24 Април 2024сряда13:52 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Романтика и реалност

/ брой: 247

автор:Дума

visibility 172

Георги Коновски

 

Есенна утрин. Слънцето все още гледа топло - като електорат на другия ден след изборите. Над града се носят ята емигриращи птици, надяващи се поне няколко месеца да изкарат на топло в белите държави на черните хора. По улиците е спокойно - отдавна свърши онова трудно време, когато заран рано тълпи от хора се устремяваха към индустриалния квартал. То и него го няма - само цигани като трудолюбиви мравки доизгризват скелетите на отдавна вече о Бозе почившите фабрики и заводи. Сега време бол, хората могат да поспят, да поскитат, да се попекат на последната безплатна топлина за тая година. Само три пъти на ден се появява проблем, но нали наскоро разказваха, че можело да се живее и единствено от фотосинтеза - значи и тоя проблем ще се реши. Такава е тя, днешната реалност, а Пешо П. Пешев, експерт по нещо си в една служба, не иска да е така! Пешо П. Пешев мечтае! Иска му се хората да са по-романтични, по-усмихнати, по-други!

 

Примерно иска му се днешният ден да протече красиво и общественополезно!

 

Ще пристигне той в службата си, ще запретне ръкави. Един, втори, трети хорски проблем ще реши... Някой ще поиска да му се отблагодари! Неее! С широк жест Пешо ще отклонява всякакви предложения. Пък недай си, Боже, някой да предложи подкуп... Никакви рушвети, никакви намеци дори. Заплата си има, каквото трябва - ще свърши. За едното "Благодаря!" и светналите радостни очи на гражданите ще се труди.

 

Шефът го вика от време на време, проследява кое как върви, добра дума му казва - и той е доволен, че нали затова са там, на хората да помагат. И никакви празни приказки, никакви дълги кафепиения, никакви вътрешни празненства, никакво скитане по сайтовете за оголели от беднотия мацки /условно наречени момичета/.

 

И тъй - до вечерта. Е, ако остане несвършено нещо - веднага заляга над него. Не може да търпи той оставено от днес за утре, не понася отлагания, кръшкания, лъжи.

 

А после - уморен, но щастлив, задето и този ден е дал всичко възможно на гражданите, службата, страната си, Пешо П. Пешев се завръща у дома. Никакви хойкания по домовете на самотни колежки, никакви измислени за пред жена му "спешни съвещания", никакви измами. Прибира се той в дома си - да помогне на любимото същество в къщната работа, да поговори с децата, да полее кварталната градинка - чисто и светло да е в района и града...

 

Ей така си мечтае всяка сутрин Пешо П. Пешев.

 

И всяка вечер късно се прибира разочарован. Реалността пак е надделяла над романтиката.

 

Но остава надеждата от утре да е друг...Или от понеделник...Или от началото на следващия месец...

 

Отиваме на избори като доказана алтернатива

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 78

Всеки десети родител отказва задължителна ваксина

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 78

Партия "Средна европейска класа" напуска ПП-ДБ

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 78

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 163

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 150

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 175

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ