25 Април 2024четвъртък09:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ГЕРБ туриха Стефан Воденичаров за просветен министър

Новият член на правителството избран между две изяви на албански парламентаристи в пленарната зала

/ брой: 31

автор:Велиана Христова

visibility 1092

С гласовете само на ГЕРБ и независими вчера в парламента бе освободен от поста си просветният министър Сергей Игнатов и на негово място бе избран акад. Стефан Воденичаров, председател на БАН. Всички депутати от БСП, Синята коалиция, ДПС и "Атака" гласуваха против. Премиерът не дойде в парламента, новият министър бе представен от Симеон Дянков, който придружи плътно Воденичаров при първото му изявление пред журналисти.
На два пъти обсъждането бе прекъсвано - първо от обявата, че в НС гостува албанска делегация, а след това от дълга реч на нейната предводителка. Пълно неуважение към българите и пренебрежение към новия министър видяха в това депутати.
Освобождаването на Игнатов не е заради научния фонд, а е чисто политическо в стремеж на Борисов да потули вота на недоверие на хората лично към него на референдума, заяви Сергей Станишев. Не знам как ще изпълнявате заедно с Дянков неговата политика за удушаване на БАН, обърна се той към кандидата за министър. Акад. Воденичаров е направил своя избор, но не виждам как дори най-добрите намерения могат да се осъществят при това управление, което е в ущърб на интересите на България, добави Станишев. Георги Божинов (БСП) заяви, че поведението на новия министър е предопределено, той не може да промени силовото управление и закона на ГЕРБ за академичния състав, заради който на ден се произвеждат по един професор и двама доценти.
Веселин Методиев (ДСБ) мотивира отказа на сините да гласуват с това, че за 4 месеца един нов министър не може да направи нищо; че правителството прекратява войната си с БАН с политическа предизборна цел и че е смешно да идва председателят на БАН да реши елементарния въпрос за уволнението на двама чиновници от научния фонд в МОМН. Според Лютви Местан (ДПС) Игнатов отдавна е трябвало да бъде махнат като "един от най-слабите министри". Неправилната и грешна политика на ГЕРБ към науката и образованието обаче остава и акад. Воденичаров ще е принуден да изпълнява поръчките на тази провалена политика, каза Местан. Вие няма да вдигнете бюджета на БАН до 94 млн., след като го свалихте до 59 млн. лв., вие разперихте политически чадър над безобразията в научния фонд, обърна се Местан към ГЕРБ. Не искахте да се рови във фонда, защото "разровиш ли го, ще мирише и ще горчи като отрова", цитира той. В случая горчи отровата на корупцията, заяви Местан. И се обърна към акад. Воденичаров с думите: "Не бих искал в края на мандата ви в ушите ви да звучи: "Бедни ми, бедни професоре, що не си останахте в БАН?"
Волен Сидеров изрази убеденост, че Воденичаров просто е използван в пиар акция на правителството. И попита какво ще прави той в МС, когато се обсъжда тема за загробеното от правителството "Белене", след като е бил начело на комитета в защита на новата АЕЦ. Защо ни се предлага председателят на "феодалните старци" да стане министър и споделя ли той идеята на Дянков научният фонд да стане дирекция в МОМН, попита Огнян Стоичков ("Атака").       

Новият шеф на МОМН ще възражда техникумите

От утре (бел.ред. - днес) съм в неплатен отпуск като председател на БАН, каза акад. Воденичаров след избора. На въпроса ще се върне ли в БАН след 4 месеца, както изисква уставът на академията, той отговори: "Да, живот и здраве". Не стана ясно кой ще е министър след изтичането на 4-те месеца - през юни и юли, докато бъде избрано следващо правителство.
Акад. Воденичаров определи като най-спешни свои приоритети създаването на оперативна програма "Наука и образование" и решаването на проблема с фонд "Научни изследвания". Ще обсъдя с ректорите и ръководството на БАН, нека да ми предложат нов председател на фонда, а и цялата структура на фонда трябва да се промени, каза Воденичаров.
Чрез публично-частно партньорство министърът иска да възражда професионалните гимназии, тъй като индустрията е останала без кадри. В новия училищен закон обаче техникумите минават към общините, а дори в момента масово се закриват заради липса на пари и деца.
Многократно сме говорили какво трябва да се направи, той влиза с летящ старт в министерството, обобщи Симеон Дянков.


  
 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 659

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 688

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 648

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 654

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 616

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 819

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 589

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 547

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 745

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 638

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 747

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ