25 Април 2024четвъртък12:11 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Институциите крият доходи и обществени поръчки

/ брой: 50

автор:Светла Василева

visibility 319

Институциите у нас ревниво пазят далеч от гражданите информация, отнасяща се до имотно състояние и доходи, конфликт на интереси и разсекретени документи. Това показват резултатите от граждански одит за прозрачността на административните структури за периода 7 януари-25 януари 2013 г., направен от програма Достъп до информация. Към изброените "тайни" се добавят и възложените обществени поръчки. Докато обявите за тях вече присъстват на страниците на 66,2% от институциите, едва 10,2% оповестяват данни за сключените договори.
Екипът на програмата е прегледал и оценил 488 страници на 490 административни структури в т.ч. на 16 министерства, 28 областни управи, 99 териториални звена на изпълнителната власт, 73 държавни комисии и агенции, 7 независими органи на власт и 264 общини. Нивото на прозрачност е оценявано по 40 индикатора, като за общините са добавени още три - публикувани в интернет страниците им решения на общинския съвет, устройствени планове и разрешителни за строеж. Възможният максимален брой точки е 78,5. Отличниците в общия рейтинг са община Добрич (65 т.), министерство на отбраната (61 т.) и община Девин (57.5 т.). В дъното на активната прозрачност са общините Симитли и Цар Калоян, които нямат интернет страници. Въведените три нови индикатора за проверка празрачността на общините сочат, че 50% публикуват решенията на общинските съвети, но на страниците на едва 3,3% могат да се намерят издадените разрешения за строеж и само при 2,5% устройствените планове.
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 99

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 92

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ