29 Март 2024петък06:46 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Свещари - гетската Наска

Откритията в земите на траките гети в резервата Сборяново очертават един от най-значимите комплекси на тракийското ни културно наследство

/ брой: 281

автор:Велиана Христова

visibility 5259

След археологическите открития от последните години в резервата Сборяново до исперихското с. Свещари това странно място е на път да се превърне в един от най-интересните комплексни обекти на културно-историческото наследство по нашите земи. Известен преди най-вече с голямата Свещарска гробница с 10-те фигури кариатиди, която е под закрилата на ЮНЕСКО, с проучванията под ръководството на проф. Диана Гергова от Националния археологически институт с музей при БАН резерватът придобива все по-ясни характеристики на уникална за страната територия, на която се наслагват цивилизации от няколко епохи - от древността; през тракийската култура на траките гети, избрали мястото за своя сакрална и политическа столица; през римската античност; християнското средновековие; до самобитната култура на алианите с основаното върху древно тракийско светилище Демир баба теке.      
След откриването на двете по-малки гробници от ІІІ в.пр.Хр. редом с тази с кариатидите, които олицетворяват вярванията на траките за 10-те степени на организация на Космоса, проф. Гергова доказва, че гетите са проектирали цели архитектурни ансамбли. Този комплекс от гробници-храмове се приема, че е свързан с обезсмъртяването на гетския владетел Дромихайт.


Археоложката обаче разшири разкопките си към по-отдалечената Омуртагова могила, чието проучване е започнала още през 90-те години на миналия век. Тогава е била открита монументална гробница с колони, за съжаление разрушена от земетресение още в древността. Върху един от каменните блокове е открит рядък за епохата издраскан надпис с латински букви - "Марко извърши оброк", който според проф. Гергова показва, че и през римската епоха могилите и гробницата са били място за култови обреди.


Подновеното проучване в пространството около Омуртаговата могила донесе в последните 3-4 години изключително интересни нови знания за традициите и погребалните практики на траките гети, които са обитавали района. Съхранените тук тракийски старини - светилища и култови места, могилни некрополи, принадлежали на сакралното средище на гетите - отдавна търсената Даосдава (Градът на вълците), показват, че древните гети са ориентирали съоръженията си по небесните съзвездия, обозначавайки ги на земята с множество погребални могили, огледални на съзвездията Голямо куче, Малко куче, Заек, Телец, Близнаци, Орион, Стрелец и пр. Макар че хипотезата за връзката на могилата с великия хан Омуртаг все още не е отхвърлена, тъй като и около могилата се откриват фрагменти от средновековна керамика, очевидно е, че тя е била насипана в периода на разцвета на царството на гетите - последните десетилетия на ІV-началото на ІІІ в.пр.Хр.
През 2009-2010 г. в пространството на източния некропол, между Свещарската гробница и Голямата Свещарска могила, екипът откри вкопана гробница с две помещения, с прекрасен и типичен само за гетските погребения цветен олтар, с кремирани кости, косер, бронзови стрели от скитски тип и огромна керамична амфора с произход от о. Тасос. В предната камера Диана Гергова се натъкна на погребение на кон и куче - във вярванията на гетите това са свещени животни, посредници при обезсмъртяването и преминаването на мъртвия в Отвъд. Конят се оказа пронизан със стрела и постави много научни въпроси за особеностите на гетските погребални ритуали и как гетите са извършвали своите жертвоприношения.


Миналата година нашумя откритието пак край Омуртаговата могила на сандъче с богати тракийски златни накити - дар в чест на боговете. Находката бе в самия насип и потвърди теорията на проф. Гергова, че траките са насипвали могилите на три етапа и на втория етап са правили жертвоприношение, съпровождащо препогребването на човешките кости и дарове. Сред накитите имаше 4 златни гривни, златен конски начелник с глава на конче, над 100 златни копчета, фини мъниста с женски глави и пръстен с изпъкнал релефен Ерос. Което отличава гетите, понеже при одрисите, обитавали земите при Казанлък (Севтополис и Долината на тракийските царе) и на юг, пръстените са печати и са с вдлъбнати изображения. Според археоложката накитите е вероятно да са били притежание на гетския цар Котела и са поставени в могилата като жертвен акт след неговата смърт.      
И тази година сезонът донесе успехи на екипа. При проучване на разбита от иманярски набези могила до Омуртаговата проф. Гергова откри тракийска колесница с два коня (т.нар. бига) - първата в България двуколка от периода ІV-ІІІ в.пр.Хр. Двата коня са били погребани като в движение - със спуснати в ямата задни крака и предните свити под тялото. Свързвана с погребални церемонии и  Олимпийски състезания, бигата се оказа, че е точна илюстрация на представената в   Казанлъшката гробница сцена на състезания с колесници. Т.е. сцените там  - както тази с поднасянето на дарове в дървено сандъче, така и със състезанията, изобразяват реалните погребални практики на траките. 
А преди две седмици дойде ново откритие - още една гробница, този път - на жрица, за което говорят находките от женски накити и предмети.  
 Абсурдното е, че през всичките тези години екипът работи със символични пари от държавата, тази година за проучванията в това уникално място са отпуснати едни 10 000 лв. от Министерството на културата. С тях дори работници не може да бъдат наети. И всъщност откритията в Сборяново от години се появяват единствено заради ината на Диана Гергова - тя работи със спонсори, със студенти и с международна група от доброволци. През тази година тя имаше подкрепата на строителя С. Пешов, на една българска банка. А не по-малко значима и за момента финансова помощ й оказва снимачният екип на една от най-големите телевизии на Япония - ТBS. Около Нова година японците ще излъчат телевизионен филм за разкопките на проф. Диана Гергова и за историята на траките по българските земи. Проучването в Свещари и в момента продължава - в студа и снега, тъй като с промените в Закона за културното наследство издаването на разрешителните за разкопки бе прехвърлено към МК и тази година чиновническите неразбории са забавили с месец началото на проучването.      


Проф. Диана Гергова:
Гробниците около Омуртаговата могила представляват легнали човешки фигури с поглед в небето


- Диана, може ли да кажете подробности за последното откритие - за пръв път ли се открива гроб на жрица?
- Това откритие е много интересно и най-важното - хвърля нова светлина върху погребалната обредност на гетите, които е известно, че са обезсмъртявали. Самата гробница е от тип, който след тазгодишните ми проучвания вече можем да кажем категорично, че е характерен за гетите. Това са вкопани в земята гробници със стени, облицовани обикновено с камъни. Характерното за тази гробница бе облицовката на стените с масивни дъбови греди, които са прекрасно запазени. Само в горната част на стените те са се свлекли под тежестта на каменния насип. В гробницата открихме ансамбъл от култови съоръжения - освен красивия квадратен олтар - есхара, оцветен в бяло, червено и черно, в който се бяха набили и малки късчета от горелите кости, бе намерен още един олтар - с формата на пресечен конус. Той показва, че ние все още не знаем всичко за гетските мистерии на  обезсмъртяването. В досегашните гробове от този тип се откриваха мъжки погребения и моята хипотеза бе, че те принадлежат на една известна само при гетите категория на жреци - воини.
Инвентарът в тази гробница - дръжка от сребърна чаша, златни полусферични апликации, красиви стъклени мъниста, множество бронзови фибули, както и магически предмети, ми дават основание да смятам, че в този случай имаме погребение на жрица.
- С какви пари се правят разкопките през ноември и докога ще продължат?


- Проучването е със спонсорство от третата по значение в Япония телевизия TBS, която оценява огромното значение на проучванията ни, снима разкопките ни през цялото време и подготвя филм за новогодишната програма за 2014 година.
- Като се има предвид и миналогодишното откритие на златните накити, какво показва проучването около Омуртаговата могила? 
- Резултатите от проучванията на Голямата Свещарска могила могат да бъдат оценени само ако се проучи целият комплекс от могили в южната част на Източния некропол, издигнати от гетите като звездна карта - под знака на съзвездието Орион. Моето виждане още от началото на проучванията на царския некропол на гетите е, че няма да разберем какво е имал предвид Херодот, когато е казвал, че гетите обезсмъртяват, ако не проучваме цялостно могилните групи. Такава е и моята цел в Сборяново и откритията потвърждават правотата на подхода ми. Около могилата на Котела с прекрасните злата са били издигнати могили, в които има погребани само коне, засипани глинени олтари или отделни човешки кости. В едната намерихме първата бига с два впрегнати в нея коня и две погребения в ями с горелите кости на мъж и жена. В други - от един и същи тип, намираме човешки погребения.


Мисля, че разгадахме още една гетска идея и тя е невероятна. Като че ли можем вече да говорим за гетската Наска, защото погледнати отгоре, вкопаните каменни гробници около Омуртаговата могила представляват легнали каменни човешки  фигури с поглед към небето. Великолепието и размахът на церемониите около погребението на Котела в централната могила са свързани с издигането на комплекс от могили, в които са съхранени следи от обредите и са погребани и част от участниците в погребалната церемония от неговото обкръжение - по същото време или по-късно. Това ще ви кажа, когато обработим и прецизно датираме всяка могила.


- Заедно с другата група - Свещарската гробница с кариатидите и двете по-малки до нея, какво можем да кажем за гетския комплекс там изобщо?
- Архитектурният ансамбъл от трите гробници - Свещарската царска гробница и двете по-малки, заедно с един каменен гроб и могилите около тях, отразяват великолепието на по-късното погребение най-вероятно на гетския владетел и победител на Лизимах - Дромихайт.
Ансамбълът около Голямата Свещарска могила - т.нар. Омуртагова, свързан с Котела, е по-ранният и мога да кажа по-пищен, както и самата могила е по-величествена, а гробницата под нея, макар и разрушена - по-монументална.
- Откриват ли се разлики между гетите и  одрисите на юг или бесите в Източните Родопи?
- Освен общите черти в погребалната обредност на траките, свързани с обезсмъртяването, което включва голямото разнообразие от погребални практики - трупополагане, кремиране и най-вече  препогребването на костите на царско-жреческия елит, има и значителни различия. Гетите имат значително по-сложна обредност и материализация на идеята за астралното безсмъртие. Тук наблюдаваме по-висока степен на ритуализиране на цялата система от вярвания и погребални обреди в сравнение с ритуалите, регистрирани в други тракийски некрополи. Гетите наистина са свързани много по-тясно с идеята за обезсмъртената душа и с практиките на обезсмъртяването. Не е случайна връзката на учението на полумитичния гетски цар и бог Залмоксис с Египет и Питагор. За питагорейците знаем, че с числа и пропорции те описват душата на човека и се стремят да управляват процеса на прераждането на душите към някакво висше божествено състояние. За Орфей, Залмоксис и питагорейците тялото е "временна тъмница за душата". Гетите е влагат своите математико-астрономически познания и в планирането на некрополите като съзвездия, и в астрономическата ориентация на гробниците си, и в  очевидните математически пропорции между размерите на могилите и на гробниците под тях, и в начина, по който насипват могилите си. Първата могила над гробниците - винаги бяла и с формата на яйце, подчертава връзката им с идеята за космическото яйце. Единствено гетите, като пророческо племе, изграждат на пода на гробниците си олтари, свързани с древния култ на Великите самотракийски богове и Великата богиня. Такива неща засега няма открити в останалите тракийски земи.
- Като културно-исторически комплекс с наслояване на много култури от различни епохи как изглежда вече сега резерватът Сборяново?
- Значението и потенциалът му са огромни. Жалко, че той все още тъне в бурени след толкова значими открития, които показваме по цял свят с пътуващи изложби от Вашингтон до Токио, през Париж, Копенхаген и Пекин, и с реалната изложба на златните дарове от Свещари в Копенхаген, които показват колко високо е нивото на тракийската цивилизация, какъв е приносът на траките във формирането на европейската цивилизация и потвърждават, че това е резерват от световно и универсално значение. Работим въпреки спънките и благодарение на международно научно и  образователно сътрудничество, с наши и чужди спонсори, с доброволци, които привличам аз. Държавата я няма. А от траките орфици преди повече от 3000 години местата за техните светилища са места за поклонничество и на всички следващи народи и религии - прабългари тангристи, християни, будисти и джайнисти, мюсюлмани-алиани. Все се надявам, че най-после е настъпил моментът, в който и у нас ще бъде осъзнато, че историческото и културното значение на резервата Сборяново е от световно значение и че българското отношение към това, което правим, ще е по-професионално, национално и свързано с културната и туристическа стратегия на страната ни. 
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ