29 Март 2024петък13:09 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Репортаж

Истанбул - магия и реалност в едно

Градът през пролетта се превръща в "столица на лалетата"

/ брой: 94

visibility 1040

Боряна БОРИСОВА

Космополитен и очарователен, магичен и реален, Истанбул е изключителен град. Величествен по размери, по територия и по население, приказно красив, съчетал магията на Ориента и европейската изисканост. Преходно-континентален град, разположен на Босфора, с население от 16 милиона, той живее и диша едновременно с пулса на миналото и на новото време. И всеки посетил го турист го открива за себе си и задълго запазва своя спомен за Истанбул.
Основан през 660 г.пр.н.е. като Византион, по-късно Константинопол, за шестнадесет века той е столица на четири империи - Римска, Византийска, Латинска и Османска.
В днешно време Истанбул е силен транспортен възел. На Босфора има построени два висящи моста, а в процес на изграждане е и трети. Очаква се да бъде завършен нетрадиционният тунел под Босфора, който ще свърза под вода двете части на града. Тунелът "Евразия", който ще свърже азиатската и европейската част на Истанбул и ще мине под Мраморно море, ще намали времето за пътуване при преминаването на Босфора от сегашните 100 минути на 15 минути. Специалистите припомнят, че в Ню Йорк има четири такива тунела, които позволяват колите да минават под водата, един - в Куала Лумпур в Малайзия и подобен тунел-магистрала - във Франция.
През 2010 година градът е обявен за европейска столица на културата и кандидатства през 2020 за столица на летните олимпийски игри. Особено цветен става през пролетта, когато се превръща в "столица на лалетата", тогава може да видите това красиво цвете във всички възможни цветове по паркове и градини, по тераси и балкони...
Истанбул е живописна смесица от различни етноси и религии. Многообразието и пъстротата са навсякъде - в традиционните джамии, в Топ Капъ, в съвременните, огромни молове с лъскави стоки и луксозни световни марки, в истинското кафе на пясък, което ще приготвят пред очите ти. Тук е седалището на Вселенския патриарх и Цариградската патриаршия. Близо до тях е и българската църква "Свети Стефан" - единствената православна желязна църква, направена през ХІХ век. Мястото е подарено от княз Стефан Богориди през далечната 1849 г.
Известните забележителности в града са в дневния ред на всяка туристическа обиколка. Синята джамия, Света София, Златният рог, Капалъ чарши, Топ Капъ са визитката на Истанбул. Навсякъде се носи характерен аромат на дюнер и кебап, както и на неповторимите баклави и локуми, реванета и шекерпарета. Известен факт е традиционното гостоприемство, с което местните посрещат всички туристи, независимо от кой край на света са дошли.
Сред атракциите попада и уникалният Ориент хаус - интересно заведение за автентичен турски фолклор, където можете да се насладите на вълнуващи танци и песни, а и на доста добра кухня. Красиви танцьорки ще ви открият тайната на танца "бели денс" и ще дойдат лично на масата ви, за да се снимат за спомен с вас и вашата компания.
Доста приятна е и разходката по красивите улички около брега на Черно море - спокойни и тихи, с много рибни ресторанти, с вкусни специалитети... част от чара на града. Неповторима е гледката от азиатската част, където пред погледа ви попада целият град "на длан".
Долмабахче сарай е резиденцията на Ататюрк и е превърната в музей, доста атрактивно и запомнящо се място на брега на морето.
Сърцето на града е съвременният площад Таксим в европейската част с доста магазини и известни фирми наоколо. Тук е и паметникът на републиката, където се честват много празници, провеждат се митинги и шествия. До площада се намира и известният булевард Истиклял, където все още могат да се видят преминаващи стари трамваи. Тук е седалището на много посолства и консулства, кина, художествени галерии и магазини, ресторанти и кафенета.
Истанбул е една магия - приказна, но и реална, един запомнящ се, впечатляващ град, в който винаги можеш да откриеш нещо ново и непознато... С една дума - да го преоткриеш за себе си.


В очакване на туристите

Всекидневие в милионния град

Лалета във Фенербахче

Деловият Истанбул
Снимки авторката

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 168

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 161

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 175

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 145

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ