26 Април 2024петък13:46 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Референдум

Жените-социалистки - на първата линия

/ брой: 153

visibility 38

Миглена ИВАНОВА*

Подписката за национален референдум за атомната енергетика в България предизвика разнообразни емоции. Идеята на БСП предизвика нас, жените-социалистки, да се включим активно в инициативата. Логично преди подписката поканихме специалист - Таско Ерменков, който сподели виждането си за бъдещето на родната енергетика без АЕЦ "Белене". Мнозина запълниха белите си петна в областта на енергийните ресурси и алтернативните източници. Според специалистите без АЕЦ "Белене" токът ще поскъпва многократно.
Ние, жените-социалистки, трябва да направим самостоятелни пунктове за събиране на подписи, категорични бяха дамите от район "Слатина".
Столичните социалистки показаха изобретателност и инициативност в събирането на подписи. Те съумяха да привлекат на своя страна и на пръв поглед незаинтересованите минувачи. "Потърсихме продавачите, от които пазаруваме всеки ден, нашите приятели и колеги, роднини, съседи и симпатизанти. Към нас се присъединиха непознати хора, с които разговаряхме за енергетиката и политиката, за това как може да живеем по-добре, ако променим манталитета на сегашното управление. Подписваха се хора с различни професии и образование, с различен социален статус, млади и стари", споделяха активистите ни.
Докато подканвахме хората, срещахме и не съвсем одобрителни погледи. Някои открито заявяваха, че не участват в акции на БСП, че не разбират от енергетика. Повечето обаче бяха наясно с инициативата и искаха да са част от нея. Идваха, подписваха се и пожелаваха успех. Нашата дългогодишна съпартийка и преподавател в ИЧС Наталия Калъпова от жк "Яворов" сподели, че сред младите и особено сред студентите актуален е въпросът как условията за живот у нас да станат по-привлекателни - такива, че да няма нужда младите да харчат средства зад граница и да живеят като емигранти. Те желаели референдум, защото смятали себе си за личности.
Жените любезно приканват минувачите. Макар и забързани, софиянци се спират, подписват се и дори питат: "Докога сте тук, за да изпратим и други?" Понякога пред масичката, на която сме подредили листовки и празни листи за подписи, настава стълпотворение. Заформя се опашка. Тогава се споглеждаме с нескрита радост от добре свършената работа.
Изборът на повечето хора, преминали край нашата маса за подписи, е нееднозначен - доверяват се на атомната енегетика, вярват в бъдещите й перспективи. Това споделят и членовете на Обединението на жените-социалистки Христина Александрова и Майя Куртева. И допълват, че жените в БСП са сила, на тях трябва да се разчита - и като майки, и като общественици.
Нито горещите лъчи, нито емоциите уморяват. В края на деня разбираме от Таня Найденова, председател на Обединението на жените-социалистки в София, че дамите от всички столични райони са взели присърце подписката. Вярвам й заради предишни наши инициативи, които са били наистина за пример на обществото.

* Авторката е председател на клуба на Обединението на жените-социалистки в столичния район "Слатина"

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 0

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 0

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 0

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ