20 Април 2024събота08:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Ако щете - вярвайте

Как фараонът пътешества по въздуха и облита земята

Тайнствени рисунки от преди 3000 години на супермодерни вертолети, танкове и подводници в гробницата на величествения Сети I предизвикват учените да търсят правдоподобни обяснения, но отговор на загадката досега няма

/ брой: 168

visibility 2770

Ст.н.с. Николай Котев, д-р по история
 

Египетяните вярват, че на 45 км от Луксор, в град Абидос, се намира гробът на бог Озирис - един от най-почитаните богове на древния Египет. Но за най-голяма забелeжителност на този град се приема  погребалният храм на фараон Сети I (около 1291-1279 г. преди н.e.), син на фараона Рамзес I и на царица Сирта. Храмът на фараона Сети I в района на абидоските археологически обекти е най-голям и най-впечатляващ. Той е построен от плътно поставени един към друг варовикови и пясъчни блокове в една необичайна за древноегипетското строителство L-образна форма. Съоръжението е с огромни размери - 180 м дължина и 120 м ширина. По-голямата част от него е построена още в годините на царуването на Сети I, но оформянето със стенописи е завършено от сина му Рамзес II.
Обаче не удивителната красота на храма, а скритите в дълбочината на централното помещение първоначално неясни за разбиране йероглифи привличат вниманието на изследователите. Още през ХIХ век на една от стените учените откриват странни надписи, но не успяват да ги разшифроват.  А много по-късно, към края на ХХ век, те се вглеждат в тях по друг начин и остават изненадани: върху древните камъни, поставени още преди три хиляди години, са изсечени изображенията... на съвременна бойна техника - хеликоптер, подводница и танк!
 

Така бяха възприети от Холивуд някои от идеите

Излиза, че древните египтяни познават и притежават технологии от ХХ век още преди три хиляди години!
Сензационните фотографии на тези парадоксални йероглифи са пуснати в интернет за първи път от консултантката на Международната уфологическа мрежа (MUFON) Рут Хауер през 1997 г. с уговорката, че тя не може да докаже достоверността на фотографиите. Започва да се говори за фалшификация.
Но известният британски писател и учен-египтолог Алан Ф.Елфорд, автор на бестселъра "Боговете на новото хилядолетие", решава да помогне на своята изпаднала в беда колежка. През юни 1997 г. той посещава храма на Сети I и успява лично да заснеме спорните йероглифи. И съмненията отпадат - там действително са представени различни йероглифи-картини, напомнящи контурите на много образци от съвременната бойна летателна, морска и сухопътна техника.
Особено голямо впечатление върху британския учен прави т.нар. йероглиф "вертолет". Той поразително прилича на контурите на съвременния съветски щурмови вертолет МИ-24. Отдясно на вертолета прекрасно е запазен йероглиф, напомнящ контурите на съветския танк Т-72 с оръдейния му купол. Под него пък се намира йероглиф, приличащ на стремително движеща се подводна лодка.

Пилоти със защитни очила или пришълци от други светове


Изводът би могъл да бъде само един - древните жители на Египет би трябвало да познават принципите на много от съвременните технологии. Тук веднага много изследователи си спомнят за високоразвитите цивилизации, върху които според тях се разраства по-късно могъществото на древния Египет. Така абидоските йероглифи стават едва ли не едно от най-важните в света доказателства за теорията на осъществен палеоконтакт, т.е. те подкрепят хипотезата за посещението на Земята в дълбока древност от разумни същества с извънземен произход.
И тук учените привеждат един любопитен факт. Близо 150 години след откриването на изображенията на странните йероглифи са публикувани няколко фотографии, направени в храма на бога на слънцето Амон Ра в гр. Карнак. На тях също е изобразен йероглиф-вертолет. Сравняват ги с откритите в  храма на фараон Сети I в Абидос. И става веднага ясно защо египтолозите от ХIХ и началото на ХХ век не могли да се досетят какво е нарисувано на стените на храма и какво означава то - по това време те просто не знаят как изглеждат вертолетите - първият е създаден през 1936 г.
Тук следва да поясним, че древноегипетският език е преди всичко "картинен" език или, с други думи казано, всеки йероглиф представлява конкретна "картинка" на конкретен обект или субект. Така че може да се допусне съвсем сериозно, че йероглифът "вертолет" или "танк" ще означават наистина вертолет или танк. По йероглифа "подводна лодка" може да се спори, но любопитното е, че той фигурира именно във "военната" част на обяснението на древноегипетските символи.
Как е могло да се появят подобни символи на бойна техника още преди 3000 години и защо такива изображения не са запазени другаде?
Отговорът не е лесен. Тук е уместно да се подчертае, че тези "ултрасъвременни" бойни машини са описани в редица най-древни произведения на литературата и в изкуството. Там са представени  различни летателни апарати, ракети, хора със защитни очила...
Ето няколко хипотези: привърженикът на извънземния произход на древноегипетската цивилизация Ричард Хоглънд изказва мнение, че египтяните произхождат от посетилите преди много хилядолетия Земята експедиции от Марс, докато там все още съществува живот.
Друг известен египтолог - Брюс Роулс, пък твърди, че жреците на древния Египет са притежавали и използвали някакви неизвестни на нас днес знания, които им позволявали да проникват в бъдещето. Така те успели да се запознаят с танка, вертолета и подводната лодка. Това мнение се подкрепя и от отделни пасажи от древноегипетските "Текстове на пирамидите", в които директно се казва, че "фараонът пътешества по въздуха и облита земята"...
Обаче има египтолози, които не възприемат казаното и написаното по-горе. Сред тях е Кетрин Грифис-Гринберг от Алабамския университет в САЩ, която казва, че това което ние смятаме за вертолет, подводна лодка, танк, е всъщност т.нар. "палимpсест", т.е. случайна илюзия.
Работата се състои в това, че Рамзес II, синът на фараон Сети I, много скоро след смъртта на баща си "коригира" част от текстовете на надписите в храма (което било напълно нормална практика за онова време, често срещаща се по света и днес). Но защо в такъв случай тези йероглифи започват толкова подозрително да приличат на различни образци съвременна бойна техника? Дали е илюзия това? Отговор никой не може да даде...
Досега подобни древни изображения и скици на различни летателни апарати са открити освен в египетските градове Абидос и Карнак, също и във високопланинските райони на Тибет, в Индия, Китай Перу и другаде. Те трябва да бъдат разгадани, както е нужно да бъде снета и тайната на други, още по-интересни египетски йероглифи-картини, за които все още няма нужното научно обяснение.
   

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ