20 Април 2024събота07:30 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Аз видях това

Записки от лудницата в Смолян, изборите бяха опорочени заради "идеята" на ГЕРБ

/ брой: 252

автор:Марин Милашки

visibility 2026

Както в цяла България, така и в Смолян се проведоха невиждани за XXI век избори за местна власт. Всички видяха как ГЕРБ си "взимаше" кметските постове с цената на всичко. Гласът на народа просто бе прескочен, за да не пречи. Изборите в Смолян бяха спечелени още преди балотажа в неделя, а досегашният кмет Дора Янкова знаеше, че е така, но нищо не можеше да направи.

В деня на вота се появиха черни и лъскави джипове

Те "пазеха" урните така, както застрахователите преди 20 г. Яки и въоръжени момчета обикаляха кварталите и влизаха по апартаментите на хората, за да ги карат да гласуват. Това го виждаха всички, но никой не правеше нищо. Защо? Защото нямаше смисъл. Цялата власт беше съсредоточена в това, ГЕРБ да спечели, както и стана. Смолян падна с цената на всичко, само за да накърни Бойко достойнството на БСП и на Дора Янкова. Просто на инат.
 Видях на балотажа на 30 октомври как секция беше пазена и ръководена, а официалният орган на реда гледаше отстрани, без да предприема никакви действия. На въпрос: "Какво правят тези хора тук?" той ми отговори, че не знае и не ги познава, а и не му е работа да се занимава с тях, защото те не правели нищо! В момента, в който телевизионната камера се появи, всички се изпокриха. Както джиповете бяха празни, за 5 мин. излязоха 10 души от квартала и се нанизаха в тях. Два часа след това камерата и "купувачите" си играеха на котка и мишка, но след намесата на журналистите хората спряха да идват да гласуват. Все едно безплатният обяд свърши. Търговците на гласове си заминаха, без да бъдат хванати и наказани. Защо ли? Ами защото нямаше кой да подаде сигнал. 
 На първия тур на 23 октомври имаше още по-нагли купувачи. Две коли бяха паркирали пред една секция и по думите на очевидци, които ни извикаха, шофьорът раздавал пари на излизащите гласоподаватели. Търговията пак приключи, когато камерата влезе в действие. Станах свидетел на сцената, в която хората, предимно роми, които трябваше да си вземат парите от колата, нямаше как да го направят, защото камерата щеше да ги заснеме. И настана едно гонене. Ромите обикаляха улицата от единия край, та до другия, но нямаше как да се спрат и да си вземат уговорените суми. В един момент, когато вече нямаше смисъл да седи, колата се махна от "пазара" и явно плащането е станало на друго място.
Станах свидетел и на това, как
 
ромите с с. Смилян се радват, че ГЕРБ им прави улицата в деня за размисъл.

Всъщност, изсипаха се няколко камиона с камъни и пепел и един багер ги разстилаше. Веднага попитах какво ще стане, когато завали  дъжд, но това не беше актуална тема, защото за първи път от няколко години някой правел нещо в тяхната махала. Разбира се, при първия обилен дъжд половината насип ще падне. Може би това вече е станало, а ако не е - ще стане до дни. 
Атаките в медиите към Дора Янкова бяха всекидневие, а мотивът бе, че тя не работела за смолянчани. Янкова обаче е човекът, който е докарал 117 млн. лв. в общината под формата на проекти за развитие, които са разписани и са в различна степен на изпълнение. Сред тях най-големият е за втория етап на водния цикъл, предвиждащ работа по подмяна на водопроводните и канализационни системи по още 90 улици за 41 млн.лв. Договор за саниране на още 5 училища и детски градини, проект за обезопасяване коритото на река Черна от наводнения в кв. "Устово" чрез корекция и изграждане на подпорни стени, договор за интегриран план за развитие и подобряване състоянието на Смолян, който ще даде визията на града в следващите десетилетия, за довършване на пътищата до Катраница и Тикале. Сключени контракти по Програмата за Европейско териториално сътрудничество България - Гърция за развитието на туризма и изграждането на пътя Горна Арда- Паранести- Драма, и много други в областта на социалните услуги и интеграцията. Янкова обаче пак бе обвинявана, но нямаше как да преодолее потъпканата свобода на словото - на нея не й се даваше право да обори твърденията във вестниците. Стигна се дотам, че започна да излиза ежеседмичник, който да защитава кметицата, но броевете му преди изборите се изкупуваха (изземваха) до един, още в 6.30 часа сутринта, за да не стигнат до хората. И това, разбира се, също се правеше от опозиционерите. Сега със сигурност поне година предстои новият кмет Николай Мелемов да се оправдава, че не може да работи, защото Янкова докарала общината почти до фалит.
По време на предизборната кампания основните атаки към кметицата бяха, че община Смолян е с най-високи данъци в България. Просто проучване веднага показва, че общината е в златната среда. Били високи данъците за автомобилите, но не се отчита фактът, че Смолян е единственият областен град у нас, който няма жп транспорт. Т.е. трябва да се инвестират повече средства в асфалтиране и поддръжка на улици.
"Сега е времето да свалим Червения бастион" - каза на 25 октомври кандидатът за вицепрезидент на ГЕРБ Маргарита Попова.

Вече бившият министър на правосъдието наруши закона

Направи го пред около 400 души, които бяха дошли на предизборна агитация. Да, хубаво, но по това време ЦИК все още не беше официално обявила резултатите от първи тур и нито един кандидат нямаше право да агитира. За Попова обаче, която постигна целта си, закони няма. Впрочем тях ги има, но и тя, и нейната партия ги прескачат.
"Хората си регистрират колите в други области, защото тук е много скъпо. Дора Янкова гони хората, защото в Смолян не могат да си плащат данъците", тръбеше един от кандидатите за кмет в многобройните си автоинтервюта. След бърза справка се оказва, че данъкът на 4-годишен автомобил е със 100 лв. по-нисък от налога в община Хасково, където има жп транспорт! Е, кой е прав и кой не? Права е държавата, защото тя ръководи и прави законите. Така протекоха и изборите, под натиск, заплахи и манипулации.
Вотът бе манипулиран видимо и в Златоград. След първи тур народният представител от Коалиция за България Димчо Михалевски разкри, че застъпниците на БСП в Златоград са били привиквани в полицейското управление и им е бил оказан натиск. Никой не разбра защо, но резултатът е налице - Мирослав Янчев от ГЕРБ спечели втори пореден мандат.
Изгубилият Младен Чаушев от КП "Заедно за община Златоград", подкрепена от НДСВ, БСП, ДПС и БСД, вече внесе жалба за касиране на изборите. Чаушев събра 42 гласа по-малко, а на първи тур не му достигнаха 80, за да спечели. Съдът трябва да реши дали има нарушения и основания за касиране на изборите. Това обаче едва ли ще стане.
Фактите говорят, че

Дора Янкова е човекът, който направи Смолян нормален град

за живеене. Също в златната среда и по безработица. Средните норми варират около 12% за общината, а атаките бяха, че уж тук била най-голямата безработица. Пак проста справка показва, че и това не е вярно, но важното е да се атакува и да се пише в местните медии, за да четат хората.
В Димитровград се обаждам по телефона на приятел, който веднага ми разкри още един абсурд. Гласувал за Ивайло Калфин и Стефан Данаилов, а един от представителите на секционната комисия му взел бюлетината и я отворил. В следващия момент видял, че е задраскано квадратчето с №8 и му казал: "Абе момче, ти да не си луд, бе? Как ще гласуваш за Калфин. Днес трябва да се задрасква бюлетината с номера на Плевнелиев." След това я сгънал отново и я пуснал в урната. Приятелят ми се чудеше дали това в XXI век е възможно, но за ГЕРБ "аз не съм дал нито лев за купуване на гласове", каза премиерът Борисов на пресконференцията след вота.

А в Смолян май нямаше човек, който да не е взел сума

Хората просто се хвалеха, че са получили по 50 лв. с уговорката, че знаят за кого да гласуват. Никой не може да каже, но явно, че тези 3845 гласа повече, които Мелемов събра на балотажа (на първи тур получи 8518), са именно от това раздаване на ценните хартийки.
Само Дора Янкова показа програма за работа и развитие на общината от всички кандидати. Останалите само казваха, че имат, но не я изкарваха наяве. Може би са били в процес на работа по време на кампанията. Една от най-забавните случки тогава е, когато Мелемов каза, че основен приоритет му е да да направи пътя Рудозем - Ксанти, т.е. да отвори още една граница с Гърция. Да, хубаво, но този път не е в община Смолян, а в Рудозем! Парадокс, но човечецът искаше да се похвали с нещо. Е, сега може да го прави с проектите, които Дора Янкова е спечелила в последните 8 години.
Янкова поиска от държавата общината да получи РДТ "Николай Хайтов", който беше затворен през 2010 г. Сградата е паметник на културата, която Вежди Рашидов затвори и я направи филиал на пловдивския театър. Сега там е като след буря, покривът тече и има хора само когато гостува друга театрална група. А през "Николай Хайтов" са минали всички големи актьори на България. По всичко личи обаче, че Смолян няма да има скоро собствен театър, а нужда от това колкото искаш.
"Няма да се предавам, ще се занимавам с политика още дълги години. Имам сила и политически опит и когато правя крачка назад, се засилвам с две силни напред. Ще бъдем силна опозиция и ще следим дали новият кмет си изпълнява обещанията", каза Янкова дни след изборите. Да, Желязната Лейди, както е известна тя, ще работи и ще следи какво се случва около нея. Дали екипът, с който работеше, не е изчерпан и има ли нужда от корекции. Това обаче може да го реши само Янкова.
А ГЕРБ ще ръководи следващите 4 г. в Смолян и ще се случва това, което Бойко е сънувал през нощта...
 
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ