19 Април 2024петък17:05 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Фестивал за училищен театър на испански

Международното събитие се открива днес в НТ "Иван Вазов", гледаме 16 представления в НАТФИЗ

/ брой: 94

автор:Дума

visibility 30

Министерството на образованието, културата и спорта на Испания организира XXI издание на Международния фестивал за училищен театър на испански език. Участват театрални формации от по 8 ученици и двама преподаватели, от гимназии и паралелки с изучаване на испански език, които са били наградени на Националните театрални конкурси, проведени през февруари и март в Словакия, Унгария, Полша, Чехия, Румъния, Русия и България.
Първото издание се състоя в Прага и оттогава фестивалът всяка година се организира в различна държава в продължение на седмица. Основните му цели са да насърчава познанието на испанския език и култура, а също и приятелските отношения между младежите от Централна и Източна Европа, ползвайки испанския като език за социална интеграция.
 Официалното откриване е днес от 11.30 ч. в  Народния театър "Иван Вазов". В продължение на пет дни до 28 април ще бъдат представени постановки от испански автори и испанският ще бъде езикът, на който младежите ще общуват. В 16.45 ч. днес е началото на театралните постановки в Националната академия за театрално и филмово изкуство. Публиката ще види общо 16 произведения или адаптации от класически и съвременни автори. Някои от тях са оригинални творби на учителите. Входът е свободен до запълване на местата.
Освен театралните представления, в програмата са предвидени разходка из София на гост-участниците, посещение на Националния исторически музей, ателиета за български обичаи - за учениците, и театрално ателие - за придружаващите ги учители.
Организирането на фестивала е със съдействието на посолството на Испания в България, Института Сервантес - София, Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, Софийската община, Народния театър "Иван Вазов", НАТФИЗ, Националния исторически музей и Етнографския музей на Института за етнология и фолклористика към Българската академия на науките.
Програмата на 26 и 27 април ще продължи с ателиета за български обичаи във фоайето на Учебния куклен театър. Ще се водят ателиета по бродиране, мартеници, кукли, кукери и народни хора. Официалното закриване на фестивала е на 28 април с музикални изпълнения от различни училища в НАТФИЗ. Входът е свободен, съобщиха организаторите.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 304

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 274

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 296

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ