28 Март 2024четвъртък19:50 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Медиите - с наръчник за отразяване на самоубийства

Експерти призоваха да се избягват сензациите, когато някой посегне на живота си

/ брой: 85

автор:Аида Паникян

visibility 93

Брошури на СЗО от 2000 г., озаглавени "Профилактика на самоубийствата. Методичен материал за медийни професионалисти", бяха раздадени на журналисти по време на дискусия "Превенция на суицидното поведение и ролята на медиите". Тя бе организирана от МЗ с участието на представители на Националния център за обществено здраве и анализи, СЕМ, психиатри. Има и по-ново издание на брошурата - от 2008 г., но още не е преведено у нас, стана ясно вчера.
Сензационното и подробно отразяване на самоубийствата в медиите води до увеличение в броя им, смятат психиатри. Мащабното отразяване на случаите на самоубийства има ефект на доминото, заяви Лидия Нейчева, здравен зам.-министър. Тя увери, че служебният екип на МЗ е взел спешни мерки за разрешаване на проблема със самоубийствата, като припомни за кампанията на МЗ. Нейчева подчерта, че са създадени районни центрове и програми с цел да обучат лекари, преподаватели и социални работници как да разпознават хора със суицидно поведение, какви мерки да вземат, на кого и как да съобщят за проблема. ДУМА припомня, че в отговор на инициативата на МЗ големи болници в страната организират дни на отворени врати с безплатни консултации. 
Бе отправен призив към медиите да избягват търсенето на сензация, когато се съобщава за самоубийство, да не се публикуват подробни описания на начина, по който човекът е посегнал на живота си, да не се пропускат сериозните физически последствия при опитите за самоубийства и тежките емоционални травми на близките. Да се избягва както профанизирането на акта на самоубийство, така и митологизирането на извършителя, препоръчват експерти.
Предстои обсъждане на Национална програма за суицидни превенции, каза Христо Хинков, психиатър от Националния център за обществено здраве и анализи. Близо 800 са самоубийствата у нас през последната година.
Представителите на властта и на институциите обаче заобиколиха темата за реалните проблеми, довели до серията самозапалвания у нас, както и двете семейни самоубийства. Нямаше отговор и на въпроса дали психолози са потърсили близките на самозапалилите се, за да им бъде дадена психологическа подкрепа. По време на дискусията стана ясно, че родителите на ученици често не могат да разчитат на помощта на училищните психолози, а най-евтините консултации с психолог са около 40 лв.   
Адресите и телефонните номера на центрове за психологическа подкрепа са на електронните страници на РЗИ в страната, отговориха експертите на журналистически въпрос къде публиката да търси помощ.
  

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ