27 Април 2024събота17:58 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Доц. Минчо Христов:

Тарикати, свързани с властта, крадат народа

Здравеопазването е най-тежкият проблем в момента за страната, трябва да се въведе закон за спекулата, казва бившият народен представител

/ брой: 66

автор:Ева Костова

visibility 3253

Доц. Минчо Христов е преподавател в ТУ-София. Магистър по история от Хаванския университет, специализира и преподава в Университета на Сао Пауло, Колумбийския университет и в Института за изследване на сигурността, Париж. Автор на десетки научни публикации и две книги в областта на международните отношения, националната сигурност, борбата с корупцията. Депутат от "Атака", после независим в 40-ото народно събрание. Вносител на над 100 закона - за отзоваване на депутатите и отмяна на техния имунитет, премахване на доплащането в болниците и ДДС върху лекарствата, ревизия на приватизационните сделки, премахване на партийната субсидия и пренасочването й за здравеопазване. Водещ на предаването "Премълчани истини" по телевизия Евроком.


Цитат
"Около 700 млн. лв. напускат страната всеки месец чрез големите търговски вериги, по 2-3 млрд. се точат от ДДС"

- Кои са според вас най-тежките проблеми пред българкото общество? Могат ли те да бъдат решени в краткосрочен план? Нямате ли чувството, че вместо да се отговори на справедливите искания на улицата, се появи подмяна на протеста с нещо, което отлага за неопределено време решаването на проблемите - Велико Народно събрание, "против" партиите и пр.?
- Здравеопазването е може би най-тежкият проблем в момента за страната. Според мен хората, които превърнаха здравеопазването в стока, а здравните заведения - в търговски дружества, трябва да понесат наказателна отговорност и да лежат много дълго време в затвора. Считам, че ако правителството иска да направи нещо за здравната реформа, просто трябва да прекрати тези екперименти, които се извършват над всички нас, и да върне бюджетното здравеопазване - така, както то съществува например в една Англия. На болниците да се плаща целево за извършената дейност, като на лекарите се фиксират достойни, но все пак нормални заплати. И не би трябвало да има лекари (имам такива познати), които да получават по 500 лв. на месец, и в същото време техни колеги да получават по 30 000 лв. Това не е редно и не е нормално за българското общество.
Кой може да предвиди колко пациенти ще има една болница? Никой не може да планира колко хора ще се разболеят през следващите месеци. В сегашната ситуация, ако една болница има планирани 100 човека, а те са 150, се оказва, че 100 ще живеят, а другите ще умират. Зачестиха случаите болниците да отказват прием на тежки случаи, зачестиха и случаите на хора, които умират, пътувайки от една болница до друга. Безумие, което трябва да се прекрати. Ако наистина се иска да се направи нещо по въпроса, трябва да се въведе незабавно бюджетното здравеопазване, да бъде премахната Здравната каса като основен механизъм на корупция. Десетки и стотици са случаите, когато болници и лекари източват Здравната каса, надписвайки случаи, които не съществуват по клинични пътеки.
Няма да се позовавам на абсурдните примери, когато едно лекарство по Здравната каса струва два или три пъти по-скъпо, отколкото ако отидеш да си го купиш свободно от аптеката. Това показва, че има невероятна корупция, която се толерира от определени партии.
- Всички български политици днес заемат твърда позиция срещу високите цени на тока и монополите. Доволен ли сте, защото се борехте като депутат точно за това?
- Политиците заговориха за тези цени, след като хората излязоха на улицата. Вземете например г-жа Кунева. Тя е един от виновниците за закриването на 3 и 4 блок на Козлодуй. Ако те работеха, токът в България щеше да е с 30% по-евтин. Оттам и цената на всички продукти щеше да е по-евтина. Това съм й го казвал лично от трибуната на парламента, когато беше министър от НДСВ. Всеки българин може да пресметне какво струва на семейния му бюджет това престъпно решение на Кунева, на гражданина Кобургготски и целия им антураж. Закриха блоковете на Козлодуй, за да може румънска атомна централа в Черна вода, финансирана от френската банка Париба, да продава ток на Балканите. Наградиха Кунева и Кобургготски с орден на Почетния легион, а Кунева сега е в управителния съвет на същата банка. Виждам, че г-жа Кунева дори критикува НДСВ, а беше член на тази партия и министър на Тройната коалиция. Когато й задавах неудобни въпроси в парламента, тя пламенно се защитаваше. Погледнете стенограмите. Поскъпването е факт, но най-големите виновници за това са г-н Кобургготски, който продаде Енергото, и Кунева, която закри реакторите на Козлодуй.
Знаете ли, че енергоразпределителните дружества купуват тока около 10 стотинки, а го продават двойно на хората. Отделно са надписванията на сметките. Според мен държавата незабавно трябва да си върне контрола над тези компании. За тока ще ви кажа нещо интересно. През 2006 г. бяха намислили да въведат такса от около 5 лв. месечно за всеки, който има електромер вкъщи. Сметката за тока щеше да се смята съвсем отделно. Заедно с още няколко колеги успях да наложа забрана за тази такса - чл. 120 А от Закона за енергетиката. Сметнете сама - на всеки един ваш читател, който има електромер вкъщи, сме спестили по 5 лева на месец, за 12 месеца това прави 60 лева на година. Законът действа вече 6 години - следователно сме икономисали на всеки абонат над 360 лева. Ако човек има къщичка на село или виличка - двойно и тройно. Дори само заради това да съм бил депутат - това ми стига. Правителството на ГЕРБ се опита да премахне тази забрана, но не успя.
- Вие се борихте активно и срещу хранителните монополи. Изменило ли се е нещо към настоящия помент?
- Знаете ли, че около 700 млн. лв. напускат страната всеки месец чрез големите търговски вериги? Навремето предлагах на депутатите да приемем закон против спекулата. Да се даде максимум 10-12% печалба на търговците, а който иска повече, да му се налагат жестоки глоби и конфискация на стоката. Никой не искаше да чуе. Знаете ли каква е надценката на големите чуждестранни хранителни вериги у нас? Между 70% и 120%. Казано по-ясно - ако едно кисело мляко или един хляб струват на потребителите 1 лев, на търговската верига струва 40-50 стотинки. Това е пладнешки грабеж! Има драстични разминавания в цените на едни и същи продукти във Франция, Австрия, Германия от една страна, и България от друга. Тук понякога цените са двойни, и забележете - в едни и същи вериги. Така е, защото надценките в другите страни са не повече от 12% и законите им защитават хората. Същото може да се каже и за горивата - когато петролът беше 150 долара за барел, бензинът беше 2,50. Сега е около 100, а цената е 2,70. Ами парното? Притежавам сметки на топлофикация, които сочат, че топлата вода на някои абонати надхвърля 300 градуса! Има и подобни разчети за някои радиатори - над 200-250 градуса! По тази логика инсталациите на цели блокове би трябвало отдавна да са експлодирали. Тези монополисти наистина са за затвора. Чудя се  защо Вальо Топлото наскоро беше оправдан от съда, при условие, че намериха чували с пари в негови сейфове. Не знам на кого е платил, но тази наглост наистина трябва да спре.
- Ако зависи от вас, какво бихте предложил като антикризисни мерки ?   
- Да се направи пълна ревизия на приватизационните сделки и да се върне ограбеното на държавата. Да се направи проверка на имуществото на политиците и най-големите олигарси. Да бъде проверено имуществото на онези 3500 кредитни милионери, които ограбиха държавата през 1997 г. Да се намалят драстично огромните свръхпечалби на големите монополисти - ток, вода, парно, банки и застрахователи. Да се разследва източването на ДДС. Всяка година между 2 и 3 милиарда лева се източват от шепа мафиоти чрез ДДС. Представяте ли си, пенсионерите дават 20% от хляба и киселото мляко, което си купуват, за да може тарикати, свързани с властта, да ги крадат по различни схеми. Защо в Америка въведоха данък върху печалбата на банките, а тук политиците се правят на три и половина? Да премахнат незабавно партийната субсидия. Нека хората знаят, че за всеки избран депутат политическите партии получават около 17 000 лв. на месец. Това са над 50 милиона на година. Значи за партиен разгул пари има, а за болните деца и за пенсионерите няма! Когато внесох закон субсидията да се прекрати и да бъде пренасочена за животоспасяващи лекарства, бях подкрепен от 4 човека. Това наистина звучи страшно.
Още - да спрат прахосването на над 100 милиона годишно в Афганистан. Да не купуват нови самолети за 700 млн. лв., а да ги дадат за лечение на болни. Да отпадне плоският данък - богатите трябва да плащат повече, както е навсякъде по света. Да се премахне незабавно тази противоконституционна такса за посещение при лекар и доплащането в болниците. По селата ситуацията е драматична - хората си лишени от спешна помощ, нямат пари за транспорт и буквално умират. Преди няколко месеца една възрастна жена почина, защото нямаше 17 лева за животоспасяваща инжекция. Това аз наричам геноцид! Крайно време е депутатите да могат да бъдат отзовавани и да се премахне имунитетът им. Предлагал съм всичко това със закони в 40-ото Народно събрание, но тогава те високомерно бяха отхвърляни. Депутатите от току-що приключилото 41-во НС също мълчаха.
- През 2011 г. предрекохте, че финансовата мафия готви втори банков срив. Има ли опасност към настоящия момент, като имаме пред очите си ситуацията в Кипър в момента?
- За съжаление прогнозата ми започва да се сбъдва. Нека погледнем фактите. Преди около година т.нар. проблемни кредити бяха около 15%. Днес те са около 25%. Има банки, при които този процент е около 30-40. Това означава, че те са буквално пред технически фалит. Много банкери преди ни успокояваха, че всяка икономика може да издържи до 15% проблемни кредити. Днес тези същите банкери ни уверяват, че икономиката може да издържи до 25-30%. Вероятно утре ще говорят за 30-40%. Истината е, че над 15% ситуацията е вече критична. В Испания проблемните кредити станаха 17% и техният парламент спешно прие закон, който забранява банките да изхвърлят длъжници на улицата. Тук само за една просрочена вноска може да те изгонят от жилището ти, а депутатите ни се правеха на три и половина. 
- Дали не преувеличавате? Банкерите твърдят, че ситуацията е под контрол и че влоговете до 196 000 лева са абсолютно гарантирани.
- Това е една огромна измама. Влоговете въобще не са гарантирани. В закона за гарантиране на влоговете пише, че при фалит на банка Фондът за гарантиране на влоговете започва да изплаща сумите по влоговете не по-късно от 20 дни. Никъде не пише обаче кога трябва да завърши това плащане. Казано направо, фондът може да плати на 50-100 човека и изплащането формално ще е започнало. Останалите стотици хиляди вложители могат да чакат и 20 години парите си. Като през това време няма да им бъдат начислявани никакви лихви. Другият криминален момент в закона е, че всички валутни влогове ще бъдат изплащани в левове, и то по "курса от първоначалния ден на плащането". Тук целта е валутата да се изплаща в обезценени левове. Заедно с г-жа Стела Банкова внесохме предложение за поправка на този бандитски закон, но не се прие. Забележете, без никакви дебати, защото никой не посмя да възрази, че не съм прав. Алчността на банкерите и техните съучастници в парламента наистина е безгранична. Преди 5 години премахнах със закон наказателните лихви за предсрочно връщане на кредити. Депутатите на ГЕРБ, Синята коалиция и Атака през 2010 г. отново ги върнаха. Нещо повече - те дадоха право на банките да променят методиката за лихвите по свое усмотрение, както намерят за добре. Това означава, че може да вземете кредит с 10% лихва, а утре банката да ви поиска 20 или 30%, с обяснението, че е сменила методиката. Ето защо лихвите у нас са най-високите в ЕС и защо растат главоломно проблемните кредити - хората просто изнемогват. Точно тази алчност може да доведе до финансова катастрофа и инфлация, а това ще обезцени спестяванията и доходите на всички българи, дори и на онези, които нямат никакви взаимоотношения с банките. Ще ви кажа и друго - през миналата година 36 000 семейства са изхвърлени на улицата заради това, че не могат да плащат непосилните лихви на банките.
 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 616

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 614

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 539

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 608

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 693

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 584

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 509

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 673

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 682

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 601

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 621

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ