20 Април 2024събота14:58 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Ганкиното хоро с АЕЦ "Белене"

/ брой: 15

автор:Иво Атанасов

visibility 461

Българите свикнахме да си правим почти всичко сами. Домовете ни се превърнаха в манифактурни работилници за зеленчукови и месни консерви, за компоти и лютеници, за суджуци и козунаци. От стара пералня си стъкмяваме казан за ракия и като го пуснем в експлоатация, целият вход ухае на пивница. Починът "Направи си сам!" от близкото минало ни приучи на майсторлък, та сами отдавна не само шием дрехите и поправяме уредите си, но и ремонтираме жилищата и колите си.
Колкото и обаче да сме напреднали в самозадоволяването, насърчавано на времето дори от правителствено постановление, електричество сами не можем да си произвеждаме. Със слънчеви панели по покривите, каквито премиерът Борисов ни препоръчва след поредното си извъртане, няма да стигнем доникъде. Ето защо цената на тока е била, е, и ще бъде от особено значение. Още повече, че тя ни засяга не само пряко, като месечна сметка, която трябва да платим на енергото, но и като елемент от цената на кажи-речи всичко, което купуваме.
"Колко ще струва токът?" е първият въпрос, с чийто отговор Борисов внушава на гражданите да гласуват с "не" на референдума за бъдещето на ядрената ни енергетика. Само преди две години с целия драматизъм, на който е способен, той уверяваше, че ако не се построи АЕЦ "Белене", цената на тока ще скочи 18 пъти, а икономиката ни ще банкрутира. Днес заявява, че електроенергията от новата централа ще е по-скъпа, отколкото тази от соларните и ветропарковете. Няма да го питаме кога е бил искрен - той не от вчера играе Ганкиното хоро по всички важни въпроси. Зелената енергия обаче още сега, когато е с все още скромно присъствие, стана причина, по собствените му думи, цената на тока да се увеличи с 13 процента. Тогава какво да очакваме след 15-20 години, когато няма да работят не само козлодуйските реактори, но и почти всички ТЕЦ-ове? Относителният дял на енергията от възобновяеми източници ще бъде толкова голям, че цената наистина може да поскъпне 18 пъти. Само за няколко години след неразумното закриване на първите четири блока в "Козлодуй" цената на тока вече е 5 пъти по-висока. Шокът с тока може да дойде и по-скоро, ако руснаците, които Дянков толкова иска да напляска, откажат да удължат живота на пети и шести блок и се наложи да ги спрем съответно след 4 и след 6 години. Истината е, че няма, и в обозримото бъдеще не може да има, по-евтина електроенергия от ядрената. Неслучайно дори японците, чиято АЕЦ "Фукушима" бе пометена от цунамито, възобновиха ядрената си програма.
"Кой ще плаща?" е другият голям  въпрос, с който Борисов се опитва да смути желаещите да гласуват положително на референдума. "Като кажат "да" - заявява премиерът - хората да кажат откъде ще се вземат парите. За 15 години забравяме пенсии и заплати и като казват "да", трябва да знаят, че тези пари ще ги вадят от джобовете си. Няма да има никакво друго развитие в държавата".
Тези внушения всъщност са най-голямата манипулация от страна на Борисов. Първо, България няма да плаща цялата централа, а само онези 51 процента, които ще бъдат държавен дял. Останалите 49 на сто се плащат от стратегическия инвеститор, какъвто предишното правителство беше намерило в лицето на немската компания "RWE", а сегашното прогони. Второ, пари от бюджета няма да се взимат. Държавната компания НЕК ЕАД ще тегли инвестиционен кредит. Кабинетът на Станишев се беше спрял на френска банка, предлагаща изгодни условия. Продавайки електричеството, което ще произвежда, НЕК, а не държавата, за 15-20 години ще върне кредита, след което 40 години централата ще работи на печалба. През всичките 60 години от живота й токът за населението ще бъде в пъти по-евтин в сравнение с цената при непострояване на "Белене". Трето, гражданите ще финансират централата, но не с увеличаване на данъците и таксите, а като плащат електроенергията, която консумират, както и сега правят с всяка друга стока на пазара. Ако "Белене" изнася част от продукцията си, което е вероятно, в изплащането й ще се включат и потребители от други държави. И обратно, ако референдумът отговори с "не", чрез тока, който внасяме, ние ще финансираме изграждащите се турски ядрени централи и действащата вече румънска. Четвърто, ако е вярно, че построяването на централата в Белене ще доведе до замразяване на доходите, нима това не се отнася и за новия блок в Козлодуй, за който премиерът толкова настоява?
Ганкиното е водено хоро, което водачът извива в най-различни посоки. Борисов не просто го умее, но то е и същност на политиката му. Ние обаче се нуждаем от последователност, което можем да постигнем, като сменим водача. Отговорът с "да" на референдума не само е предпоставка за достъпна цена на тока в следващите десетилетия, но и като съпътстващ ефект може да сложи край на  Ганкиното хоро в управлението.

   Други текстове от автора на: ivoatanasov.info
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ