28 Март 2024четвъртък10:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Трапеза

Салатата - царица на всички сезони

И посред зима, и посред лято тя има запазено централно място на софрата

/ брой: 57

автор:Ани Димитрова

visibility 6894

Иска ни се да хапнем нещо свежо, леко и вкусно. Нашето предложение е: салати! Може да си купите парникови домати, краставици и чушки, но те нямат вкуса на градинските, а отгоре на всичко са и скъпи. По друг начин стои въпросът със зелето, морковите, картофите, цвеклото, ряпата и алабаша. Цяло лято те трупат витамини и микроелементи и сега е моментът да се възползваме от тях. Имат и няколко сериозни предимства: съдържат по-малко нитрати, повече витамини и микроелементи, лесно се съхраняват, вкусни са и са на по-достъпни цени. Кореноплодните имат слабително и диуретично действие, ряпата е полезна при бронхит и бронхиална астма, червеното цвекло се препоръчва при анемия и за прочистване на организма, морковът укрепва венците и зъбите, целината регулира обмяната на веществата и има антисептични свойства.
Основна съставка на салатите особено при прехода към пролетта е зрелият боб. Той е богат на витамин В6 и В9, съдържа минералите желязо, магнезий, фосфор и цинк, както и селен и молибден. Богат източник е на фибри.

 

Ето и нашата специална колекция от салати в края на зимата.

Картофи с праз и чушки
Продукти: около 1,2 кг цели необелени картофи, 2 сухи червени чушки, бялата част от 1 стрък праз, 1 чаша гореща вода, олио, оцет и сол на вкус.

Старателно измиваме картофите под течаща вода. Подсушаваме ги с кухненски салфетки и слагаме да се пекат в загрята фурна. Изпечените картофи оставяме да поизстинат малко. Обелваме ги. Всеки картоф претриваме между дланите на по-едри парченца. Препичаме червените сухи чушки, почистваме ги от дръжките и семето и накъсваме на малки парченца. Към претритите картофи добавяме парченцата препечени чушки, много на ситно нарязания праз и 1 чаша гореща вода. Овкусяваме с олио или зехтин, оцет и сол. Разбъркваме салатата и поднасяме с препечени филийки хляб, масло, домашно овче сирене и червено вино. 


По македонски - с бял боб, кромид, чесън
Продукти: 300 г едър бял боб, 10 сухи червени чушки, 1,5 кг български кромид лук (не от сорта воден лук), 1 глава чесън, зехтин, оцет, сол.

Сваряваме боба в малко вода без мазнина. Когато е полусварен, посоляваме на вкус. Накрая изсипваме боба в гевгир и оставяме да се отцеди. За тази рецепта трябва да си набавим селски чушки, които, нанизани на конец, са изсушени на слънце. (Другият вариант е да използваме печени червени чушки. Сега, през зимата - от фризера.) Почистваме сухите чушки от дръжките и семето. После ги сваряваме, докато омекнат. Отцеждаме чушките и след като изстинат, отделяме месото от люспите. Главите лук, почистени от мустаците, нареждаме в тава и печем във фурна. Когато омекнат, са готови. Обелваме външните люспи и нарязваме лука на едро. Скилидките чесън режем на тънки филийки. Всички продукти смесваме и подправяме на вкус със зехтин, бял винен оцет или лимонов сок и сол. Салатата престоява в хладилник най-малко 7-8 часа, за да се овкуси. 


Грах, кисели краставички, печени пиперки
Продукти: 250 г предварително сварен бял боб, 500 г печени и обелени пиперки, 1 малка кутия стерилизиран грах, 4-5 кисели краставички, 250 г доматено пюре, 5-6 с. л. сгорещено олио, 3-4 с. л. оцет, 1 дафинов лист, черен пипер на зърна, 1 равна с. л. захар, сол на вкус.

В голям съд слагаме киселите краставички, нарязани на колелца, нарязаните на тънки ивички печени пиперки, грах, доматеното пюре и подправките. Разбъркваме много добре получената смес и прибавяме сварения и отцеден боб. За да се овкуси, оставяме салатата около 5-6 часа в хладилник. Тази салата може да се прави по всяко време на годината.


Лютеница с майонеза
Продукти: 1 буркан лютеница, 200 г сирене, 1/2 чаша счукани орехови ядки, 1 опаковка майонеза, 2-3 с. л. кисело мляко.

В подходяща купа изсипваме лютеницата, натрошеното сирене и орехите. Отделно смесваме майонезата с киселото мляко и добавяме към останалите продукти. Салатата разбъркваме и украсяваме с листенца магданоз.


С риба тон, печурки, салатки
Продукти: 2 зелени салатки, 1 краставица, 2-3 стръка зелен лук, 1 консерва риба тон в собствен сос, 3-4 сурови печурки, сол, зехтин, лимонов сок.

Измитите и подсушени листа накъсваме на парченца. Краставицата обелваме и режем на четири по дължина, а после на парченца. Нарязваме на ситно зеления лук. Почистените и измити гъби режем на тънки шайбички. В подходяща купа смесваме всички продукти и овкусяваме салатата със сол, лимонов сок и зехтин на вкус.


И херингата си казва думата
Продукти: 1 ч. ч. нарязана на ситно маринована херинга, 1 ч. ч. нарязана на кубчета кисела ябълка, 1 ч. ч. лук, нарязан на кубчета и залят с вряла вода, 1 глава сварено червено цвекло и нарязано на кубчета, 1 опаковка майонеза, смесена с 2-3 с. л. сметана или кисело мляко.

Всички продукти смесваме. Салатата охлаждаме 2-3 часа. Преди сервиране я изсипваме в подходяща чиния и украсяваме с десетина маслини и резенчета лимон. 


С червено цвекло и кисело мляко
Продукти: 3 средно големи глави червено цвекло, 1 кофичка изцедено кисело мляко (или сметана), 4-5 с. л. счукани орехови ядки, 3 скилидки чесън, 1 к. л. сол.

Измиваме хубаво червеното цвекло, слагаме го в тенджера и наливаме студена вода, колкото да го покрие. Цвеклото варим до омекване. След като поизстине, го обелваме и настъргваме на едрото ренде. Скилидките чесън счукваме с малко сол и с ореховите ядки. Прибавяме сместа към изцеденото кисело мляко и разбъркваме. После сипваме при червеното цвекло, разбъркваме отново и оставяме салатата да престои 1-2 часа при стайна температура.



Зелена ябълка, сварени яйца, картофи, краставички
Продукти: 1 кг картофи, 4-5 кисели краставички, 1 зелена ябълка, 4 твърдо сварени яйца, 1 опаковка майонеза, 2-3 с. л. кисело мляко, 1 кафена л. смлян черен пипер, 1 връзка пресен магданоз.

Картофите сваряваме. Обелваме ги, докато са още топли, и като изстинат, ги настъргваме на едрото ренде. Отцедените кисели краставички също настъргваме. Ябълката обелваме и почистваме от семките. После я настъргваме. Настъргваме и двете яйца. В голяма купа редим един слой настъргани картофи, после кисели краставички, ябълка, яйца. Поръсваме със сол и черен пипер. Завършваме със слой картофи. Отгоре заливаме с разбърканата с киселото мляко майонеза. Салатата оставяме на хладно една нощ, след това я украсяваме с резенчета или кръгчета от яйцата и ситно нарязания магданоз.



Ряпа, алабаш и моркови
Продукти: 300 г моркови, 500 г бяла ряпа, 500 г алабаш, 5-6 с. л. олио, 4 с. л. бял винен оцет (или лимонов сок), 1 връзка пресен магданоз, сол на вкус.

Морковите, ряпата и алабаша обелваме, измиваме повторно и настъргваме на едрото ренде. Заливаме салатата със смес от олиото, оцета, солта и разбъркваме. Салатата оформяме в отделни чинийки и украсяваме с фунийки от моркови или ряпа и стръкчета магданоз.



Целина с орехи, мед и изцедено кисело мляко
Продукти: 1 средно голяма глава от целина, 1 кофичка изцедено кисело мляко, 2 с. л. мед и 1/2 ч. ч. счукани орехови ядки.

Почистваме целината и я настъргваме на ренде. След това прибавяме изцеденото кисело мляко, меда и орехите. Разбъркваме добре и оставяме да престои в хладилника няколко часа.

Летният сезон тръгва с 10-15% по-високи цени

автор:Дума

visibility 435

/ брой: 58

Цената на яйцата гони световен рекорд

автор:Дума

visibility 428

/ брой: 58

Париж готов на война с Русия за Одеса

автор:Дума

visibility 557

/ брой: 58

ВМРО-ДПМНЕ отлага промените в конституцията

автор:Дума

visibility 433

/ брой: 58

Евросъюзът отстъпва пред фермерите

автор:Дума

visibility 426

/ брой: 58

Накратко

автор:Дума

visibility 399

/ брой: 58

Десница по дьо Сад

автор:Александър Симов

visibility 459

/ брой: 58

Обирът на руските активи

автор:Юри Михалков

visibility 510

/ брой: 58

Особена порода

visibility 447

/ брой: 58

Престъпен интерес на ЕС

автор:Юри Михалков

visibility 614

/ брой: 58

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ