29 Март 2024петък11:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Актуално

63-ото място в Лондон - успех или резил

Записахме най-слабо участие на Олимпиада от половин век

/ брой: 188

автор:Дума

visibility 711

ХХХ Олимпиада вече е история. И Слава Богу! Защото повечето българи вече спокойно могат да работят, а не да псуват по кръчми и по домовете си българските олимпийци, които постигнаха най-срамното класиране в новата ни олимпийска история. Оптимистите, които стават все по-малко, биха възразили: Че какво пък, 63-и сме в света от 204 страни, представили се на Олимпиадата. Да оставим обаче настрана, че Международният олимпийски комитет (МОК) поощрява на върховия спортен форум да участват представители на всички членуващи  страни. Затова и зрителите на олимпийския канал аплодираха гребеца от Нигер Хамаду Джибо Исака, който на 35-годишна възраст само след 3 месеца подготовка стартира в скифа и дори бе допуснат във втория утешителен репешаж, за да завърши на повече от минута и 40 секунди след победителя Миндаугас Грисконис от Литва. Е, поне не се е удавил, би вметнал някой черноглед нашенец. Но това важи със същата сила и за мнозина от нашите олимпийци.
Когато в навечерието на олимпийската година се оказа, че имаме само трийсетина състезатели с покрити олимпийски квоти, от Българския олимпийски комитет и от спортното министерство с олимпийско спокойствие, бихме казали високомерие, бе изтъкнато, че квалификациите тепърва предстоят и в Лондон ще бъдем представени от внушителен брой състезатели. Е, да - изпратихме "внушителна" делегация от 63-ма спортисти, при това за радост и с 2 отбора - волейбол мъже и ансамбъла по художествена гимнастика. Уверени в максимата, че "Където е текло, пак ще тече", и с вяра в успехите им, изпратихме олимпийците за Лондон. Не искахме да признаем обаче, дори и под сурдинка за негативната тенденция, че всъщност делегацията ни е най-малката от 48 години насам на фона на непрекъснато растящия брой страни, спортове и участници. Вярно е, че МОК, от една страна, разширява спортовете и дисциплините в олимпийското семейство, както и държавите участнички, но пък, от друга, определя и квоти, за да ограничи в някаква степен глобализацията на Игрите. Вярно е и друго обаче, че от Токио олимпийците ни освен с историческата олимпийска сватба - на гимнастика Никола Проданов и лекоатлетката Диана Йоргова, се завърнаха и с 3 титли (на борците Боян Радев, Еньо Вълчев и Продан Гарджев), и с още 5 сребърни и 2 бронзови медала, спечелени и в бокса, и спортната стрелба, а малка България е 11-а в света. Сега провалът е тотален. Само 2 медала, пак от борбата и от бокса, но само по 1. И 63-о място в крайното класиране от общо 84 страни, спечелили олимпийски медали. Утешение ли е, че изпреварваме родината на Олимпиадите Гърция, след като южните ни съседи са измъчвани повече от тежката икономическа криза и орязване на портфейлите им, отколкото да им пука, че са спечелили само 2 бронзови медала? И че са след България в класирането. На нас обаче ни пука, че от балканските държави сме само пред Гърция и появилата се неотдавна като политически субект Черна гора (с 1 сребърен медал), и пред Албания, която така и не спечели медал. Но и албанците не са за жалене, след като привлякохме най-голямата им надежда - бореца Елис Гури, но той и за България не успя да спечели медал.
В крайното класиране по медали сме редом с екзотични дестинации в спорта като Естония, Индонезия, Малайзия, Пуерто Рико и Тайван (Китайско Тайпе). Което все пак си е въпрос на гордост, защото Пуерто Рико е един от 50-те Съединени американски щати, Индонезия ни превъзхожда многократно по население (238 млн. срещу 7,36 млн), Естония доста преди нас беше приета в Европейския съюз, а Китайско Тайпе си е просто част, макар и независима от Китай, с площ далеч по-малка от България, но с население 3-кратно по-голямо, а да не говорим за бюджета му. Та по повод бюджета. Ако точкуваме представянето на олимпийците ни (виж таблицата), средната оценка от изявите им е под 3. Какви медали да очакваме от средняци и двойкаджии?
В олимпийската 2012 г. въпреки ограниченията на бюджета в повечето области правителството на ГЕРБ щедро отпусна на спорта повече пари. Резонно. Но и тези пари не помогнаха на федерациите. То пък и федерациите действаха като самостоятелни феоди и само финансовите ревизии на дейността им установиха неправомерни действия и във волейбола, и в спортната стрелба, и в ред други спортове. "Финансовите нарушения във федерацията по волейбол са най-големи", отсече финансовият министър и вицепремиер Симеон Дянков, но не пропускаше да се появи на мачовете на волейболистите в олимпийската квалификация, нито във финалите за Световната лига, за които щедро отпусна пари напук на кризата. Та с неговата благословия и по нареждането на месията-премиер си купихме домакинството на първия квалификационен турнир, в който обаче отпаднахме на полуфинал от Германия, а после и "поправителния", в който пречупихме Франция и джуджетата Египет и Пакистан.     
В стрелбата пък изживяващият се като малък Буда президент Камен Шишманов откровено дърпаше чергата към своя клуб "Тракия" и се пъчеше, че е с най-много олимпийци - цифром и словом двама. От което проплакаха другите ни 2 олимпийки Мария Гроздева и Антоанета Бонева, за които парите за подготовка били получавани с много зор. Куриозното в този типично български, бихме казали даже махленски скандал, беше, че тъкмо Гроздева и Бонева за малко пропуснаха да се класират в двата финала в стрелбата с пистолет, докато "любимците" на Шишманов останаха далеч от финалистите. И само Господ знае какво щяха да постигнат двете, ако им бяха осигурени условия за целенасочена и спокойна подготовка.
Каквито би трябвало да бъдат осигурени на всички. Тепърва от спортното министерство, за да оправдят незапомнения олимпийски резил, ще бъдат изнесени данни и цифри за осигурените средства за олимпийската подготовка по федерации и по състезатели.
Но срамното ни класиране е факт, който ще остане в историята. Нищо, че начело на спорта ни в правителството на ГЕРБ са двама доценти - Свилен Нейков и първият му заместник Лазар Каменов, който вече не се кичи с титлата да отговаря за високото спортно майсторство, защото се видя ясно колко високо е то.
От липса на средства се оплака и единствената представителка в бадминтона Петя Неделчева, както и треньорът на голямата ни надежда в леката атлетика Ваня Стамболова - Георги Димитров-Корема.
В "Царицата на спорта" обаче не брахме срам само при бяганията на Ивет Лалова. Спринтьорката, която в последните години се готви в Италия, бяга на полуфинали и на 100, и на 200 м, но пък се видя, че възможностите й на този етап не бяха за финал. Какъвто се очакваше от Ваня Стамболова, но тя пък взе, че се спъна още в първото препятствие в предварителната пресявка. Май и за нейния авторитет, че и за този на България щеше да е по-добре хич да не отива в Лондон невъзстановена след тежка (и отново нелепа) контузия. Което с пълна сила важи и за останалите туристи от "трупата на Карамаринов", които определено изпълниха олимпийския принцип, че участието е по-важно от успеха. Президентът на Българската федерация по лека атлетика, направил сериозен международен авторитет в Европейската атлетическа асоциация и с основаването на Асоциацията на балканските федерации, е образец с пожелателния си оптимизъм, че всеки роден атлет, завършил с лично постижение, трябваше да е герой в Лондон. Това обаче стори само Ивет. Иначе в леката атлетика за разлика от Токио 1964 бяхме представени от годеници. Георги Иванов (гюле) и Андриана Бънова (троен скок) обаче ще запомнят участието си най-вече с годежното пътуване, но... на държавна сметка. Както и гюлетласкачката Радослава Мавродиева, не направила нито един успешен опит в квалификациите. Да се чуди и мае човек това момиче за какво се разходи до Лондон.
Оттам олимпийците ни къде тихо, къде по-шумно вече се завърнаха в страната. Изключението бяха неколцина, които отдавна разбраха, че у нас няма условия за подготовка. Други пък признаха, че ще обмислят дали изобщо ще се състезават за България на Игрите в Рио де Жанейро след 4 години. Както вече го направиха шепа българи още в Лондон. Щангистът Валентин Христов спечели бронзов медал в категория до 56 кг, но за Азербайджан. Пак за тази страна пето място донесе Борянка Костова, шампионка от Първите младежки олимпийски игри в Сингапур през 2010 г. Пети за Азербайджан се изпъчи и двукратният световен шампион по гребане Александър Александров, който от години се състезава за азерите. Олимпийският ни вицешампион от Атланта 1996 Емил Милев пък от години стреля вече за САЩ, но в Лондон мерникът му не беше особено прецизен и завърши 13-и в квалификациите на 25 м бърза стрелба с пистолет. За САЩ се бори в тежка категория при свободняците и роденият у нас Тервел Длагнев, който не оправда надеждата на янките за медал в най-престижната тежка категория, след като загуби в репешажите за бронза, а преди това бе отстранен от бъдещия шампион Артур Таймазов (Узбекистан).
Нашите олимпийци се завръщат, но никой и не обелва дума за оставка. Може би, защото вече свикнахме с провалите. Ще бъде чудо обаче спортна, нахъсана и амбициозна натура като премиера Бойко Борисов да не потърси сметка от назначените да ръководят спорта на България хора. Така както смени 3-ма министри на здравеопазването, за да признаем, че реформата там буксува. Спортът ни не е изолирано явление от общата криза, в която е затънала страната ни. Особеното при бедствието ГЕРБ е, че и този провал ще бъде представен като закономерен и наследен от предишни управляващи.
Гудбай Лондон, адио Рио! Да, Игрите в Рио де Жанейро се задават, но там може представянето на България да бъде и още по-слабо. Освен ако не се сложи край на олимпийския туризъм, за който особено показателен пример даде държавният глава Росен Плевнелиев, който откри и закри Игрите, уж съчетавайки визитите си с далеч по-важни политически мисии, но не пропуснал да се снима с олимпийците ни. Което уж тактично не стори премиерът, за да остави олимпийците ни да се състезават на спокойствие. Но обажданията му в 7 часа сутринта или късно вечер, за да честити "успехи" или пожелае такива, бяха мигновено разпространени от щастливите да ги получат. Друг е въпросът защо пожеланията му пак не се сбъднаха. Както и митичният Олимпийски ден на България в Лондон, който ще се запомни, може би, като черния петък на крушението на олимпийските ни надежди. Оптимизмът ни обаче изчезна още в зародиш, след като премиерът на ГЕРБ Бойко Борисов определи класирането като прекрасно, защото 22 години в България нямало абсолютно никаква спортна база.


България на Олимпийски игри

Домакин, злато, сребро, бронз         
Пекин 2008 1, 2, 3
Атина 2004 2, 1, 9
Сидни 2000 5, 6, 2
Атланда 1996 3, 7, 6
Барселона 1992 3, 7, 7
Сеул 1988 10, 12, 13
Лос Анджелис 1894 0, 0, 0
Москва 1980 8, 16, 17
Монреал 1976 8, 9, 7
Мюнхен 1972 6, 10, 5
Мексико 1968 2, 4, 3
Токио 1964 3, 5, 2
Рим 1960 1, 3, 3
Мелбърн 1956 1, 3, 1
Хелзинки 1952 0, 0, 1


Представянето и оценки на олимпийците ни в Лондон

Бокс 4 участници   
Детелин Далаклиев (56) 5-и от 28 участника (оценка 4,5)
Александър Александров (49) 5-и от 26 (4,5)
Тервел Пулев (91) 3-и от 15 (5,5)
Стойка Петрова (51) 5-а от 12 (4,5)
Средно 4,75
Борба 9 
4 свободен стил
Радослав Великов (55) 5-и от 19  (4,5)
Анатоли Гуйдя (60) 9-и от 19 (3)
Леонид Базан (66) 9-и от 19 (3)
Кирил Терзиев (74) 9-и от 19 (3)
Станка Златева (72) 2-ра от 18 (6)
Средно 3,9

4 класически стил 
Александър Костадинов (55) 16-и от 19 (2)
Иво Ангелов (60) 7-и от 19 (3,5)
Христо Маринов (84) 9-и от 20 (3)
Елис Гури (96) 9-и от 19 (3)
Средно 2,875

Вдигане тежести 2
Иван Марков (85) 5-и от 23 (4,5) 
Милка Манева (63) 5-а от 10 (4,5)
Средно 4,5
Ветроходство 2
Уиндсърфинг клас RS:X
Ирина Константинова 22-ра от 26 (2,5)   
Йоан Колев 26-и от 30 (2,5)
Средно 2,5
Волейбол 12
4-ти от 12 (5,5)

Спортна гимнастика 2
Йордан Йовчев 7-и на финала (5,5)
Ралица Милева 56-а от 60 (3)
Средно 4,25

Художествена гимнастика 7
Ансамбъл 6-и във финала (4,5)
Силвия Митева 8-а във финала (4,5)
Средно
Джудо 1
Мартин Иванов (66) 17-и от 30 (2,5)

Кану каяк 1
К1 1000
Мирослав Кирчев 11-и от 22 (3)

Колоездене 2
Шосе
Данаил Петров 60-и от 147 (3)
Спас Гюров не завърши (2,5)
2,75

Лека атлетика 8
Ивет Лалова 17-а от 86 на 100 м (4) и 19-а от 54 на 200 м (4)
400 с препятствия
Ваня Стамболова 0 от 43 (0)
Скок височина
Венелина Венева 20-а от 34 (2)
Троен скок
Андриана Бънова 32-а от 35 (1)
3000 м с препятствия
Силвия Дънекова 38-а от 44 (1)
Скок височина
Виктор Нинов 28-и от 35 (1)
Гюле
Георги Иванов 22-ри от 32 (2)
Радослава Мавродиева 0 от 39 (0)
Средно 1,67

Плувни спортове 4 
Екатерина Аврамова 31-ва (от 45) на 100 м гръб (2,5) и 32-ра от 37 на 200 м гръб (2)
Нина Рангелова 24-а от 50 (3) на 100 м. св. стил,  19-а от 37 (3) на 200 м и 23-а от 35 (2,5) на 400 м
Венцислав Айдарски 28-ми от 34 (1,5) на 1500
Маратон 10 км
Петър Стойчев 9-и от 24 (3,5)
Средно 2,57
Спортна стрелба 4
Мария Гроздева 9-а от 39 на 25 м пистолет (4) и 24-а от 49 (3) на 10 м въздушен пистолет
Антоанета Бонева 10-а (4) от 39 на 25 м пистолет и 9-а от 49 (4) на 10 м въздушен пистолет
Антон Ризов 22-ри от 47 (3) на 10 м въздушна пушка и 24-и от 50 (3) на 50 м пушка  
Петя Луканова 30-та от 47 (2,5) на 50 м пушка  
Средно 3,75

Стрелба с лък 1
Явор Христов 33-и от 64 (2)  
Тенис 2
Цветана Пиронкова 33-а от 64 (2)
Григор Димитров 33-и от 64 (2)
Средно 2
Фехтовка 1
Маргарита Чомакова 33-а от 64 (1,5) на сабя
Средно 1,5
Средна обща оценка 2,91

легенда:
6 за спечелен медал на финал
5,5 за бронзов медал
5 за участие във финална осмица или достигане на 1/4-финал
4 - достигане полуфинал в леката атлетика
3 - 1/8-финали
2 - постигане на успех
1,0 - участие


Страница на Владимир Николов, Марин Милашки

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 1

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 0

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 0

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 1

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ