19 Април 2024петък17:39 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Бойко Борисов:

800 от ВМЗ трябва да бъдат съкратени

За бърза продажба на дружеството без стратегия се обяви Делян Добрев

/ брой: 12

автор:Дума

visibility 1139

700-800 работници от ВМЗ-Сопот трябва да бъдат съкратени, за да може дружеството да бъде приватизирано, защото никой не го иска с 3200 души състав. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред Дарик в коментар за ескалацията на протестите в града след провала на сделката за продажбата на оръжейницата и вчерашните изявления пред Нова ТВ на министъра на икономиката Делян Добрев, че съкращения във ВМЗ трябва да има.
Премиерът смята, че не може да се продаде предприятието с такъв колективен трудов договор, тъй като няма купувач, който да го вземе с 3200 души. "Разпоредил съм на Делян Добрев и Тотю Младенов да отиват и по програмите за заетост 700-800 човека трябва да бъдат съкратени и да минат по програма на социалното министерство. Иначе приблизително 100 000 лева на ден ни струва на данъкоплатците този завод", категоричен бе Борисов. Той допълни, че частните военни заводи държали 600-700 души, а във ВМЗ работят 3200 човека. "На госпожата, която ми пращаше лук, всичките й пръсти са със златни пръстени. А ми праща лук. Аз нямам златни пръстени", коментира още Бойко Борисов. Така той застана зад казаното от министър Делян Добрев сутринта, че дружеството не може да съществува с този брой на работещите. Добрев обясни и че започват преговори със синдикатите за съкращение на работници, които след освобождаването им да бъдат наемани в програмите за заетост при министър Тотю Младенов. Такова преструктуриране трябва да се извърши, тъй като иначе няма да можем да спасим дружеството от несъстоятелност и заплати няма да има, каза Делян Добрев (делото по несъстоятелност на ВМЗ ще се гледа в съда на 21 януари - б.р.). По повод предложението на лидера на КНСБ Пламен Димитров ВМЗ да се влее в дружество "Терем" и по този начин да бъде спасено, Добрев бе категоричен, че подобна възможност е напълно неизпълнима, тъй като печалбата, която "Терем" генерира, е прекалено малка, за да успее да избави оръжейния завод от тежкото икономическо положение, в което се намира. По думите му сливането на двете предприятия дори би влошило състоянието на ВМЗ. Държавата започва нов опит за продажбата на ВМЗ-Сопот, каза още Добрев и допълни, че ще иска депутатите да осигурят възможност предприятието да бъде продадено без стратегия чрез изваждането му от приложението със стратегически дружества на Закона за приватизация.
"Благоприятният вариант е да се извади от Приложение 2 ВМЗ-Сопот и да се стартира нова процедура за приватизация, без да я има тази стратегия, която до голяма степен провали и сегашната сделка и гласуването на която, отново в Народното събрание, ще отнеме девет месеца до една година, през което време ние няма да може да спасим предприятието", каза Добрев.
"Инвеститорите не бягат от ВМЗ-Сопот заради социалните елементи, а заради тежкото му финансово състояние. Най-тежкият проблем на дружеството е, че то е декапитализирано". Такова обаче бе категоричното мнение на изпълнителния директор на Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) Емил Караниколов, изразено вчера пред БНТ.
Междувременно КНСБ и "Подкрепа" поискаха спешна среща с Делян Добрев за най-безболезнено излизане от кризисната ситуация с ВМЗ. Разписаните ангажименти в Раздел II на колективния трудов договор (КТД) - трудова заетост, квалификация и преквалификация, не са основна пречка за сделката, защото синдикална закрила, съгласно чл. 15 от КТД, имат членовете на синдикалните ръководства в дружеството, а разписаните ангажименти на работодатели и синдикати при обстоятелства, които налагат масови уволнения, са съгласно Кодекса на труда, се казва във вчерашното становище на синдикатите.
ДУМА припомня, че в края на миналата седмица, когато собственикът на "Емко" Емилиян Гебрев отиде в Сопот, за да поиска да бъдат съкратени 2000 от общо 3200 работници, синдикатите бяха категорични, че няма да допуснат това и се позоваха на социалните ангажименти в Колективния трудов договор и Стратегията за приватизация на ВМЗ. Тогава и Делян Добрев каза, че съкращения няма да има.


"Емко" предложило 1 лев за оръжейницата

"Емко" ЕООД е предложило цена от 1 лев за ВМЗ-Сопот. С такава информация разполагат синдикалните структури на КНСБ и "Подкрепа", съобщиха от КНСБ вчера.
Заради провалената сделка за приватизация на оръжейницата, синдикалните ръководства във фирмата и централите на КНСБ и КТ "Подкрепа" настояват и за публичност на параметрите в офертата на единствения кандидат-купувач "Емко" ЕООД.

Работниците към банките: Търсете кредитите ни от премиера

"Работа и пари! Идваме в София!", скандираха работниците, които се бяха събрали пред управлението на оръжейницата вчера. Димитър Атанасов от КТ "Подкрепа" във ВМЗ заяви, че едва удържат хората да не започнат блокажи на пътища. Той се надяваше, че синдикатите няма да се съгласят на предлаганите от правителството масови съкращения в завода.
Протестиращите нарекоха управляващите "гробари, които закопават две общини" (Сопот и Карлово - б.р.). Работниците твърдят, че са в принудителна гладна стачка, някои вече са и без ток заради неплатени сметки. Те отправиха и призив към банките, към които имат кредити, да се обръщат към "държавата, към Бойко Борисов и към хората, които командват".

БСП: ГЕРБ води предприятието към унищожаване

Искат бързо да се отърват от проблема. Това правителство трябва да отговори какво е правило близо 4 години. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев за ситуацията около ВМЗ вчера.
Станишев припомни, че става дума за стратегическо предприятие и че стратегията за приватизация на Вазовските машиностроителни заводи бе приета именно от това правителство.
Според лидера на БСП това управление подхожда към ВМЗ-Сопот като към някакъв вид тежест, което е безотговорно. А изходът, който предлагат с приватизацията, е сваляне на отговорност от тях самите. Според него управляващите са потърсили лесния изход - приватизация. "Искат да приватизират всичко, що е държавно. Това не е изход. Държавата има своите ангажименти към своята собственост и към хората, които работят в държавни предприятия", каза Станишев.
Според социалистите, ситуацията във ВМЗ е нагледна илюстрация на безотговорност, безхаберие и игнориране на реалните проблеми от страна на управляващите. Подходът, който следват ГЕРБ и МИЕТ, води до унищожаване на предприятието, категорични са от БСП.
Според Ангел Найденов се разиграва цирк и е очевиден стремежът на правителството нещата да се сведат до невъзможност от гледна точка на условията, при които работи сега предприятието. Според него вероятно ще се търси начин да се промени Колективният трудов договор (КТД), за да се избегнат забраните за съкращаване на хората и ще се търси начин за намаляване на заплатите. "Това е неприемлив подход. Няма да подкрепим подобни предложения и няма логика да бъдат подкрепени подобни възможности. Държавата има достатъчно възможности", каза той. Ангел Найденов попита защо не бъде възложено на ВМЗ-Сопот утилизация на боеприпаси. "Що за цирк се разиграва, за да отидат след това да съкратят огромен брой работещи, обричайки ги на мизерия", попита Найденов. 
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 304

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 274

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 296

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ