на гражданите. И колкото повече ориентираме партията към правата и интересите на хората, толкова повече хората ще се обръщат към партията.Трябва да потърсим и вътрешни корективи, да функционираме в условията на повече дисциплина и самодисциплина. Не трябва да толерираме онези, които виждат в партията единствено трамплин към властта или бизнеса. За всеки партиен член и симпатизант трябва да е ясно, че тогава, когато се нарушават основни принципи, следва реакция - на централното или местното ръководство, защото в крайна сметка това укрепва доверието.
- Вашите послания към делегатите на конгреса и към членовете и симпатизантите на левицата.
- Няколко емоционални изречения, рекламно пакетирани и пламенно изречени от трибуната на конгреса, сигурно ще трогнат делегатите, а може и да ми спечелят няколко гласа повече. Но аз ще бъда честен. Няма да подвеждам никого с красиви и нереалистични обещания. Смисълът е в това да вярваме и да се трудим за реализирането на идеите си заедно. Ние трябва да сме ежедневно при хората, да говорим с тях, да усещаме техните болки и проблеми, да даваме автентични и възможни решения и да ги осъществяваме практически с общи усилия.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ