27 Април 2024събота05:56 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Властите в Киев прекратиха Великденското примирие

Силовата операция започва, след като бяха открити тела на измъчвани украинци

/ брой: 94

автор:Дума

visibility 359

Украинското правителство прекрати официално Великденското примирие и възобновява "активната фаза" на "антитерористичната операция" за елиминирането на въоръжените проруски сепаратисти в източната част на страната. Това заяви първият вицепремиер на Украйна Виталий Ярема, цитиран от Ройтерс.
Ярема, който е натоварен с въпросите на сигурността в правителството, заяви пред репортери в кулоарите на седмичното заседание на кабинета, че операцията още не е започнала. "Но в близко бъдеще ще бъдат взети съответните мерки и вие ще видите резултатите", добави той.
Ден след визитата на американския вицепрезидент Джо Байдън в Киев Ярема каза, че новите управляващи са получили подкрепата на САЩ, които "няма да ни оставят сами с един агресор".
"Надяваме се, че в случай на руска агресия тази помощ ще бъде по-съществена", каза Ярема.
По-рано изпълняващият длъжността президент на Украйна Александър Турчинов поиска възобновяване на спецоперацията, след като вчера беше открито тялото на местен политик от собствената му партия със следи от мъчения.
"Изисквам от силите за сигурност да възобновят антитерористичните операции, чиято цел е да защитят украинските граждани в Източна Украйна от терористи", заяви Турчинов в комюнике, цитирано от Франс прес.
В изявлението си президентът посочи, че е взел решение за възобновяване на спецоперацията след откриването на две тела със следи от жестоки изтезания близо до град Славянск, намиращ се в ръцете на проруски бойци. Едното било на Володимир Рибак, член на партията на Турчинов "Баткившчина", който наскоро бил отвлечен "от терористи".
Терористите, взели за заложник цяла Донецка област, преминаха допустимата граница, изтезавайки украински патриоти, заяви Турчинов.
Проруски сепаратисти от Източна Украйна държат и американски журналист в Славянск, предаде Ройтерс. Самообявилият се сепаратистки кмет на града Вячеслав Пономарьов обяви на пресконференция, че хората му са задържали журналист от САЩ. Той не разкри името му, но преди това новинарският сайт Vice News съобщи, че се опитва да осигури освобождаването и безопасността на своя сътрудник Симон Островски. Журналисти, работещи в района, също потвърдиха, че Островски е бил задържан от въоръжени мъже и че все още не е освободен. Сайтът Vice News съобщава, че е в контакт с Държавния департамент и други правителствени институции, за да помогне на своя сътрудник. Островски от седмици отразява събитията в Украйна.
Представителката на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа за свободата на медиите Дуня Миятович изрази загриженост от случаите на нападения и задържане на журналисти в Източна Украйна и призова за незабавното освобождаване на репортера на онлайн изданието Vice News Симон Островски, предаде ИТАР-ТАСС.
САЩ, Русия, Украйна и Европейският съюз стигнаха до споразумение за намаляване на напрежението в края на миналата седмица, според което проруските сепаратисти в Източна Украйна трябваше да свалят обсадите на правителствени сгради, но да бъдат амнистирани. Киев и Вашингтон обаче обвиниха Москва, че не изпълнява поетите ангажименти. Въпреки обявеното възобновяване на операцията, която до момента не е постигнала някакви конкретни резултати, Киев обяви, че е готов да изслуша исканията на украинците в източната и в западната част на страната и да им окаже съдействие.
В същото време държавният секретар на САЩ Джон Кери изрази в телефонен разговор с руския си колега Сергей Лавров дълбокото си безпокойство от липсата на положителни стъпки от Москва за деескалация на напрежението в Източна Украйна.
Според съобщение на Държавния департамент за разговора Кери се е позовал на увеличаващите се доказателства, че сепаратистите окупират все повече държавни сгради и вземат за заложници журналисти и други цивилни. Кери е призовал Русия да успокои риториката и да се включи в дипломатическия процес в Източна Украйна с представители на украинското правителство и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Той е настоял също Москва да поиска от окупаторите на сгради да се разоръжат и да се откажат от действията си в замяна на амнистия. Държавният секретар на САЩ е предупредил, че при липса на осезаем напредък към реализиране на женевските споразумения ще бъдат разширени санкциите срещу Русия.
Междувременно западни чиновници признават, че женевските договорености са застрашени, но САЩ и ЕС отлагат приемането на нови санкции срещу Русия с надеждата, че през близките дни дипломатите ще успеят да спасят ситуацията, пише британският в. "Гардиън". В тази връзка в западните дипломатически кръгове не изключват възможността от провеждането на нова среща в Женева за положението в Украйна, пише изданието, позовавайки се на неназован западен дипломат.

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ