20 Април 2024събота02:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Медии

От април новините на БНР ще се слушат във всички страни от ЕС

Новата европейска радиомрежа "Евранет+" ще помогне страните членки да излъчват новини и информация за събития от Европа на 23 езика

/ брой: 34

автор:Павлета Давидова

visibility 211

Българското национално радио има реалната възможност да увеличи слушателите си благодарение на новия международен проект, в който участва. След успешната реализация на предишна подобна инициатива, преди дни бе обявено и стартирането на новата европейска радиомрежа "Евранет+", чиято основна цел е да подобри координацията между различните медии в страните членки на ЕС. Участниците в проекта ще обменят информация на официалните за съюза 23 езика.
Представянето на проекта бе направено от директора на БНР Валери Тодоров, главният изпълнителен директор на "Евранет+" Ерленс Калабюи и Анджей Шежньевски, който е директор на Полското радио. Калабюи обясни, че е предвидено участието на 20 радиостанции, които общо имат около 25 млн. слушатели дневно. За разлика от първия подобен проект "Евранет", сред чиито учредители е било БНР, в новия проект ще участват както обществени, така и частни радиа. Всяка медия ще излъчва собствени новини в общата мрежа, които ще бъдат преведени на останалите официални езици. В ефира на всички програми на БНР седмично трябва да звучат поне 75 мин. от новините, свързани с ЕС.
От края на май паралелно с функционирането на централния офис на "Евранет" в Париж, новата радиомрежа ще открие и свое  бюро в Брюксел,  което ще отговаря за координацията с европейските структури. "Евранет+" ще наблегне и на иновациите в радиоефира - мултимедията, цифровите и интернет платформите. БНР получи специална похвала за функциониането на своето интернет радио "Бинар".
Благодарение на този проект Европа ще опознае българската действителност по-добре, ще има много силен обмен на информация, обобщи Калабюи. Анджей Шежньевски допълни, че проектът дава възможност за достъп без бариери до живота в останалите държави в ЕС. Гостите засегнаха и темата за цифровизацията, която предстои, както и за възможностите от преминаването от аналогов към цифров сигнал. След като в България закъснява дигитализацията на тв ефира, може би трябва да избърза за радиото, анализира Валери Тодоров. Той допълни, че е необходимо страната да помисли и кой е най-добрият и функционален вариант на технология, която да изведе цифровия сигнал в ефира. Според него технологията, която се внедрява, в момента не е най-подходящата за цифровизация на радиото, защото слушателят няма възможност за свободно сърфиране между радиостанциите.
Калабюи коментира, че при напредъка в технологиите модерните медии разчитат на интегрираните екипи, където журналистите могат да работят във всички платформи - радио журналистика, интернет редактори и телевизионни водещи.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ