05 Май 2024неделя22:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Абсурдите български

Когато моралът на кандидатите ни за народни избраници приема и плагиатството за достойнство, само ние можем да ги спрем

/ брой: 103

visibility 1920

Елена АЛЕКОВА

Тия дни бях в Смолян. Като всяко селище, обхванато от предизборна треска, и там - шетня, плакати, дебати на чашка и по салони... Повгледах се в плакатите, за да мерна все пак дали няма сред кандидат-избраниците и мои приятели. И какво да видя - на челно място Ефрем Моллов!!! И какво чак толкова удивително има, дето Ефрем Моллов е кандидат-депутат, че слагам три удивителни след името му, ще попита някой.
В случая удивителните след името му могат да бъдат много повече, но толкова правописът ми позволява. На първо място - задето Ефрем Моллов въобще се кандидатира за депутат. На второ място - задето е водач в листата на коалиция "ГОРДА България".
Да, разбира се, като всеки български гражданин и българският гражданин Ефрем Моллов има право да се кандидатира за народен представител. Не му оспорвам нито правото, нито свободата да се кандидатира. Но питам се дали има    
моралното право за това?

Миналата година в Смолян Ефрем Моллов издаде книгата си "Има ли бъдеще Велика Булгария или защо бе скрита историята на помаците" и учреди заедно с неколцина души Европейски институт "ПОМАК" (ЕИП), който той и оглави. В целите, които този институт си е поставил, преобладават думите "културен" "културно-исторически", "научен", "духовен" и пр. Но... културата, историята, науката и духовността за този ЕИП са пречупени през доста, меко казано, невежа призма. Това се вижда с просто око, ако прочетете книгата на Ефрем Моллов за "Велика Булгария". В нея Ефрем Моллов се самоизтъква като едва ли не най-големия познавач на помашката история, претендирайки, че най-после ще сложи, както пише, "край на споровете за произхода на помаците, какви точно са те и откъде са дошли".
Колкото и да му се иска на Ефрем Моллов да бъде най-ученият познавач на помашката история обаче, това няма как да стане, защото:
1) Помашка история няма, тъй като не съществува нито такъв етнос, нито такова племе!
2) Защото познанията по история на автора са крайно оскъдни - в книгата му няма един исторически факт от историята, който да не е неверен или изопачен (в посока присвояване на чужда история - историята на древната Персийска империя, на Кубратова България и на Дунавска България - и преобразяването й в "история на помаците").
Закономерно възниква въпросът: имат ли право невежи хора да се кандидатират за депутати? Да, имат. Защото са граждани на България. Иначе излиза, че се ограничават правата им, и те могат да нададат такъв вой, че не само в Европа, но и на Марс ще ги чуят (споменавам Марс, защото един от лидерите на ЕИП Васил Войнов веднъж вече се легитимира пред мен като "марсианец" и като му казах, че няма как да е такъв, защото на Марс не живеят хора, той ме обвини, че нарушавам правото му на самоопределение).
Така че всичко опира до това дали ние, избирателите, ще предпочетем невежи хора за депутати. Дали ще оставим невежи хора да решават съдбите ни! И тъй, дали Ефрем Моллов като автор на книгата "Има ли бъдеще Велика Булгария или защо бе скрита историята на помаците" и като председател на ЕИП има морално право да се кандидатира за народен представител?
Наблягам на моралното, защото, пишейки своята теория за "произхода на помаците" и за тяхната религия, Ефрем Моллов всъщност е плагиатствал, т.е. откраднал е едно към едно текстове на индийския суфия Хазрат Инаят Хан от книгата му "Мистични медитации" и на доц. д-р Ели Сярова от ВТУ "Св. Кирил и Методий", както и текстове от различни сайтове ("Инфоекспрес" "Truden Web Site" и сайта на Висшия ислямски институт), включително и от Уикипедия. Не става дума за интерпретация на текстове, а за откровена кражба, за "копи-пействане" едно към едно, без посочване на източниците!
Това поражда крайното ми недоумение.

Че нали уж сме в Европа,

в Европейския съюз! Нали си имаме работа не с какъв да е, а с Европейски - именно европейски - институт "Помак"! А кое поведение е европейско? Да си плагиат, крадец на чужди текстове и да се кандидатираш за народен представител? Или...
Миналата година унгарският президент Пал Шмит бе обвинен в плагиатство и подаде оставка. Тази година след скандал за плагиатство същото направи и германската министърка на образованието Анет Шаван. В европейска ли държава живеем ние, след като откровен плагиатор, вместо да си кротува, дръзва да се кандидатира за депутат!
И ако той е дръзнал, защото, да речем, в неговата морална система тази кражба фактически минава за достоен акт, превръщайки го в начетен учен историк и религиовед, кой европеец може да му повярва и да приеме кандидатурата му, като дори го поставя за водач на листа? В случая дори не става дума за лудия и зелника, а за нещо много по-важно...
Този, който гласува доверие на Ефрем Моллов, е Слави Бинев. Все си мисля, че лидерът на ГОРД просто не знае каква динена кора в лицето на това лице си е подложил. Едно на ръка, че Ефрем Моллов е плагиатор. Друго на ръка, че...
В "Оперативната програма за управление и антикризисни мерки за периода 2013-2017 година на коалиция "ГОРДА България" един от седемте приоритета е, цитирам, "ПАТРИОТИЗЪМ: при отстояване на страната в ЕС и единството на българската нация". Не знам как Слави Бинев ще съвместява отстояването на

"единството на българската нация"

с мераците на Ефрем Моллов за обособяване и признаване у нас на "помашки етнос". И още - как Гражданско Обединение за Реална Демокрация (ГОРД) на Слави Бинев ще се справи с афишираните в книгата на Ефрем Моллов "Има ли бъдеще Велика Булгария или защо бе скрита историята на помаците" претенции за "възстановяването на ханската институция"? Защото председателят на ЕИП предлага "нов модел на развитие" на България - не демократична република, не дори царство, а хансто! Според него този модел, свързвайки ни с "Велика Турция", ще ни отърве от кризата. Всичко зависело пак само от нас, избирателите, уверява ни той, по-конкретно, както той пише: "Ще приемем ли еднозначно и това, че ханът на Велика Булгария ще бъде от рода на "pu mag"."
Виждате ли колко елегантно и почти незабележимо се преминава от кражбата на история и кражбата на текстове - към кражба на територии и на държава.
На 13 април 2013 г. на митинга при стартиране на предизборната кампания на Коалиция "ГОРДА България" Слави Бинев се обърна към нас, избрателите, с думите: "Днес искам да говоря пред Вас за нещо, което ние някак пропускаме - това е илюзията, това е измамата, това е лъжата..." И още: "Всяка илюзия, измама и лъжа е базирана на ловкостта и на вашето невнимание."
Както се вижда, драги избирателю, всичко наистина е в наши ръце. Когато моралът на кандидатите ни за народни избраници приема и плагиатството за достойнство, само ние можем да ги спрем! Явно примерът на европейските политици като Пал Шмит и Анет Шаван е все още невалиден за нашите географски ширини. Така че да внимаваме, да бъдем будни, за да не позволим на ловки и пъргави амбициозни човечета да ни заблудят за пореден път! Да не позволим на разни създатели на илюзии, измамници и лъжци да превърнат прекрасната ни родина в държава на абсурдите, в Абсурдистан!

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 1679

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 1656

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 1495

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 1781

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 1940

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 1599

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 1625

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 1855

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 1624

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 1777

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ