26 Април 2024петък14:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Екогласност" подкрепя АЕЦ "Белене"

Ако няма нова централа, през 2028 г. ще внасяме ток, а цената му ще бъде много по-висока, предупредиха от Инициативния комитет за референдума

/ брой: 299

автор:Александър Симов

visibility 73

"Екогласност" е за изграждането на атомна централа в Белене и заради това ще гласува със "за" на референдума. Това обяви вчера председателят на "Екогласност" Емил Георгиев. Той бе сред гостите на официалното представяне на филма "Истината за АЕЦ "Белене". Събитието бе организирано от Гражданското сдружение "Референдум - истина и легална алтернатива" (РИЛА), с чиито събрани средства е сниман филмът.
Георгиев заяви, че "Екогласност" винаги е имала позиция по най-важните проблеми на страната. Заради това не можем да мълчим и искаме ясно да заявим становището си, въпреки че сме наясно колко атаки и обиди ще се посипят срещу нас, допълни той.
Българският народ ще бъде този, който ще определя посоката на бъдещето ни, като участва в референдума за АЕЦ "Белене", независимо че управляващите подмениха истинския въпрос - да се обединим зад тази национална кауза и идея, категоричен бе заместник-председателят на БСП Янаки Стоилов. Той се обърна към всички български граждани с призив да гласуват на допитването.
С изграждането на нова АЕЦ ще създадем възможности България да има своя национална икономика и водещо място в енергетиката в региона, продължи Стоилов. Депутатът напомни за подписката на социалистите, които събраха над 700 000 подписа, и укори управляващите, че промениха по недопустим начин истинския въпрос за референдума.

Представителите на инициативния комитет за референдума също обявиха, че от строителството на "Белене" зависи бъдещето на България


Поставяме също въпрос за ролята на монополите в сектора - не само в енергопроизводството, но и в електроразпределението, отбеляза народният представител. Обръщаме се към всички, които смятат, че България трябва да изгради нова ядрена централа, а тя не може да бъде другаде, освен в Белене, защото там има вече изградена инфраструктура и подготовка, с възможност и гаранция за 10 000 нови работни места, ако проектът бъде рестартиран, коментира той. Ние ще участваме в референдума, защото българският народ иска да си върне държавата, увери Стоилов.
Явор Куюмджиев от Инициативния комитет също призова българите да гласуват с "да" на референдума. "Опасността към 2028 г. да внасяме ток е огромна, ако проектът не се реализира, а цената ще бъде твърде висока. И сега имаме ток на поносима цена именно заради работата на АЕЦ "Козлодуй". Няма логика в тези лъжи, че проектът икономически е неизгоден, няма ядрена централа в света, която да работи на загуба", каза той.
Куюмджиев напомни, че проектите за 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй" са започнати през 2008 г. по времето на Тройната коалиция. Проведохме цяла серия от разговори с американското правителство по темата и цялата енергийна общност в света знаеше, че след АЕЦ "Белене" България ще започне да строи два нови блока на "Козлодуй, обобщи Куюмджиев.
От името на сдружение "РИЛА" заместник-председателят Ангел Гаджев благодари на всички националноотговорни партии, подкрепили идеята за референдума, защото това е вот за бъдещето на България.
Днес в Шумен представители на Инициативния комитет за "Белене" ще се срещнат с граждани, а темата на разговора ще бъде "Защо ще гласувам с ДА на референдума".

Филмът


Авторите на филма "Истината за АЕЦ "Белене" разбиват някои от най-големите и вредни митове за ядрената енергетика и за конкретния проект. Различни специалисти и политици доказват, че България няма разумна алтернатива в следващите десетилетия, освен да развива ядрената енергетика чрез нова централа.
Във филма се цитират официални данни, според които по целия свят в момента има 435 работещи ядрени реактори в 30 държави. В ЕС работят 137 атомни реактора, а до 2030 г. ще заработят още 147.
През 2010 г. президентът на САЩ Барак Обама определя 56 млрд. долара за рестартиране и развитие на атомната енергетика. Специалистите във филма подчертават, че цената на АЕЦ "Белене" е 4 милиарда евро и според тях това е една от най-ниските възможни цени, особено като се сравни с цените, на които други европейски държави строят своите мощности.


 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 235

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 216

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 193

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 217

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ