Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

29 Юли 2014 | Вторник
 
вход регистрирай се

На първа страница
Първанов с позиция срещу Сидеров от името на АБВ

Експрезидентът прави секретна среща в НДК с червени активисти

Дума

11. Януари 2014 , брой: 8   685   0

"Осъждаме остро действията на лидера на ПП "Атака" Волен Сидеров и група депутати от същата партия. Смятаме, че подобно поведение е недопустимо и не бива да бъде толерирано в едно демократично общество". Това се казва в позиция от името на АБВ, подписана от експрезидента Георги Първанов, евродепутата Ивайло Калфин и бившия ректор на УНСС проф. Борислав Борисов, която бе разпространена вчера. Тримата очакват народните представители от 42-то Народно събрание да проявят гражданска съвест и с действията си да помогнат на българската прокуратура да доведе разследването на този случай до край. От АБВ приветстват действията на главния прокурор по случая. В сегашната ситуация е недопустима неясната реакция от страна на партията мандатоносител БСП и подкрепящата правителството партия - ДПС, се казва в становището.
Информацията за тази декларация изненада медиите, защото официално АБВ бе замразено. ДУМА припомня, че малко преди края на втория му мандат през 2011 г. Първанов официално обяви, че замразява това гражданско движение, стартът на което беше даден на 11 ноември 2010 г. Тогава експрезидентът коментира, че АБВ ще бъде "своеобразна лаборатория за алтернативни политики, което ще създава и регионална мрежа от клубове за привличане на професионалисти и експерти". След стартирането на проекта обаче заради многото негативни реакции се стигна до замразяването на АБВ. След края на мандата си пък Първанов предпочете да се върне като член на БСП, вместо да развива гражданската структура.
Вчера обаче по информационните агенции изтече информация, че Георги Първанов, Ивайло Калфин и Румен Петков са провели засекретена среща с изтъкнати дейци от червеното минало в НДК. Освен тримата на срещата са присъствали бивши кметове от БСП, областни председатели на партията, както и министър от Тройната коалиция. Според версия на агенция Блиц целта на срещата била да се говори за нареждането на алтернативна листа за евроизборите, но тази информация не бе потвърдена.

 

 

 

Най-четени материали

Най-коментирани материали

 

България

 • Левицата ревизира отношенията си с ДПС, записаха делегатите на 48-я конгрес в резолюцията на форума
  29. Юли 2014 172
  555
  0

  Категорично против всякакви нови санкции срещу Русия се обявиха в събота вечерта делегатите на 48-я конгрес на БСП. Този текст бе записан в резолюцията на форума по предложение на Светлана Шаренкова. Той се добави към другия записан текст, че социалистите са срещу опитите за разделение между ЕС и Русия.
  Налага се да ревизираме отношенията си с ДПС, за да спре използването на властта за икономическо облагодетелстване на тези, които управляват, обобщиха още делегатите на 48-я конгрес. ДПС не пожела да се отстранят деформациите в управлението, ограничи времето на неговата дейност и това съкрати живота на правителството, мотивираха своето решение социалистите.
  В резолюцията си те декларират, че ГЕРБ остава основен политически опонент за левицата, защото е изразител на дясна и...

Апис