29 Март 2024петък13:15 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Репортаж

Неделни задръствания по "магистрала" Черни връх

За възстановяване на статута на природен парк "Витоша" от 1934 г. настоява Зелената партия

/ брой: 182

автор:Веселка Венкова

visibility 879

За обичащите да се излежават до ранния неделен следобед следващите редове може да прозвучат нереалистично. Истината обаче е, че по пътеките от хижа "Алеко" до Черни връх на 5 август беше оживено като на голям столичен булеврд в работен ден. Налагаше се групите туристи да се изчакват и неусетно се роди "идеята" да бъде организирано двупосочно движение към върха. Аджамиите и по-възрастните стриктно спазваха маркировката бяло-червено-бяло, опитните и бързаците забиха и в двете посоки по полуизтритите червени стрелки, останали от години, откъдето беше по-стръмно и опасно.
Разликата между забързаните, често мрачни софиянци по градските улици и усмихнатите планинари, тръгнали да покорят не толкова върха, колкото всекидневието, е огромна, все едно не са едни и същи хора. Неслучайно върху фасадата на хижа "Алеко" някой се е сетил да постави находчивата констатация: "1840 метра над ежедневието". За любителите на планинския туризъм усмихнатото "Добър ден!" е не обичаен, а задължителен поздрав. И няма нищо по-ведро от срещата с тийнейджъри и млади хора, нарамили ранички с бутилка минерална вода вместо с бира в ръце, каквато е обичайната гледка в столицата, да ти кажат "Здравей!".
А младите планинари в неделя бяха почти половината от туристическия поток около хижата и към върха - без да броим деца и бебета, чиито родители търпеливо изчакваха и прикрепяха по опасните участъци от трасето или разнасяха с торбите, наречени "кенгуру". Особен колорит на неделната разходка придаваха домашните кучета - от декоративни йоркширски териери и мини пинчери до послушни хъски, които отривисто "водеха" стопаните си нагоре, изкушавани само от пенливи планински поточета, румолящи под заоблените камъни.
Ако още в началото трябва да ви кажа какво ме разочарова, ето - липсата на класически хижарски чай, приготвен от ароматни билки в голям чайник. Чай от пакетче човек може да си запари и вкъщи, хубавото кафе и студената бира обаче, станали неизменна част от всекидневието на българина, са си приятен бонус. Е, два и повече пъти по-скъп отколкото в столицата, но търсенето определя цените и на Витоша. "Чая, за който питаш, няма кой да ти направи сега", обясни случайно излязла от кухнята на хижа "Алеко" готвачка. По цялата Витоша вече няма от онзи великолепен чай от мащерка, довери с носталгия печена туристка, която всеки уикенд кръстосва планината.
Фактът, който неизменно се набива в очи, е чистотата по "магистрала" Черни връх. Планинарите са осъзнати природозащитници и всеки увива и най-дребното отпадъче, за да го прибере в багажа си. По цялото трасе видях само една неволно изпусната хартиена носна кърпичка. Ако не вярвате на думите ми, планината е пред очите ви, Драгалевският и Симеоновският лифт вече работят, а разходката не може да се сравни с кибиченето в прохладния мол.
Информацията за работещите лифтове е за по-пишман туристи, за които 450-те метра надморска височина от хижата до върха е "героизъм". Пък и за онези, които могат да си позволят 10 лв. в двете посоки до хижа "Алеко" - за пенсионери и ученици картите са по-евтини, но като цяло походът не е по джоба им за седмично практикуване. На опитните планинари, тръгнали към Черни връх от Княжево, Бистрица, Симеоново или Драгалевци, тези сведения едва ли ще направят впечатление. Сигурно затова "пешаците" са предимно по-възрастни планинари.
Стигнали хижата, която е доста над долната граница за ниска планина - 600 метра над морското равнище, всички туристи "добиват" еднакъв статус и е въпрос на желание, но и на възможности, "катеренето" на четвъртия по височина у нас планински връх - Черни връх (2290). Той има особено място в историята на българското туристическо движение, защото изкачването му, организирано от писателя Алеко Константинов на 27 август 1895 г., се счита за начало на организирания туризъм и на Българския туристически съюз. Всяка година на тази дата стотици туристи изкачват върха, но до края на месеца има време за "тренировки".
Всяка първа неделя на август в България отбелязваме като ден на планината. Международният ден обаче е 11 декември. Утвърден е официално с резолюция 57/245 на Общото събрание на ООН от 2002 г., а се отбелязва от 2003 г., за да популяризира значението на устойчивото развитие за планинските региони.


Витоша е първият природен парк на Балканския полуостров, създаден през 1934 г. със статут на национален. За възстановяване на първоначалния статут на парка от 1934 г. настоява сега Зелената партия. Заедно с парка са създадени и двата резервата - Бистришко бранище, което пламна на 1 юли т.г. и горя близо седмица, и Торфено бранище. Бистришко бранище по-късно получава статут на биосферен резерват и е един от 16-те резервата от мрежата на биосферните резервати в България. Размерите и границите на парка са се променяли многократно след създаването му. В момента природен парк Витоша има територия от 27 079 хектара, много над задължителната минимална площ от 1000 хектара. От тази площ близо 24 000 хектара са заети от горския фонд на Витоша. В парка се намира и Боянският водопад, най-високият на територията на планината, както и "Самоковището" - водопад на р. Бистрица, обявен за природна забележителност. В южната част на парка до с. Боснек са природната забележителност "Духлата", опазваща едноименната най-дълга пещера в България.


Снимки АВТОРКАТА

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 168

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 161

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 175

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 145

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ