03 Май 2024петък17:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

14-годишно търновче по стъпките на Карлсен и Топалов

В Брюксел през 2011 г. прави реми срещу Юдит Полгар на 70-ия ход

/ брой: 100

visibility 32

Анатоли ПЕТРОВ

Емил Стефанов е най-успешният млад шахматист във Велико Търново, който днес навършва 14 години. Въпреки крехката си възраст момчето вече има завидни успехи в кариерата. Шампион е на България до 14-годишна възраст за 2012 г. по класически и за 2013 г. по ускорен шахмат. Вече два пъти е избиран за най-добър млад спортист на Велико Търново, състезател е на ШК "Етър". Той вдъхновено върви по стъпките на първия българин - световен шампион Веселин Топалов, и на норвежкия вундеркинд Магнус Карлсен.
"Емо дойде в клуба 9-годишен, малко след това участва и на първото си държавно първенство до 10 г. Първият му успех дойде още същата година - купа "Морско конче" по класически шах, където  изненадващо стана първи. С всяко състезание се класираше все по-напред. На 12 г. се доближи до медалите на държавното, а на следващата - стана шампион на България. Значим успех, защото конкуренцията в тази възраст беше много силна", твърди неговата треньорка Светла Йорданова.
Седмокласникът в СОУ "Емилиян Станев" започва да трупа и международен опит. През 2012 г. участва на първенството на страните от ЕС и в дебюта си на сериозен турнир разделя 3-4 място. Едно от най-запомнящите се изживявания досега е срещата му в Брюксел през 2011 г. с шахматните легенди Юдит Полгар и Гари Каспаров. Двамата дават сеанс в Европарламента, като на Емо се пада да играе срещу Полгар. Всички партии набързо приключват, като накрая зад дъската остава само великотърновският талант. На два пъти Емил има възможност да спечели, а унгарката, която отколе е щ1 при жените в света, но участва успешно и на турнири редом с мъжете, изцяло се съсредоточава в партията. Организаторите предлагат на Полгар да приключи партията служебно, за да спази програмата си, но тя решава да играе до последно за победата. След титанична борба двамата остават с по 3 пешки и царете и на 70-ия ход съперниците се съгласяват на реми. Впечатлени са и Полгар, и Каспаров, а когато питат българчето дали коефициентът му е поне 2100, а когато чуват отговор "1800", направо са смаяни. В крайна сметка за 12-годишния шахматист остава удоволствието да се снима с две изключителни легенди на шахмата и удовлетворението от представянето.
"За да е успешна една партия, трябват не само тренировки и стратегии, но е необходима и малка доза психология. Когато седна срещу противника, първо го изследвам с поглед, но не издавам и моите чувства, защото и той се опитва да ме проучи", признава Емил. Той  няма някаква специална церемония и не носи талисман или нещо друго за късмет преди партиите. "Щом вътрешно ми е спокойно, значи всичко е наред и ще победя", казва момчето. Той споделя, че има повече победи с черните фигури и предпочита да играе с тях.
"Най-силното му качество е, че е много трудолюбив, способен е да работи по 5-6 часа на ден. Надявам се това да продължи, вече е издръжлив и физически. Започна да показва силни резултати на мъжки турнири, да побеждава международни майстори с далеч по голямо ЕЛО. Ремито му с Юдит Полгар бе голяма сензация, но той имаше даже спечелена позиция. В Скопие на силния международен открит турнир Емо спечели първото място за ЕЛО до 2000", допълва Светла Йорданова.
Емо вече е постигал множество ремита срещу международни майстори - Иван Манолов, Горан Арсович, Миран Зупе, а също и срещу гросмайстори като Григор Григоров например. Може да се похвали и с победа срещу международния майстор Петър Орев.
В Скопие Емо Стефанов прави нов фурор, а македонската преса пише за изненадата, поднесена от талантливия българин. Турнирът е един от най-силните в Европа за мъже и жени, а великотърновецът реди победи и ремита, като допуска една-единствена загуба - от унгарската гросмайсторка Анна Рудолф (2292). Успява обаче да впечатли и нея. След партията тя пише в официалната си страница в интернет, че е имала шанс да играе срещу много сладко момче от България, чиито способности са далеч над настоящия му рейтинг. "Освен, че е шахматен талант, Емил също е много приятелски настроен човек, който винаги, ама наистина винаги се усмихва. Запази го Емо. Надявам се да те видя на олимпиадата един ден", добавя гросмайсторката.     "Срещу мои връстници ми е по-трудно, докато срещу възрастни ми е удоволствие да играя, защото дори и да загубя, няма да е изненадващо. Това ме прави по-спокоен в срещите с тях", пояснява Емо.
Тренировките по шахмат отдавна са всекидневие, но училището не минава на заден план. Набляга и на английския, като от три години посещава частна езикова школа. Така за него няма езикова бариера при участията му в чужбина. Остава му време дори и за футбол, Емо е фен на английската Висша лига. А според него футболът дори помага на шахмата, защото е необходима физическа издръжливост  - една партия продължава дори по 5 часа, а след третия час човек може да допусне грешки от умора.
"Шахматът е интересна игра и човек, колкото повече научава, разбира, че знанието е неограничено и още много може да се усъвършенства. Сигурна съм, че Емо ще има резултати и ще расте в този спорт. Възможностите му са много големи и от него зависи, докъде ще стигне", добавя треньорката Светла Йорданова.
На въпроса, докъде иска да стигне в шахмата, 14-годишният талант отсича: "Да стана като Веселин Топалов и дори по-силен от него". Амбиция не му липсва и очевидно тя ще го води към нови шахматни успехи.


Търновчето играе с Юдит Полгар по време на сеанс в Брюксел през 2011 г. и завършва реми на 70-ия ход

Емил с треньорката си Светла Йорданова
Снимки личен архив

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 984

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 957

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 895

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 997

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 1151

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 998

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 933

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 1139

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 962

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 1070

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ