25 Април 2024четвъртък02:58 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Дискусия

Необходима ни е мотивирана, мобилизирана и единна БСП

Становище на ПК "Единство" за отчетите и изборите в партията

/ брой: 58

автор:Дума

visibility 627

В Българската социалистическа партия започва редовна отчетно-изборна кампания. Т.г. тя ще премине в особена обстановка: страната не е излязла от икономическата и финансовата криза; ще се проведе 48-ият партиен конгрес; предстои подготовка за парламентарните избори през 2013 г. В тази обстановка партийните организации и конференции трябва да преценят своята дейност, да обновят ръководните си органи, да определят предстоящите си задачи.
Документът "Основни въпроси за обсъждане в хода на предстоящите отчети и избори в БСП", публикуван в ДУМА на 17 януари т.г., е добра основа за съдържанието на докладите, дискусиите и решенията на събранията и конференциите. Ние, членовете на ПК "Единство" при РС на БСП "Оборище", ратувайки за единство на партията, на левите сили, на поколенията смятаме, че е особено важно да се постави специален акцент при обсъждането на следните проблеми.

За членския състав и организационното състояние на БСП

Конгресите на БСП и пленумите на Националния съвет (НС) след 1989 г. утвърдиха курс за превръщането на БСП в модерна лява партия от европейски тип. Направени бяха много и съществени промени, но процесът според нас не е завършен. Оценките на някои другари, че БСП вече се е модернизирала, изразяват по-скоро желанието това да стане, отколкото реално постигнатите резултати. Защото критерий за модернизацията на една партия не може да бъде друго, освен увеличаването на нейното влияние сред народа. За БСП то още не е факт. Нашата партия загуби парламентарните избори през 2009 г. и не се представи убедително в изборите за кметове и общински съвети през 2011 г. Колкото до постигнатия сравнително добър резултат на президентските избори, то той е повече преценка за личните качества на двойката Калфин - Данаилов, отколкото доказателство за порасналия авторитет и влияние на БСП, която ги номинира. За това се налага в хода на отчетите и изборите много сериозно да се анализират данните за състава и дееспособността на партийните организации.
Специално внимание би следвало да се отдели на селищата и сферите на дейност, в които партийните организации са се разпуснали. Те трябва да се заведат на отчет в общинските съвети, да се определят активисти от общинския или областния център, както и народни представители от района, които да съберат останалите там партийни членове, да помогнат за възстановяване и укрепване на ОПО.

По някои страни на кадровия проблем в БСП
 
Безспорен факт е многогодишната несменяемост на голям брой партийни ръководители както на местно, така и на централно равнище. Това не е здравословно нито за партията, нито за самите дейци. Сега е най-подходящото време да се извърши сериозно обновяване на партийните ръководства, като се включат в тях повече млади, образовани и авторитетни социалисти, които живеят с проблемите на младите хора, могат да подобрят работата сред тях, да освежат и обогатят всестранната партийна дейност.
Нужно е да се прецени и доколко е целесъобразно едни и същи партийни активисти да заемат едновременно две и повече длъжности - например народен представител, председател на областното партийно ръководство, съветник в ОбС и др. Освен че трудно се изпълняват няколко длъжности, тази практика ограничава ангажирането на повече социалисти с обществена дейност и пречи за развитието на кадровия ни потенциал.
В партийни среди се изказват критични мнения за състоянието на парламентарната ни група. Освен че е два пъти по-малобройна в сравнение с миналия парламент, тя не е достатъчно активна. С изключение на десетина депутати, които убедително отстояват позициите на БСП, гласовете на останалите много рядко, или въобще не се чуват. Не трябва ли и те да се включват по-често в дебатите, а тяхната активност и компетентност да бъде основен критерий при оценяване на дейността им като народни избраници?
Основателни са и исканията на социалистите за по-чести срещи с ръководните партийни дейци. Техните посещения в селищата, предприятията и учрежденията не трябва да се ограничават с разговори, в които участват само партийните активи, а да се вниква в състоянието на организациите, да се изслушват хората за  проблемите на труда и безработицата, на търговското, здравното, транспортното и културното им обслужване, за бележките и предложенията им към висшестоящите органи.
Добре би било партийните структури да проявяват по-голям интерес и към българите, които учат, специализират и работят в чужбина. Те са много важна част на националния кадрови потенциал. Целесъобразно е на общинско, а защо не и на национално равнище те да се водят на отчет по брой, специалности, срокове на завършване и т.н., да се работи както по държавна, така и по обществена линия за завръщането им в страната и за използване на техните знания и опит за просперитета на България.
Много сериозно безпокойство предизвиква

предстоящият избор на лидер на БСП
       
Този въпрос съзнателно се преекспонира от медиите, повечето от които търсят и сами провокират сензации и преднамерено отклоняват вниманието от другите важни проблеми на предконгресната работа. "Заслуга" за това имат и другарите Първанов и Станишев, които водят безпринципни "престрелки" помежду си. Ние не можем да си обясним как те, хора с партиен и житейски опит, не си дават сметка за резултатите от публичното им противопоставяне един на друг. И за какво? Как да се укрепи и засили партията? Коя е най-добрата й визия за бъдещето на страната? Какво да се прави, за да се спечелят парламентарните избори? Нищо подобно! За всички е видно, че битката е "кой да води дружината"! Резултатът не може да бъде друг, освен нарушаване на единството в БСП, отслабване на нейния авторитет и влияние, тъкмо когато тя трябва да е най-сплотена и най-силна, за да победи на парламентарните избори. Станишев и Първанов ще поемат ли отговорност за отслабването на партията? Самата партия ще им прости ли за вредата, която й нанасят?
Според нас трябва незабавно да се потуши възникналият конфликт. Първа крачка към това трябва да направят двамата кандидати за лидерския пост, като прекратят личните нападки един към друг и се съобразят с устава на партията и възприетата от нея демократична процедура за избора на председател. В конгреса ще се получат и обсъдят номинациите за този пост от партийните събрания и конференции. Номинирани може да се окажат не само Станишев и Първанов. След като се изслушат вижданията на номинираните по основните проблеми, трябва да се гарантира свободата на всеки делегат, без каквито и да било внушения и манипулации, да гласува по съвест за онзи кандидат, който има най-добри лични качества и най-обоснована визия. От номинираните избран ще бъде един. Останалите следва да приемат решението на конгреса, а НС да осигури най-пълно да се използват техните знания, опит и влияние в интерес на партията и страната.

Време е БСП да определи ясно своята коалиционна политика

Това е необходимо както за предизборната кампания, така и за след нея. Колкото и различни да са идеологическите предпочитания на отделните леви партии, те имат един и същ основен противник - ГЕРБ. Предлагаме НС на БСП да инициира преговори с ръководствата на всички леви партии за съвместни действия. Най-належащ е диалогът с ръководствата на "Българска левица", "Нова зора", на комунистическите, земеделските и др. партии, които са се доказали като принципна опозиция на сега управляващите.

Алтернативните политики и идеологическата дейност

Подкрепяме усилията на НС на БСП за разработване на алтернативни политики за развитието на страната. Естествено е те да са за всички сектори, но особено внимание би следвало да се отдели на селското стопанство. От признат производител и износител на качествени плодове, зеленчуци и други продукти на земеделието, България днес е принудена да внася повечето от тях. Над 1/3 от земеделските земи пустеят. Обезлюдяват се много села и цели райони. БСП трябва да има визия за бъдещето на българското село.
Много е важно политиките и програмите на партията да станат достояние на обществеността, на социалистите и гражданските организации. Това налага сериозно да се обогати и активизира нашата идеологическа дейност. Особени грижи са нужни за по-добро използване на големите възможности на електронните медии. Повечето от тях имат предавания със свободен достъп на слушателите и зрителите до камерите и микрофоните. Пред тях по-често трябва да застават добре подготвени партийни кадри и активисти, научни дейци и специалисти, които да разясняват политиката на БСП.
Особено актуален е проблемът за използването на интернет. Масовите движения на младите под лозунгите "Окупирай Уолстрийт!", "Окупирай лондонската фондова борса!", "Арабската пролет" и др. се организират чрез социалните мрежи. И в България вече голяма част гражданите ежедневно ползват интернет. Не трябва ли БСП да има идея как да се повиши грамотността на социалистите в тази област и как да се използват новите технически средства за контакти и идейно въздействие? Без това тя няма да е в състояние да води активен диалог с младите българи, които все по-масово контактуват чрез интернет.

За някои национални обекти
       
От ГЕРБ и други десни партии се отправят остри обвинения към БСП във връзка с изграждането на АЕЦ "Белене", водното огледало в Кърджали, Цанков камък и др. обекти. Като не се отхвърлят тези обвинения, у гражданите се формира убеждението, че наистина има нещо нередно, че може би са надделели нечии корпоративни интереси. За това предлагаме да се възложи на авторитетни специалисти да подготвят и публикуват обосновани отговори защо са нужни тези обекти, какви са направените разходи за тях и какво страната ще загуби, ако ги остави незавършени или неизползвани.
Изключително важен е въпросът за

информираността на партийните органи

Без да събира и анализира информация за  въпросите, критиките и предложенията на хората, БСП не би могла да изразява и защитава техните интереси, граждански права и свободи. За това предлагаме НС на БСП да създаде постоянно действаща система за информация, като определи сферите, за които периодично ще се събират данни, както и сроковете, в които бюрата на ОПО ще ги изпращат в общинските съвети, а те ще ги обобщават и предоставят на НС. Много ясно трябва да се разпишат и правилата, по които ще се използва събраната информация, кой, в какъв срок и по какъв начин ще отговаря на повдигнатите въпроси и отправените критични бележки. Системата може и трябва да разшири връзките на партията с хората, да подобри диалога с тях, да повиши влиянието й сред народа.
Ние, социалистите от Политически клуб "Единство", предлагаме в материалите на 48-ия партиен конгрес отново да се подчертае

социалистическият идеал като стратегическа цел на БСП

В Програмата на партията, приета от 47-ия конгрес през 2008 г., е записано, че наша "неотменна цел е стремежът към демократичен социализъм". В последните години обаче думата "социализъм" остана само в името на партията. За всички е ясно, че преходът към социалистическо общество по никакъв начин не може да се разглежда като задача на близкото бъдеще. Китайската компартия обяви, че едва след 100 години в тази огромна страна ще бъдат създадени основите на социализма. Но означава ли това, че сега трябва да се откажем от социалистическия идеал като крайна стратегическа цел? Нали все някога ще има "посткапитализъм"? Не може ли и не трябва ли да се стремим той да бъде реализация на нашия идеал, даже ако обществото не се определя като социалистическо? И нали сегашните млади и следващите поколения ще търсят отговор на въпроса "Що е социализъм и има ли той почва у нас?" и ще искат да знаят какви ще са неговите основни черти и национални особености в България през ХХI и следващите векове?
В заключение искаме да подчертаем, че в хода на отчетите и изборите трябва да се състои наистина сериозен, критичен и самокритичен разговор за състоянието и задачите на БСП, от който партийните структури на всички равнища да излязат организационно и идейно укрепнали, сплотени, максимално мотивирани и мобилизирани да извоюват убедителна победа на предстоящите парламентарни избори.
 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ