20 Април 2024събота17:53 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

И синдикатите са за безусловен базов доход

От КНСБ са категорични, че е необходима нова политика по доходите

/ брой: 227

автор:Аида Ованес

visibility 1607

КНСБ ще се присъедини към европейската петиция за провеждане на гражданска инициатива, която да доведе до определянето на безусловен базов минимален доход. Това стана ясно след международната конференция на тема "Несигурни форми на работа - средства да се справим и подходи за действие от страна на синдикатите".
За да бъде инициативата разгледана от Еврокомисията и да се организира публично изслушване в Европейския парламент, трябва да бъдат събрани 1 млн. подписа от граждани от 15 страни членки на ЕС до януари 2014 г. България е една от страните, участващи в петицията.
България е част от случващото се в глобален план, коментира при представянето на книгата си "Прекариатът - Новата опасна класа" Гай Стендинг - експерт по трудово-правни отношения и една от ключовите фигури в световното синдикално движение. Книгата е преведена и на български. "Младите хора търсят елементарни неща, а политиците не знаят какво точно искат те. Младите хора искат работа и нови форми на сдружения", коментира експертът. Според инициаторите целта е да се осигури безусловното право на всеки човек в ЕС да може да живее достоен живот, както е определено в европейското законодателство. Те смятат, че чрез осигуряването на базов доход ще се подсили и активното участие в обществото.
Според Стендинг това, което наблюдаваме, е глобализация, която произвежда фрагментация на класите. Старата работническа класа, такава, каквато я познаваме, се свива, като се появява един непрекъснато растящ прекариат (думата прекариат е съставена от 2 английски думи precarious-несигурен и proletariat-пролетариат), който се състои от все повече младежи с добро образование, но без достъп до работни места. Проблемът според експерта е в липсата на нови проекти и ново мислене на политиците, неразбиране на това какво е прекариат. Според Стендинг и българските политици не изслушват какво има да каже новата класа - прекариатът. "Трябва да чуем гласа му. Много често политиците растат глухи за гласа на хората по улиците", коментира Стендинг.
От КНСБ са категорични, че е абсолютно необходима нова политика по доходите. Синдикатът има конкретни предложения за Бюджет 2014, сред които данъкът върху доходите да включва необлагаем минимум, така ще останат повече пари у хората и ще се стимулира потреблението.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ