Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

20 Декември 2014 | Събота
 
вход регистрирай се

На първа страница
Първанов с позиция срещу Сидеров от името на АБВ

Експрезидентът прави секретна среща в НДК с червени активисти

Дума

11. Януари 2014 , брой: 8   796   0

"Осъждаме остро действията на лидера на ПП "Атака" Волен Сидеров и група депутати от същата партия. Смятаме, че подобно поведение е недопустимо и не бива да бъде толерирано в едно демократично общество". Това се казва в позиция от името на АБВ, подписана от експрезидента Георги Първанов, евродепутата Ивайло Калфин и бившия ректор на УНСС проф. Борислав Борисов, която бе разпространена вчера. Тримата очакват народните представители от 42-то Народно събрание да проявят гражданска съвест и с действията си да помогнат на българската прокуратура да доведе разследването на този случай до край. От АБВ приветстват действията на главния прокурор по случая. В сегашната ситуация е недопустима неясната реакция от страна на партията мандатоносител БСП и подкрепящата правителството партия - ДПС, се казва в становището.
Информацията за тази декларация изненада медиите, защото официално АБВ бе замразено. ДУМА припомня, че малко преди края на втория му мандат през 2011 г. Първанов официално обяви, че замразява това гражданско движение, стартът на което беше даден на 11 ноември 2010 г. Тогава експрезидентът коментира, че АБВ ще бъде "своеобразна лаборатория за алтернативни политики, което ще създава и регионална мрежа от клубове за привличане на професионалисти и експерти". След стартирането на проекта обаче заради многото негативни реакции се стигна до замразяването на АБВ. След края на мандата си пък Първанов предпочете да се върне като член на БСП, вместо да развива гражданската структура.
Вчера обаче по информационните агенции изтече информация, че Георги Първанов, Ивайло Калфин и Румен Петков са провели засекретена среща с изтъкнати дейци от червеното минало в НДК. Освен тримата на срещата са присъствали бивши кметове от БСП, областни председатели на партията, както и министър от Тройната коалиция. Според версия на агенция Блиц целта на срещата била да се говори за нареждането на алтернативна листа за евроизборите, но тази информация не бе потвърдена.

 

 

 

Най-четени материали

Най-коментирани материали

 

България

 • Това противоречи на Конституцията, очаквайте съдебни дела, предупреди лидерът на БСП Михаил Миков
  20. Декември 2014 295
  195
  0

  Новите болници, които започват своята дейност от 1 януари 2015 г., няма да могат да сключват договори и да получават финансиране от Националната здравноосигурителна каса догодина. Това гласува парламентът вчера при приемането на второ четене на закона за бюджета на НЗОК. Това право губят и клиниките, които тепърва започват да предлагат лечение по нови клинични пътеки. Според здравния министър Петър Москов текстът бил включен в закона, за да спре източването от някои болници на пари от Здравната каса с фиктивни дейности. Той даде за пример пациент с апандисит, който е приет в клиниката с перитонит.
  "В този текст има една-едничка цел - да се запази ресурсът на НЗОК за тези, които до момента са получили разрешение за дейност. Убеден съм, че срещу държавата ще бъдат заведени...

Апис