Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Юли 2016 | Събота
 
вход регистрирай се

Спорт

Тайни на Боевски лъснаха в книга

Дума

21. Декември 2013 , брой: 297   299   0
Снимка


Неизвестни факти от живота на Гълъбин Боевски лъснаха в новата книга "Белият затворник". Тайните на щангиста от неговите ученически години до скандала с кокаина са описани от автора Огнян Георгиев и са публикувани от ИК "Труд". В изданието за пръв път се разкрива как точно олимпийският шампион от Сидни 2000 е получил митичния документ "експулсао". С него спортистът от Кнежа изненадващо беше пуснат предсрочно от затвора далеч преди изтичане на неговата присъда. Разказът проследява престоя на Боевски в легендарното училище "олимпийски надежди", откъдето са тръгнали повечето босове на подземния свят. През очите на най-близките хора на Гълъбин са разказани автентични случки. Сред тях е и истинската причина за един от най-големите допинг скандали с български спортисти, заради който бяха отнети 3 медала от нашите щангисти на Олимпийските игри в Сидни. В разказа е проследено как Иван Абаджиев е изстисквал като лимони националите и как им е биел инжекции с неизвестни медикаменти. Книгата е с обем 150 илюстровани страници.

 

 

Спорт

 • В Русия организират паралелен с Рио турнир заради изхвърлените им състезатели от Олимпиадата
  23. Юли 2016 166
  83
  0

  Допинг пробите на близо 100 от участниците в последните две Олимпиади са положителни, съобщиха от МОК. Втората вълна от повторните проверки е уличила 30 спортисти от Олимпиадата в Пекин 2008 г. и 15 от тези на Игрите в Лондон четири години по-късно. С това броят на атлетите, ползвали забранени вещества, нарасна до 98. Повторните проверки ще продължат и след Олимпийските игри в Рио де Жанейро (5-21 август).
  В края на месец май от МОК обявиха, че повторната инспекция на допинг пробите на 23-ма спортисти от Лондон 2012 са дали положителен резултат. Става въпрос за състезатели от пет вида спорт и от шест държави, които са участвали на Игрите през 2012 г. От това се възползваха родните щангисти Милка Манева (63 кг) и Иван Марков (85), които в Лондон се наредиха пети, но се придвижиха...


Всички права запазени "ДУМА"