17 Април 2024сряда00:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Васил Илиев:

И шахматисти създадоха ЦДНА

Дучето направи реми с Бойко Борисов при първия супермач между "сини" и "червени" на черно-бялата дъска, припомня председателят на ШК ЦСКА

/ брой: 142

автор:Георги Аргиров

visibility 2576

Васил Илиев е на 34 години, роден е на 07.09.1978 година в град София. През 1997 г. завършва НПМГ "Акад.Л.Чакалов", профил "Химия". Висше образование завършва в СУ "Климент Охридски", специалност "Право", и треньорски профил по шахмат в Националната спортна академия "Васил Левски". Владее английски и руски езици. Кандидат-майстор на спорта по шахмат. Член на Експертния съвет на Българска федерация шахмат. Президент на Шахматен клуб ЦСКА.

- Г-н Илиев, откога се занимавате с шахмат?
- Още като ученик в Националната природо-математическа гимназия в София се запалих по шаха. Имахме един треньор - Димитър Илиев, той ме запали по този спорт. По-късно, като студент в Софийския университет, ходих на тренировки във Военния клуб. Тогава там се помещаваше клубът ни. Говоря за 1998 г. След години влязох в ръководството на клуба. Бил съм член на Управителния съвет, заместник-председател на отбора, а от 2010 г. съм председател. Наследих на този пост Кристиан Вигенин, който тогава беше избран за евродепутат, а сега е министър на външните работи.
- Какво представлява шахматният клуб на ЦСКА?
- Малко известен факт е, че клубът по шахмат е един от основателите на ЦДНА през далечната 1948 година. Този спорт, заедно с още 7, полагат основите на "армейския" спорт в следвоенна България. До 1989 г. клубовете в ЦСКА са били 45. Ние преди 2 години започнахме да събираме информация за историята на шаха при "червените". Имаме идея да издадем книга, в която да опишем постиженията на нашите предшественици. И те да останат в историята на българския шахмат. Приятна бе изненадата ми, когато научих, че първият български гросмайстор е от ЦСКА - Милко Попов. Съпругата му Антония пък е 5 години поред шампионка по шахмат за жени.  От историята е видно, че ЦСКА до 1989 г. е отбор на военните. Напълно нормално е войниците, които играят шах, да са шампиони с "червения" отбор. Но не е така - до 1989 г. единствени жените са имали 5 поредни титли за ЦСКА. Това е било в края на 70-те и началото на 80-те години.
- Всичко обаче е за периода до 1989 г. Какво се случва с шахмата в ЦСКА след тази преломна дата?
- От 1989 до 2000 г. нещата са били изключително трудни. Не че сега са кой знае какви, но тогава времената бяха други. Аз съм човек, който израсна след промените, и помня какво беше през 90-те години на миналия век. Това, което беше в държавата, се случваше и с шахмата в ЦСКА. През 1998 г., когато спортните дружества се пререгистрираха по новите нормативни документи, "червените" шахматисти буквално тръгват от нулата. С много желание и ентусиазъм треньори и ръководители създадоха новата цесекарска шахматна общност. 
- Вие какво успяхте и какво не успяхте да постигнете като ръководител на ШК ЦСКА? Споменахте, че сте заемали няколко ръководни длъжности, преди да оглавите клуба.
- През 2006 г. Кристиан Вигенин бе избран за председател на Шахматен клуб ЦСКА. Тогава аз бях избран за член на Управителния съвет.  Смело мога да кажа, че ЦСКА се възроди напълно под негово ръководство. През 2009 г. той бе заменен от Петър Курумбашев, депутат о "Коалиция за България". От 2010 г. аз имам честта и задължението да ръководя шахматния "червен" клуб. 
В началото заложихме на детския шах. Не че нямахме и мъжки и женски, но както се казва - бъдещето е в децата!
Обиколихме столичните училища и търсихме деца, които искат да се занимават с шахмат. Създадохме школи, постепенно привлякохме специалисти от НСА. Организирахме и продължаваме да организираме детски турнири. В момента имаме около 25-30 училищни школи и около 600 деца, които се занимават с шахмат в ЦСКА.
- Къде тренират тези деца и въобще каква е материално-техническата база на отбора? Откъде получавате финансиране?
- Базата ни е в една общинска сграда в квартал "Изток". Ползваме я по график. Споменах, че преди години тренирахме във Военния клуб. По-късно се преместихме в една зала на хотел "Българска армия". И там не останахме много дълго. Имаме деца от предучилищна възраст до ученици в последните класове на гимназията и студенти. Повечето от тях тренират в училищата, в които учат.
Ако мога да направя едно обобщение - Вигенин направи детските отбори, а Курумбашев - мъжките и женските тимове.
Финансирането се осигурява, като децата заплащат месечна такса от 20 лева на месец. С тези постъпления осигуряваме заплатите на треньорите.
Получаваме финансиране и от държавата по линия на спортния тотализатор. Но тези средства са много малко. За една година сме получили едва 1500 лв. Ако се разделят на отделен състезател или треньор, ще се получат някави стотинки, защото в ЦСКА играят 600 деца и 100 мъже и жени. А имаме втори резултати за миналата година, съответно самочувствието, че заслужаваме и може да искаме повече средства.
Разчитаме и на спонсори, но шахматът не е толкова комерсиален спорт и фирмите трудно се навиват да дават пари за шахмата.
- Има известни спорове дали и доколко шахматът е спорт. Как бихте отговорили на тези критици?
- Доста често ме питат какъв спорт е шахматът. Един колега казва, че шахът е толкова спорт, колкото и билярдът примерно. Освен това се провеждат отделни олимпиади по шах. Има и друго - аз винаги съм съветвал хората, които тренират шах, да се занимават и с други спортове, дори силови - бокс, бойни изкуства. Или поне такива, където физическата активност е на високо ниво.
- Споменахте, че шахматистите имат упражнения за физическа активност. Какво друго включва една тренировка?
- Има написани цели учебници за това как да се играе една партия шах. В тях се анализират ходове, тактики и т.н. Да не забравяме, че живеем във века на високите технологии. С помощта на компютрите се анализира един ход или игра. Иначе една тренировка продължава около 2-3 часа на ден. Е, при подрастващите е по-малко. Това е - физика и тактика.
- Какъв е календарът в шахмата, г-н Илиев? Какви успехи са постигнали вашите подопечни през отминалата година, до момента, и какво предстои до края на годината?
- За разлика от отборните спортове, календарът в шахмата е от януари до декември. Шахматистките на ЦСКА са вицешампиони на България за 2012 година. Наша състезателка е Цвета Галунова. През миналата година в Панагюрище, на Държавния шампионат по шахмат, 17-годишната Цвети се превърна в една най-големите сензации в историята на шампионата. В компанията на най-силните шахматистки в страната тя се класира трета с резултат 5.5/9 т., в конкуренцията на почти целия национален отбор на България. В партиите си срещу гросмайсторите Маргарита Войска, Адриана Николова и Ива Виденова младата надежда на ЦСКА показа агресивен стил на игра и огромно желание за победа. С това свое класиране Цвета Галунова вече е и част от проектонационалния отбор на страната за девойки, дори дава заявка за участие и в женския национален тим. Забележете, Цвета Галунова е родена на 4 август 1995 г. във Велико Търново и тренира шахмат от 4-годишна възраст. От 2000 г. започва да играе и по турнири, като има 11 титли на България в различните възрастови групи и 35 медала от държавни и международни състезания. Бързо пробива при жените и като част от отбора на ЦСКА за жени през 2011 г. заслужи бронзов медал, с резултат 5 точки от 7 партии. През същата година се класира пета на Открития финал за жени на България. През 2012 г. Цвета завоюва републиканска титла за девойки до 20 години.
- Шахматистите на ЦСКА са организатори на една доста нестандартна битка между ЦСКА и Левски. Разкажете нещо повече за нея.
- От 2010 г. ШК ЦСКА заедно с колегите от Левски организира супермач между "червени" и "сини" привърженици. На първото подобно издание се включиха Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Влади Въргала, Димитър Анелов - Дучето, Петър Курумбашев, Кристиян Вигенин. Дучето дори направи реми с действащия тогава премиер Борисов.
- Как бихте коментирали скандала, който се разрази около Борислав Иванов?
- Ами като юрист мога да кажа, че всеки е невинен до доказване на противното. А като човек няма много логика във факта, че до един момент показваш едни резултати, от друг нататък - далеч по-големи.
- За Деня на детето 1 юни организирахте детски фестивал по шахмат...
- Да, той се проведе на 1 и 2 юни в залата по хандбал на Националната спортна академия. Така и ние допринесохме за отбелязването на Деня на детето. През юни организираме и детски летен шахматен лагер с деца на Кранево. Шахматът продължава, както и животът.  
 

Билетът за влак поскъпва с 20% от 7 май

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 72

Тецовете в Източномаришкия басейн минават на газ

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 72

Инфлацията леко се забавя, но храните поскъпват

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 72

Заплаха за поливния сезон в Пловдивско

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 72

Разногласия в Тел Авив за отговора срещу Иран

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 72

В Гърция забраниха паленето на огън

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 72

Кипър спира да дава убежище на сирийци

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 72

Накратко

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 72

Широко затворени очи

автор:Мая Йовановска

visibility 323

/ брой: 72

"Наивният" Иран

автор:Юри Михалков

visibility 323

/ брой: 72

Ще изпратим ли на изборите отново бандити във властта?

visibility 295

/ брой: 72

За нов икономически модел в ЕС, базиран на знанието

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ