25 Април 2024четвъртък01:09 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Ваня Пенева:

Държавата избра магистралите пред образованието

Подкрепям националната кампания за възраждане на българските библиотеки, казва Мис България 2011

/ брой: 253

автор:Георги Аргиров

visibility 2088

Ваня Пенева е тазгодишната победителка на конкурса "Мис България". Тя наследи титлата и короната от Ромина Андонова. Завършила е СОУ "Екзарх Антим 1" в Казанлък с  изучаване на чужди езици, като първият й език е немският, а вторият английски. В момента е студентка IV курс специалност българска филология в СУ "Св. Климент Охридски" и е член на Студентския съвет в най-престижния български университет.

Цитат:
Ако на малките деца и ученици преподаваният материал и необходимата литература им е поднесена по интересен и забавен начин, те ще четат

- Кога за пръв път се яви на конкурс за красота?
- През 2005 година за пръв път се явих  на конкурса "Мис Лято 2005", който не се проведжа в родния ми град Казанлък. Той беше и първият, който спечелих.
- Печелила си и награда в конкурса "Царица Роза?
- През 2007 г. спечелих титлата "Царица на публиката" с SMS гласуване. А впоследствие станах и "Царица на Долината на розите". А титлата "Царица Роза" я спечели Лора Георгиева, която понастоящем е ваша колежка в телевизия BBT. Въпреки че се засякохме на конкурса, с нея неуспяхме да станем близки, просто животът ни пое в различни посоки. Но аз харесвам Лора, мисля че се справя добре с ангажиментите, с които се е нагърбила.
- Какво е за теб конкурсът "Царица Роза"?
- Преди всичко лице на родния ми град Казанлък, наред с розата и розовото масло. Държа да отбележа, че в този конкурс не се набляга много на показването на тоалети и женски прелести, което е характерно за повечето конкурси за красота. Няма дефилиране по бельо или бански костюми. "Царица роза" показва традициите на българките, съхранени през вековете.
- В годината, в която печелиш наградата на публиката, си била и абитуриентка. След като завърши гимназия къде кандидатства?
- Първоначално бях приета политически науки в Нов български университет. Учих една година, но се отказах и кандидатствах в Софийския университет, където ме приеха българска филология. Като записвах специалностите, за които исках да кандидатствам, първо бях посочила право, но не ме приеха. Филологията бе по-назад, но не съжалявам, че ме приеха тази специалност.
-  Защо изостави политическите науки и правото за сметка на българската филология?
- Когато бе времето за кандидатстване в СУ "Св. Климент Охридски", аз се явих на международния конкурс "Мис Туризъм Куин Интернешънъл" в Китай. Продуцентите на конкурса бяха ме забелязали по време на провеждането на "Царица на долината на розите". Преди да замина, се бях явила на предварителните изпити в НБУ и така започнах да изучавам тънкостите на политическите науки. Но след 1 година се отказах. Не смятам, че човек, за да разбира от политика, трябва непременно да учи политология или подобна специалност в университета. С българската филология навлязох в дебрите на българския език. По мое скромно мнение редакторите в медиите, които имат филологическо образование, вместо журналистика примерно са по-добри в професията си от дипломираните журналисти.
- В нашите среди отдавна има подобна философска дилема: трябва ли да си завършил журналистика или пиар, за да бъдеш добър журналист. Какво е твоето мнение?
-  Според мен не трябва да си завършил  тази специалност, за да бъдеш добър журналист. Ако един човек умее да пише добре и има правилен изказ, значи вече има основата, необходима за всеки един журналист.  Но в различните сфери на журналистиката се изискват специфични познания, умения и защо не подходящо образование. Какво имам предвид? Ако си добър криминален репортер, предимство за теб е, ако си юрист или си учил в Академията на МВР. Не е задължително да си дипломиран журналист или пък филолог. Същото е и с политическите репортери. Тук политологията, политическите науки или международните отношения ще са от полза. Но не искам да бъда разбрана погрешно - Факултетът по журналистика и масови комуникации е един от най-старите факултети в Софийския университет. През годините се е доказал, а неговите възпитаници са намерили подходящата професионална реализация.
- Да те попитам тогава какво е мнението на "Мис България" за нивото на българското образование? Има ли някакви проблеми, или пък не? Все пак ти си член на Студентския съвет на СУ?
-  Не мога да дам конкретен пример в тази сфера, но е видно, че проблем има. Когато нивото в гимназията падне, няма как това да не се отрази и на университетите.
- Малко или много са 52 висши учебни заведения в България?
- Категорично са много. Това е абсурдна бройка, чух че някои "университети" в момента чакат акредитация, при положение че бройката е безумно голяма. Поне половината трябва да се премахнат. Според мен в университетите трябва да влизат най-добрите ученици, с най- добрите оценки. С други думи, да се повиши нивото на преподаване и оценяване в училищата и университетите в страната.
- Ти си член на Студентския съвет на Софийския университет. Как те избраха на тази длъжност?
- Миналата година се проведоха частични избори за попълване на необходимата бройка. Има правилник според който, ако не се явиш на определен брой заседания, те отстраняват. Така се освободи място и аз го заех. Но не знам на чие място съм влязла, а пък и, честно казано, не ме интересува.
- С какви проблеми се сблъскваш като член на този орган, който е призван да защитава интересите на студентите в СУ?
- Проблемите в СУ "Св. Климент Охридски" са много, СС има някои предложения.
- Какви са те?
- Да се възстанови кариерният център, това е връзката между бизнеса и студентите. В момента тя е прекъсната. От 2 седмици работи информационната система на университета, доскоро бяхме единственият университет без такава система.
Всички знаете какви са условията в общежитията. Родителите на колегите са принудени сами да правят ремонти на стаите, в които живеят децата им.
- Ако не е тайна, колко плащате за общежитие?
- Между 40 и 50 лв. Стипендията за успех е 90 лв. на месец. От тази година има едно неприятно нововъведение. Тези колеги, които имат успех 6,00, получават пълната сума от стипендията, но ако в края на следващия семестър успехът им падне, пада и получаваната сума.
- Това е доста неприятна новина.
- Когато държавата не дава средства за образование, нормално е и стипендиите да падат. Явно приоритет на държавата е строежът на магистрали, а не българското образование.
- Софийският университет се присъедини към националната кампанията за възраждане на българските библиотеки. Ти имаш ли участие в тази инициатива?
- Да, аз също подкрепям тази инициативата. Идеята е на много институции - Асоциация "Българска книга", Съюза на писателите, БАН, Народната библиотека "Св.св. Кирил и Методий", писатели и др. За радост СУ "Св. Климент Охридски" също се включи. Всички ние ще внесем отворено писмо до премиера Бойко Борисов с апел да се въведе държавна политика за възстановяването на българските библиотеки.
Аз обикалям страната, като част от моята благотворителна кауза "Преоткрийте красотата на четенето" посещавам основни училища и се срещам както с децата, с които четем заедно в часовете, но и с директорите и местната управа, за да се запозная със състоянието на библиотечния фонд. Искам да кажа, че през последните 4-5 години в повечето библиотеки не е постъпила нито една нова книга.  
Искам да се обърна към всички български държавни институции, както и към частния бизнес да се направи всичко възможно да се съхрани и развие това средище на българската духовност. Ще се възползвам от страниците на вестник ДУМА, за да се обърна към всички - политици, държавници, бизнесмени и обикновени хора с апел да подпомогнат възстановяването на българските библиотеки
- Според теб чете ли българинът?
- Не мога да заявя категорично мнение, но при срещите ми с децата в училищата се убедих в едно. Ако на малките деца и ученици преподаваният материал и необходимата литература им е поднесена по интересен и забавен начин, те ще четат. Когато аз вляза в час, те ме слушат с внимание и интерес. След края на четенето винаги са изпълнени с вдъхновение да четат повече книги.

 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ