18 Април 2024четвъртък10:54 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Актуално

Разпределението на постовете или лакмусът на властта

/ брой: 251

автор:Христо Христов

visibility 1406

Седмица време след изборната си победа поиска новият кмет на Стара Загора Живко Тодоров, за да представи бъдещия си управленски екип и съответната реформа в общинската администрация.
Младият, едва 30-годишен градоначалник нашумя с думите на вицепремиера Цветанов в балотажната нощ, че му е обещал до 6 месеца да сключи брак. Той обаче упорито отказва да назове имената на хората (доказани професионалисти и експерти!), с които щял да работи в следващите 4 години. За да изведе от безвремието града на липите. Безвремие, в което Стара Загора се управляваше от кмет на ГЕРБ, лично гарантиран от премиера Борисов през 2007-а. И който упорито липсваше от предизборните прояви на наследника си. Дотолкова липсваше, че дори не се появи на първата след избора му пресконференция. Така както липсваха заместниците му, да не говорим за по-ниските етажи.
Под сурдинка се говори, че в администрацията на проф. Светлин Танчев върви ожесточена битка за оцеляване в новите условия. Нищо че Тодоров на висок глас твърди, че няма да дели "наследството" на стари и млади, а на... можещи и неможещи. Вървял и преглед по редиците на герб-активистите - в немалка част бивши активисти на други партии, скоростно записали се в редиците на управляващата партия в началото на предходния мандат. "Преброяването на дивите зайци" проличало осезателно между двата тура на местния избор.
Когато въпросителните отпаднали и станало  ясно, че досегашният народен представител и за кратко (около 6 месеца) чиновник в същата тази администрация, ще бъде новият наемател на просторния и строго охраняван с видеокамери кабинет на втория етаж. Стигнало се дотам, че близки до сърцето на досегашния градоначалник на всеослушание започнали да критикуват отсъствието му от активния предизборен живот.
Същото брожение върви и сред персонала, пряко подчинен на председателя на местния парламент. Нищо че досегашният им началник е в челните редици на избраните за втори мандат съветници. Съвсем явно вървяло "тото" кой от 23-та старейшини от ГЕРБ ще стане "пръв сред равните", както и кои ще бъдат бъдещите председатели на постоянни комисии.
Проблемът на наддаващите идвал от това, че на практика групата е механично споена измежду трите крила в старозагорската организация на партията. Разпределени между лично предани на общинския лидер; предшественика му на този пост и няколко "свободни електрона" с открити бизнес интереси, но с готовност да се "присламчат" към победителите.
На практика от много месеци насам администрацията имитира дейност, като се изключат някои "отгоре разпоредени" действия в полза на конкретни лица, признават служители с уговорката, че трябва да останат анонимни. Ще бъде извършена цялостна ревизия на предния мандат, нищо няма да остане потулено, независимо от партийната принадлежност на предшественика ми, заяви новият кмет, преди да е положил клетва. И доналя масло в огъня на чиновническите терзания. Успокоява ги само, че и досегашният в началото на мандата си обещаваше такава ревизия. Но резултатите от нея потънаха из дебрите на мрака. Факт, дал основание опоненти на Живко Тодоров в предизборната борба да напомнят поговорката "Гарван гарвану око не вади!".
В новия старозагорски парламент влязоха 5 от 10-те съперници на Тодоров за кметското кресло, както и близо дузина бивши старейшини от различни формации. Всеки от тях се е запасил с архивни доказателства за "безвремието". И със сигурност няма да оставят това си "богатство" неупотребено. Или изтъргувано. Нищо че спечелилите избора да се кълнат, че няма да влизат в безпринципни съглашателства. Очаква се новият старозагорски общински съвет да се събере навръх 7 ноември. За да се закълне и официализира градоначалника.
Знаменателна дата. На нея преди 94 години край брега на Нева в Санкт Петербург са прозвучали залповете на крайцера "Аврора". В Стара Загора най-много да пукне тапа от шампанско.
Не за друго, а защото ги няма... матросите. А оръдията са нарязани за скрап.

България трябва да се откаже от плоския данък

автор:Дума

visibility 759

/ брой: 73

Правителството взе 200 млн. лв. вътрешен заем

автор:Дума

visibility 717

/ брой: 73

Близо 500 000 души обявиха доходите си пред НАП

автор:Дума

visibility 652

/ брой: 73

БАКБ купува Токуда банк

автор:Дума

visibility 745

/ брой: 73

Киев провокира риск от ядрена катастрофа

автор:Дума

visibility 852

/ брой: 73

Израел търси умен отговор срещу Иран

автор:Дума

visibility 769

/ брой: 73

Китайската икономика надмина очакванията

автор:Дума

visibility 705

/ брой: 73

Започна наказателно дело срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 687

/ брой: 73

Мътилката

автор:Александър Симов

visibility 848

/ брой: 73

За гарантиран достъп до услуги и дом за всеки

автор:Дума

visibility 754

/ брой: 73

Правим голямо ляво патриотично обединение

visibility 768

/ брой: 73

Обида за дипломацията

visibility 758

/ брой: 73

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ