25 Април 2024четвъртък13:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Културно за бюджета на културата

/ брой: 253

visibility 42

Петър Петров


Каза бат'Бойко снощи по телевизора, че в бюджета, дето правителството прави за догодина, парите за култура и образование не само няма да бъдат пипани, а и ще бъдат увеличени. Едва дочаках утрото и се втурнах към кварталната сладкарница "Хризантема" да съобщя новината. Тук се събираме група поостарели момчета - хем по бира да изпием, хем да се разбере, че макар и бивши, все още сме интелектуалци и се вълнуваме от развитието на културата в държавата.
Първи идва Коко, или господин Куков, както го наричаха учениците му до преди две години. Преподавател по литература бе и вдъхновено преподаваше и за дядо Йоцо, и за Гераците... Но като го съкратиха, се принуди да се квалифицира като водопроводчик и сега само муфи и цолове са му в главата.
На срещата идва и Панчо - и него го съкратиха, защото читалището му се оказа със затихващи функции и скромният бюджет не позволявал щат за диригент на хор. Сега е охранител на някакъв цех за ританки, но и този цех е май със затихващи функции, защото приятелят ни каза, че май и оттам скоро ще го изритат. Идва доста кахърен и Цвятко. Той пък беше възпитател в някакъв интернат за деца. Културен човек, филолог. Но и той отпадна от щатната бройка поради липса на пари. Сега е пиколо към един хотел. Разнася куфари по етажите, усмихва се на луксозни дами и господа и за тези усмивки получава понякога лев-два, че да набъбне малко ниската му заплата.
Последен на срещата в сладкарница "Хризантема" идва Евдоки. Той беше  много талантлив музикант. Кларинетист. От един оркестър отпадна, от втори отпадна - все щатни бройки пестяха, и като че ли той бе определен от съдбата за постоянния излишен. Накрая се опита да се закрепи в някакъв състав към механа. Човекът, свирил класика, се принуди чалга да изпълнява, въпреки бунтуващата му се душа. Но механата фалира, та и Евдоки се оказа на свобода. Сега продава в едно павилионче шноли и гребенчета. Радостен е Евдоки, че в смутното време все пак има някаква работа.
И аз съм в компанията, естествено. Бивш директор на едно селско училище, което е вече само спомен. Сега работя като куриер в един офис и съвестно разнасям по цял ден пратки срещу заплащане.
Та събрахме се ние в "Хризантема", съобщих аз новината и изобщо поговорихме си за хубавото бъдеще на културата у нас. Добре, че никой не се сети да зададе въпроса - ще го доживеем ли това време. Защото зная, убеден съм, че и никой, дори и Дянков, не може да отговори...
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 199

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 196

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ