27 Април 2024събота00:54 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Едно малко училище с големи мечти

25-о ОУ "Д-р Петър Берон" в столицата отбеляза своята 90-годишнина

/ брой: 74

автор:Велиана Христова

visibility 4885

С впечатляващ концерт на малки таланти в четвъртък вечерта 25-о основно училище в София отбеляза 90-годишнината от своето създаване. Тържеството се състоя в аулата на УАСГ. От рецитации на най-мъничките от подготвителните групи за 5- и 6-годишни деца до танците и песните на учениците от прогимназиалния курс - всичко бе ентусиазъм, дарба и неподправено усещане за общност - общността на "едно малко училище с големи мечти", както пише на логото на 25-о ОУ.
 Учениците винаги са такива, каквито ги направят учителите им. Само за двата часа на тържеството човек можеше да разбере, че педагогическият екип - директорката Надка Христова и 32-ма квалифицирани педагози, обучава, и възпитава децата на равнище, на което много училища могат да завидят. Акцентите в юбилейното тържество бяха знанието, българското, родният език, приятелството, мирът - с една дума, България. Хем модерно, хем интелигентно.
Юбилейния празник уважиха народните представителки Корнелия Нинова и Ваня Добрева, чиято съдба е свързана с училището - и тя е учила в него, и дъщеря й. И като председател на парламентарната комисия по образование и наука Ваня Добрева поздрави учителите и децата и връчи на училището плакет на Народното събрание като знак на уважение към историята и днешния му ден.
Училището "Д-р Петър Берон" е създадено преди 90 години от порива на родолюбиви българи към наука и просвета, извървява дълъг и плодоносен път и се утвърждава като едно от най-авторитетните и предпочитани училища в района. До 1924 г. децата на добруджанските, царибродските и македонските бежанци, прокудени от родните им места след Ньойския договор, учат в Бояна или в Княжево. Но жителите на новорастящия квартал основават фонд за построяване на училищна сграда и с доброволни дарения започват строеж на училището, преди още да са изградили домовете си, пише в кратката историческа справка за училището. Впрочем, истински документи и фотоси от онези времена, може да се видят в музея на училището, който е интересен и за малки, и за големи. През 1988 г. музеят е отличен като първенец на републиканския преглед на музейните училищни сбирки.
Патрон на училището е д-р Петър Берон - един от най-видните български възрожденци, просветители и родолюбци, енциклопедистът, достигнал до Хайделберг и Париж. По време на концерта завчера публиката бе възхитена от истинското театрално изпълнение на децата - разговор на малките с "дядо Петър Берон" за неговия Буквар, за смисъла на българските пословици и българските традиции изобщо.
Богата е дейността на 25-о ОУ. Тук се поддържат допълнителни занимания за СИП и ЗИП по български и руски език, математика и информатика. Възпитаниците на училището печелят градски, регионални и областни конкурси и олимпиади, представят се отлично в областта на спорта - футбол, волейбол, бадминтон. В края на 2013 г. училището спечели проект по Национална програма "ИКТ в училище" за осъвременяване на технологичната си база, въвеждане на интерактивни дъски, връзка с европейската изследователска мрежа GEANT. В 25-о ОУ вече има два кабинета, напълно обновени с нови компютърни конфигурации.
В момента в чест на юбилея на училището в регионалния просветен инспекторат в столицата е открита изложба с ученически рисунки - около 50 творби на деца от паралелките с разширено изучаване на изобразително изкуство.


Директорката Надка Христова поздрави учениците и колегите си


Народните представителки Корнелия Нинова и Ваня Добрева бяха гости на тържеството


Малките конферансиета бяха на нивото на най-добрите концертни водещи


Театралният етюд "Разговор с дядо Берон" възхити всички
Снимки Авторката

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ