25 Април 2024четвъртък09:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Кръ-ъгом, врът!

Военен заместник-министър се цели в креслото на шефа си

/ брой: 282

visibility 2770

Ганчо КАМЕНАРСКИ

Назначението на полковника от резерва Валентин Радев за заместник на военния министър Аню Ангелов бе изненада в министерството само в първия момент. После почти всички си обясниха кариерата му с неговата съпруга - видна гербаджийка от Столичната община. За това, че Радев всъщност е креатура на ДСБ и конкретно на Иван Костов, никой дори не си и помисли.
Самият министър Ангелов пък се похвали, че докато бил началник на Военната академия, си харесал Радев, който тогава бе негов подчинен като директор на Института за перспективни изследвания за отбраната.
Сега обаче на министър Ангелов вероятно му се ще да се ухапе и там, където не може да се достигне. Защото Радев отдавна зачита шефа си само формално. За пример могат да се дадат почти невероятните ходове, които Радев направи в търговското дружество на министерството "Снабдяване и търговия", което продава излишно въоръжение, техника и имущество. Истинска дреболия е, че Радев еднолично

посочи кои да са двамата брокери

на дружеството на Стоковата борса. Същинската поредица от неговите авантюри започна през последната половин година.
През май при управителя на "Снабдяване и търговия" Дичко Апостолов пристига мъж на видима възраст около 42-43 години, представя се като Валентин Симеонов и заявява, че го изпраща зам.-министър Валентин Радев да бъде назначен, но не като редови служител, а на ръководна длъжност. На въпроса какво е работил преди отговорил, че бил митничар на ГКПП-Кулата. Разменили още няколко думи и Симеонов си заминал. Дошъл отново след седмица, през която Апостолов разбрал, че посетителят му е казал истината и затова след разни размествания му предложил длъжност началник на отдел. Симеонов се изсмял: "Дошъл съм да стана ваш заместник!" Апостолов останал изумен: "Че аз по щат нямам заместник". В отговор чул безапелационното: "Ще разкриете!"
Наистина разкрили щат и го назначили. Нямало никакво значение, че Валентин Симеонов никога не се е занимавал с продажба на оръжие, боеприпаси и военно имущество. И изобщо никога нищо не е продавал.
За скандалното назначение дискретно се подочу през юни и то предизвика продължително журналистическо разследване.
От пресцентъра на министерството мълчаливо отклониха молбата за достъп до CV на Валентин Симеонов. В интернет срещу името му не излезе нищо, но един бивш полковник от военното контраразузнаване подшушна

да се търси "Вальо Паркинга"

Прякорът му идвал от спестения факт в биографията, че преди години наел под аренда паркинга на хотел "Родина". Бинго! Излязоха публикации, в които се визира разсекретен доклад на ръководителя на инспектората на МФ за дейността на митниците в РМД-София от март 2006 г., според който (стр. 41) от 10.12.2005  до 19.2.2006 г. с печата на ст. инспектор Валентин Василев Симеонов са пропуснати 19 ТИР-а с контрабандни китайски стоки. В самия край на доклада се прави предположение за КПП-Кулата, че "се касае за организиран контрабанден канал за внос на китайски стоки".
Според медийните публикации след това в продължение на 3,5 г. Симеонов е ползвал отпуск по болест, за да не бъде уволнен.
На срещата управителят Дичко Апостолов бе пестелив на думи. Това бе напълно разбираемо: журналистът ще си отиде, а заместник-министър Валентин Радев остава. Но на прогнозата, че Симеонов е назначен за негов заместник, за да стане още в близките месеци управител на дружеството, Апостолов се изсмя: "Невъзможно! Аз се занимавам с оръжеен бизнес от 20 години, а той не разбира нищо от тази материя и изобщо не се интересува от нея!"
Опитите за среща с Валентин Симеонов се оказаха неуспешни. През юли той заяви по телефона, че евентуално ще говори след началото на септември. Тогава щял да реши дали да остане на работа, или да напусне "Снабдяване и търговия". И повече телефонът му не отговори на настойчивите позвънявания.
И Радев, след като усети, че се рови около Валентин Симеонов, подозрително потъна сякаш вдън земя.
В ДАНС приеха сигнала и проявиха разбиране, но издадоха на Симеонов сертификат за работа с класифицирана информация.
Пак през юли Валентин Радев открито започна да управлява "Снабдяване и търговия" като едноличен собственик на търговското дружество. Струва си да се разкажат поне два случая. В единия той наредил на Дичко Апостолов да обяви за продажба дълъг списък от боеприпаси. Още на другия ден обаче му разпоредил да извади от списъка 730 тона снаряди, които били сравнително нови и нямало да има проблем с реализацията им. По-късно снарядите са дадени чрез дирекция "Инвестиции в отбраната" на две частни фирми за утилизация, като при това военното министерство не само че

не получава пари, но дори плаща

за всеки килограм утилизирани боеприпаси. Общата сума от двете щети възлиза на около един милион лева!
Вторият случай се отнася за складов район в землището на село Борово, Русенско. Там в 50 големи халета се съхраняват около две хиляди тона резервни части за автобронетанкова техника. Валентин Радев разпоредил на Апостолов всичко спешно да бъде разпродадено. Апостолов се консултирал с експерти, че е по-добре всичко да бъде предложено за продажба "ан блок", в противен случай голяма част от склада няма да бъде никога продадена. Качили обявата на сайта на дружеството, като вместо дадената от оценителите стойност 2,150 милиона лева, цената била закръглена на 3 милиона. Очаквало се при наддаването всичко да бъде продадено поне за 4-5 милиона лева. След няколко дни се явил пълномощник на купувач с открит акредитив от 2,5 милиона ЕВРО. Но Радев пак се разбеснял по телефона, защо всичко не е разбито на отделни лотове и спрял сделката. В резултат от складовия район в Борово досега нищо не е продадено.
През септември Валентин Симеонов изгуби на втора инстанция делото срещу митниците за уволнението си. Пред близък човек той се оплакал, че това станало след представяне на секретно становище от шефа на митниците Ваньо Танов, съдържащо съсипваща оценка за бившия митничар. Стана ясно, че има и доклад на инспектората на МФ, уличаващ Симеонов в "покровителство над контрабанда".
Пак през септември от два независими източника дойде информация за подготвяна смяна на министър Аню Ангелов с Валентин Радев. Причината била, че бившият генерал не е сговорчив за далавери. Министърът очи в очи беше помолен за петминутен дискретен разговор относно инициираното журналистическо проучване на ДАНС около "Снабдяване и търговия". Той уж прие, но по неизвестни причини срещата не бе осъществена.
Оттук насетне министър Ангелов се капсулира и до него не можеше да се стигне по никакъв начин. Явно темата силно го притесняваше.
В обстойно писмо по установения ред до министър Ангелов бяха изложени всички факти около назначението на Валентин Симеонов за заместник-управител. Там бе споменато, че той дори не ходи на работа, но въпреки цялата му некомпетентност и липсата на професионален опит вероятно министърът ще го назначи за управител на мястото на Апостолов. В заключение на Ангелов му бяха зададени няколко коректни журналистически въпроси около изложените факти, но той не благоволи да отговори.
Преди да изминат две седмици от писмото до министъра, Валентин

Симеонов наистина стана управител

на "Снабдяване и търговия-МО" ЕООД. Предишния ден Валентин Радев половин час е убеждавал министъра да уволни Апостолов. И той накрая склонил. Резултатите от търговската дейност едва ли са били довод, защото дружеството е завършило трите тримесечия с все по-нарастващ обем на продажбите, като за деветмесечието са извършени продажби за 10,455 милиона лева и министърът е заверил отчета без забележки. Очевидно са обсъждани съвършено ДРУГИ мотиви и съображения.
Най-вероятно Валентин Радев по някакъв начин за пореден път е извил ръцете на министър Ангелов, вместо Радев да напусне министерския кабинет с "каска, набита до раменете".
На 3 ноември министър Ангелов поканил Дичко Апостолов, за да му съобщи лично вестта, че се разделят. Между другото попитал дали Симеонов е ходил на работа през тия 6 месеца и има ли качества за управител. С това показал, че е напълно в час със ситуацията в дружеството.
Авантюрата на заместник-министър Валентин Радев с назначаването на бившия митничар Валентин Симеонов през главата на министър Ангелов, както и всички цитирани "врътки" в "Снабдяване и търговия", биха били немотивирани и безсмислени, ако няма ясна и решителна крайна цел, която да си заслужава рисковете.
Направената преди четири месеца журналистическа прогноза за изглеждащата тогава като абсурд рокада в "Снабдяване и търговия"- МО, се сбъдна. Остава да се сбъдне смяната на министър Ангелов с Валентин Радев. Но ще остане загадка защо Бойко Борисов ще направи този подарък на ДСБ и лично на Иван Костов, чийто човек е всъщност Валентин Радев. А защо заместникът на военния министър развява енергично знамето на ГЕРБ, но в редовете на тъмносините - нека премиерът сам да си го изясни.
Сега в "Снабдяване и търговия" от името на зам.-министър Валентин Радев вече е разпоредено да бъдат сменени шефовете на седем регионални клона в Дупница, Божурище, Плевен, Разград, Балчик, Ямбол и Казанлък. Целта е новият управител Валентин Симеонов да назначи на техните места свои доверени хора. Единствено представителят в Пловдив Пеньо Пенев щял да остане, понеже бил приятел на Радев от военното училище в Шумен.


 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 659

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 688

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 648

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 654

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 616

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 819

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 589

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 547

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 745

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 638

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 747

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ