20 Април 2024събота15:34 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ОП "Околна среда" блокирана заради лошо управление на ГЕРБ

Сметката идва и сега правителството на Пламен Орешарски трябва да я плати, но ще платим всички ние, каза вицепремиерът Зинаида Златанова

/ брой: 94

автор:Милена Николова

visibility 52

При усвояването на средствата е имало неритмично и некачествено управление. През 2010 година са сключени договори за около 5 млн. лв., следващата година те са за близо 17 млн. лв, за 2012 година стават около 81 млн. лв, а през 2013 г. са на стойност от 452 млн. лв. Тази статистика изнесе вчера на брифинг в МС министърът на околната среда и водите Искра Михайлова по повод одита на договорените средства с общините по ОПОС. Тук е и големият проблем, защото ако оперативната програма беше управлявана разумно и компетентно през всички тези години, ние сега нямаше да се сблъскваме с такива корекции, допълни тя и посочи, че основният проблем е при сключване на договори за обществени поръчки. Там констатираните нарушения са групирани в рамките на пет общи негативни тенденции. Сред тях са неравното третиране на участниците при обществените поръчки, съкращаване на срока за провеждането им, както и незаконосъобразен срок за получаване на офертите, дискриминационни условия за участие. Като пример тя посочи, че за определени дейности по ЗОП са поставяни условия, на които отговаря само една компания. Михайлова изчете пред журналистите един подобен прецедент, който не бил единствен по рода си.
В началото на мандата заварихме тежко замитане под килима на огромни проекти, каза вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова по повод проверката на сключените договори по ОПОС.
Моят начин на работа не включва замитане на проблема и колкото повече се крие, толкова по-голям е проблемът и толкова по-лоши са последствията, продължи тя. Според нея одитните доклади продължават да валят и затова изрази надежда всички политици в България да разберат, че ЕК не опъва чадър над никого. По нейните думи подобен проблем може да възникне и по ОПРСР. Сметката идва и сега правителството на Пламен Орешарски трябва да я плати, но ще я платим всички ние. За чиято и сметка да са тези корекции, ние заедно ще ги платим, и то двойно, коментира тя опасността да не бъдат признати разходите на бенефициентите. Според нея освен финансови корекции се очакват и глоби за неизпълнение на екологично законодателство, като причината за това са нарушения при обществените поръчки по ОП "Околна среда".
Хронологично въпросът за първи път е повдигнат с писмо на ЕК през ноември, обясни министър Михайлова. Корекциите са станали наложителни след въпросната кореспонденция, в която се подчертава, че се спира възстановяването на средствата и се изисква да бъде извършена повторна проверка на договорите по пет критерия. Докладът обхваща периода от 2010 до 2013, прегледани са общо 239 договора на 87 общини. Най-много договори са сключени в началото на 2013, т.е. в края на управлението на ГЕРБ и Бойко Борисов. Затова засегнатите 40 общини са ръководени от хора от неговата партия.
Това, което чух и от кметовете вчера, и от многобройните си разговори с тях, е, че те се чувстват изоставени, че отговорността не е само тяхна. Преди всичко отговорността е на тогавашното правителство, каза Златанова, според която това правителство не дели общините на свои и чужди.
Това, че са санкционирани общини само на ГЕРБ, е защото само с тях са сключвани договори. Това са договорите, тези договори проверяваме, на тях налагаме финансови корекции, обясни Михайлова. Тя извади общата справка, според която по ОПОС проверяваните общини с кметове на ДПС са 8, на БСП - 6, на инициативни комитети - 11, на независими - 7 и на коалиции - 12.
Предложенията за корекции от управляващия орган са за 38 млн. лв. на база изплатените вече сертифицирани разходи по тези договори. За целия програмен период до довършване на договорите очакваме тази сума да достигне максимум 180 млн. лв., информира екоминистърката.

Томислав Дончев призна грешки през годините

 Има допускани грешки от 2008, 2009, 2010 г. и вероятно след това. Това призна вчера бившият министър на еврофондовете Томислав Дончев в отговор на въпрос за одита на ОПОС заради системни нарушения по време на управлението на ГЕРБ. Той обясни, че е имало изслушване в парламента преди малко повече от половин година, на което министър-председателят Пламен Орешарски е казал, че парите по ОП "Околна среда" са спрени заради пропуски и грешки при управлението на ГЕРБ и той еднозначно е прехвърлил вината на предишното правителство. Само два часа и половина след това той беше опроверган от Европейската комисия, коментира Дончев. Той обясни, че не би търсил обезателно обособена отговорност само на управляващия орган, макар че той е ключово звено в системата. По думите му, ако някъде има дефект в процедурата, това би означавало и дефект в цялата държавна машина, включително и в съда. Половината от тези процедури са минавали не само предварителен контрол в управляващия орган, но и в Агенцията за обществени поръчки, Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд, обясни той.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ