25 Април 2024четвъртък15:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Дайте шанс на превенцията!

/ брой: 61

visibility 60

Станислава Гайдаджиева

Февруари 2012 година. Стената на язовир "Иваново" се скъса и заля село Бисер. Бедствието бързо се превърна в потоп, който обхвана и околните общини. Водата помете хора, животни и имущество и остави след себе си разрушения, печал и смърт. Десет са човешките жертви. Разрушенията са за милиони. Селото вече навлиза във възстановителен период, но кой знае още колко лични трагедии ще бъдат разкрити изпод отломките на някогашни семейни огнища.
Тази тема някак бързо отстъпи място на всекидневните новости около върнатите или не бонуси, цените на яйцата и горивата. Сякаш случилото се в село Бисер остава в миналото и е време да забравим нищетата на нашите съграждани някъде там, на юг. И все пак - повече от месец след наводнението нека отделим малко време да поразсъждаваме върху нещо, което наистина има значение.
Определено се подразних от коментара в национален ефир, с който се описваше ситуацията в Бисер, а именно: "Природата е безпощадна". Това, че е безпощадна, е безспорно, но щеше ли магнитудът на бедствието да бъде толкова силен, ако нечия работа беше свършена, и то навреме? Можеше ли десетте жертви да бъдат "спестени" и тези в графата "изчезнали" - пощадени?
Любопитно е каква би била реакцията на случващото се в различните държави? В слабо развитите сигурно ще обвиняват развилнялата се природа и ще се молят трагедията да не се повтори. В умерено развитите вероятно ще потърсят и отговорност за случилото се. Но само в модерните, съвременните страни не само ще потърсят отговорност, но и ще си извадят поука, ще отстранят проблемите и ще направят работещ план за превенция.  
От години градските шахти у нас са затлачени, речните корита - непочистени, и отговорността кой трябва да извършва наблюдение и поддръжка вечно се прехвърля от човек на човек и от една административна структура на друга. Това е истинската причина за случилото се бедствие, а не чак толкова "безпощадната природа".
Трудна е и още по-трудна ще става борбата с природните бедствия, докато отговорността за защитата и контрола лежи в ръцете на министъра на вътрешните работи. Не го упреквам лично за неподготвеността на населението и администрацията, защото не е лесно да съчетаваш борбата с престъпността и действията по сигурността със защитата при бедствени ситуации - едното винаги ще има предимство и едва ли това ще е превенцията, свързана с природата. 
Вярно, в криза сме, но това не е оправдание за занемарената политика в тази област. Пък и повечето страни членки на ЕС имат добре работещи министерства или агенции, които са се отдали изцало и само на проблемите, свързани с борбата срещу бедствията и авариите. И тъй като ние винаги се стараем да подражаваме на нашите европейски партньори, нека го сторим и за нещо, от което всички ще имаме дълготрайна полза.
Преди да търсим и очакваме помощ от ЕС, нека си помогнем сами, като изградим план за реакция при кризи, който да набляга върху превенцията. Защото вложеното в нея би ни спестило много повече материални и човешки загуби, отколкото действията по пожарникарски модел. Законът ни е читав, спесителните екипи са добре обучени - това, което ни липсва, е програма, която да се опира на минимални средства, за да предотвратява потенциални бедствени ситуации. Време е отново да се разгледа идеята за създаване на Министерство на извънредните ситуации, но този път по-сериозно и с повече отговорност. Редно би било по-голямата част от неговия бюджет да бъде заделена за превенция и адекватно бързо реагиране при кризи.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 296

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 250

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ