20 Април 2024събота05:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

280 семейства във ВМЗ бедстват

Общината призовава банките да не правят запори на жилища и коли

/ брой: 13

автор:Дума

visibility 9

Около 280 са бедстващите семейства във ВМЗ. Това съобщи кметът на Сопот Веселин Личев пред "Фокус" вчера. Той изтъкна, че е изтекъл срокът, който доставчиците на ток и вода са дали на работниците във ВМЗ за изплащане на задълженията им. Задълженията са били разсрочени за месец по искане на общината. Банките търсят задълженията на хората и прибират всичко, което се преведе в сметките им, каза Личев. От общината призовават банките да отсрочат отново с около месец-два задълженията на работниците, да не ги дават на съдия-изпълнител, за да не им вземат жилища, имущество и коли. Общината продължава да приема децата в детските градини, без да иска таксите, каза още Личев. Макар че предприятието дължи на община Сопот 2,2 милиона лева за чистота, парите не само не се търсят, но и чистенето там продължава.
ВМЗ-Сопот е районоопределящо предприятие не само в община Сопот, но и в община Карлово. Когато работниците получават възнаграждения целият район се съживява, каза кметът Личев. Молбата на работниците сега е да не ги съжаляват. Те са горди и достойни хора. Когато предприятието е било в силата си, преди години, е давало 30-40% от брутния вътрешен продукт на страната. ВМЗ е строило стотици училища, сгради на министерства, на общини, опери, театри. Сега, в този труден за тях момент, очакват да им се помогне.
 Работниците от ВМЗ предлагат предприятието им да се свърже с "Кинтекс" ЕАД  - държавния производител с държавния търговец, и възнагражденията им да зависят един от друг, каза още Веселин Личев. Частните търговци трябва да засилят поръчките за ВМЗ, тъй като марката 11, която е тяхната продукция, се търси в целия свят, предлагат още хората. Друг удачен вариант за спасяването на ВМЗ е държавата да отпусне безлихвен заем, така, както беше през 2000 година. Тогава банката отвори врати в неделя и даде 8 милиона безлихвен кредит. Тази стъпка стабилизира ВМЗ за години напред. Сега това също е възможно, нещата ще се отпушат и ще се изплатят възнагражденията на хората, ще се осигурят и консумативи, с които да се работи. Така ще се даде отново старт и предприятието ще заработи, смятат работниците. Те все още се надяват, че ще се намери правилната позиция, за да се спаси ВМЗ, каза кметът Личев. Важно е също да се спаси индустриалната дисциплина, която има тук. Такава дисциплина е рядкост в света. Доказва го качеството на продукцията, приета в целия свят. Това не бива да се ликвидира.
Сегашният мениджмънт на предприятието е добър, смята Личев. ВМЗ не генерира разходи. Това са старите приватизации на предишните правителства, от старите центрове към майката ВМЗ, които бяха пръснати в страната. Сега техните пасиви преминаха към Сопот. Невъзможно е само за 7-8 месеца да се върнат 150 милиона от предишните приватизации.
Междувременно на извънредна среща на тристранния областен съвет в Пловдив бяха обсъдени мерки за осигуряване на заетост при евентуални съкращения във ВМЗ. Община Сопот е декларирала, че може да поеме на работа до 200 души по ОП "Подкрепа за заетост". Община Карлово може да поеме до 300 души допълнително, а Българо-немски център може да обучи и преквалифицира по определени специалности и желание на хората до 300 души. Частният бизнес в областта се е ангажирал да направи бързо проучване в региона, за да се види как чрез Агенцията по заетостта може да им се осигури субсидирана заетост.
В срещата участва министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Генкова:
Борисов, ще продам пръстените, не ти прави чест

Работничката от ВМЗ Даниела Генкова, на която Бойко Борисов преброи пръстените по ръката й, определи поведението на премиера като нечестно.
Това са пръстени, които съм придобила в моминските си години. Но, ето аз ще ги продам, за да си платя сметките този месец. Питам, какво ще правя следващия месец. Какво ще правят останалите работници. Да продадат дрехите си, апартаментите си. Какво да продадат, за да преживеят, каза  Генкова пред БНР и на няколко пъти определи поведението на Борисов като нечестно.
ДУМА припомня, че Генкова символично подари вечерята си на Бойко Борисов - филия хляб и връзка лук. Във вторник премиерът заяви: "На госпожата, която ми пращаше лук, всичките й пръсти са със златни пръстени. А ми праща лук. Аз нямам златни пръстени".
Генкова каза още, че в момента живее със 100 лева аванс, от които 80 лева веднага отиват за заем към банката.
 
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ