24 Април 2024сряда05:39 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Покана

Русия търси чуждестранни специалисти

За можещите има работа

Броят на чуждестранните специалисти в страната нараства, но те, както и преди, не достигат. През последната година най-много чужденци са започнали работа в областта на строителството и търговията

/ брой: 144

автор:Дума

visibility 140

Марина Образкова

По данни на учените от Висшата школа по икономика (ВШИ), броят на експатите (експатриантите) в Русия е променлив и след значителното му нарастване през втората половина на първото десетилетие на века, сега започна да намалява. Днес, отбелязват изследователите, в Русия има не повече от 40 хиляди чуждестранни специалисти, което е рекордно малко.
Учените стигнаха до извода, че общността на експатите в Русия е разнородна. „Има и прагматици, които се интересуват само от парите. Но, което е от значение, много голяма е групата на тези, които са дошли тук с искреното желание да бъдат полезни: именно те биха могли да ни дадат нов импулс за развитие“, - казва в интервю доцентът от факултета по икономика във ВШИ Владимир Карачаровски.
Представители на Федералната миграционна служба на Русия (ФМС) ни казаха, че през последните 2-3 години властите се опитват да облекчат приемането на висококвалифицирани чуждестранни специалисти (ВКС). Но само фирми имат право да поканят такъв специалист, човек не може да дойде сам по облекчената процедура. Въпреки това, ако бъде уволнен, човек може самостоятелно, без да се връща в родината си, да подготви своите документи за друга работа.
Социологът, професор във ВШИ Овсей Шкаратан е убеден, че на този етап Русия не може да се справи без поканените специалисти и ситуацията ще се промени едва след 10-20 години. „През 60-те години на ХХ век ние направихме качествен скок - бяхме в състояние със собствени сили да се справим с повечето от сложните дейности и кадри отвън почти не ни бяха нужни. А сега, след като в края на ХХ век много специалисти напуснаха страната, се оказва, че ние не можем да произвеждаме някои видове оборудване. Затова са ни необходими чужденци. За да възстановим баланса, ще ни се наложи да почакаме, докато от сегашните студенти израсне ново поколение специалисти“, - обяснява експерта.
Според статистиката, от 1 юли 2010 г. до 30 април 2014 г. са били издадени разрешения за работа на 61,5 хиляди специалисти.

Разпределение на чуждестранните специалисти по видове дейност през 2013 година:
- строителство - 35,7% ;
- търговия на едро и дребно - 19,3%;
- работа с недвижими имоти - 17,4%;
- обработващи производства - 11,7%
- транспорт и комуникации - 4,9%;
- предоставяне на услуги - 3,2%;
- добив на полезни изкопаеми - 2,8%.
- други отрасли - 5,0%.


 

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ